Στοχευμένες παρεμβάσεις και τον Μάιο από το Κέντρο «Δίαυλος»

Tzakas
Σάββατο, 25 Ιούνιος 2022 10:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στοχευμένες παρεμβάσεις και τον Μάιο από το Κέντρο «Δίαυλος»

Σειρά σημαντικών δράσεων πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λακωνίας «Δίαυλος».

Αναλυτικά:

Ομιλία στο 7ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης
με θέμα «Συνεργασία Σχολείου Οικογένειας»
Κινούμενοι στο πλαίσιο συνεργασίας και καλής σχέσης σχολείου και οικογένειας και σε συνεργασία με την Ελένη Νοταρά, προϊσταμένη στο 7ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης, το Κέντρο πρόληψης «Δίαυλος» πραγματοποίησε στις 4 Μαΐου, διαδικτυακή ομιλία- ενημέρωση με τίτλο  «Επικοινωνία και Συνεργασία Σχολείου Οικογένειας» στους γονείς των νηπίων, με εισηγήτρια την κ. Ασπασία Γκουντούνα, κοινωνική λειτουργό κι επιστημονικό στέλεχος του «Διαύλου».

Ψυχοεκπαίδευση παιδιών
για την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο»
Εκτός απ’ όλα τα καλά που φέρνει το διαδίκτυο, κρύβει και πραγματικούς κινδύνους για ένα ανυποψίαστο παιδί. Στα πλαίσια λοιπόν της ψυχοεκπαίδευσης των παιδιών για την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» και σε συνεργασία με τον δ/ντη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας και τους εκπαιδευτικούς της Δ’ τάξης, η κ. Ασπασία Γκουντούνα, κοινωνική λειτουργός κι επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου «Δίαυλος», πραγματοποίησε μια τρίωρη βιωματική παρέμβαση στους μαθητές την Παρασκευή 6 Μαΐου.

Βραχεία παρέμβαση στο Σχολείο Δεύτερης
Ευκαιρίας Σπάρτης για τις εξαρτήσεις
Στις 16 Μαΐου διεξήχθη στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σπάρτης παρέμβαση σε ενήλικες μαθητές με θέμα: «Οι εξαρτήσεις». Συγκεκριμένα, οι μαθητές ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στον τομέα της εξάρτησης, έμαθαν τι είναι εξάρτηση, σε ποιες κατηγορίες διαχωρίζονται οι εξαρτησιογόνες ουσίες (νόμιμες & παράνομες). Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στις νόμιμες εξαρτήσεις όπως: καπνός, αλκοόλ, διαδίκτυο και τζόγος.

Παρέμβαση «Διαχείριση συναισθημάτων:
Ο θυμός» στο Νηπιαγωγείο Παπαδιανίκων
Τη Δευτέρα στις 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο Παπαδιανίκων του Δήμου Μονεμβασίας βραχεία παρέμβαση με θέμα: «Διαχείριση συναισθημάτων: Ο θυμός». Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά συμμετείχαν στην διαδικασία αναγνώρισης του συγκεκριμένου αρνητικού συναισθήματος. Τα νήπια εκπαιδεύτηκαν, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα όπως αυτό του θυμού. Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η κοινωνιολόγος κ. Νίκη Φανού - επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ στο Κέντρο «Δίαυλος».

Παρεμβάσεις σε δημοτικά για την ομαλή μετάβαση
από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι ένα γεγονός σημαντικό στην ζωή των παιδιών. Η μετάβαση αυτή δεν απασχολεί και δεν επηρεάζει όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο

Οι δυσκολίες προσαρμογής μπορεί να διαρκέσουν έως και την αρχή της Β’ Γυμνασίου και πολύ συχνά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ξαφνική πτώση της επίδοσης των παιδιών. Το γεγονός αυτό δεν αποδίδεται μόνο στην αύξηση των απαιτήσεων των γνωστικών αντικειμένων του Γυμνασίου, αλλά και σε διάφορους άλλους κοινωνικοσυναισθηματικούς παράγοντες, όπως συναισθηματική αστάθεια της εφηβείας, μεγαλύτερη επιρροή των συνομηλίκων κτλ.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες αυτές το Κέντρο «Δίαυλος» πραγματοποιεί κάθε χρόνο παρεμβάσεις σε μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού με σκοπό την προετοιμασία τους για την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Φέτος, πραγματοποιήθηκαν δύο δίωρες παρεμβάσεις, ύστερα από σχετικό αίτημα των σχολείων, στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας και του Δημοτικού Σχολείου Νιάτων – Αγίου Δημητρίου. Τις παρεμβάσεις υλοποίησε στις 17 και 23 Μαΐου, αντίστοιχα, η Ιωάννα Παπαδοπούλου, ψυχολόγος MSc κι επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης.

«Συνδεόμαστε με τις εσωτερικές μας δυνάμεις
και συν διαμορφώνουμε το σχολείο των ονείρων μας»
Το Κέντρο «Δίαυλος» πραγματοποίησε το β’ μέρος του βιωματικού εκπαιδευτικού σεμιναρίου συνολικής διάρκειας 15 ωρών στα επιστημονικά στελέχη του ΚΕΔΑΣΥ Λακωνίας, καθώς και σε εκπαιδευτικούς Δευτ/βαθμιας εκπαίδευσης, βασισμένη στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση με τίτλο: «Συνδεόμαστε με τις εσωτερικές μας δυνάμεις και συν διαμορφώνουμε το σχολείο των ονείρων μας». Η εκπαίδευση υλοποιήθηκε το διήμερο 28 & 29 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος». Συντονίστριες του σεμιναρίου ήταν τα επιστημονικά στελέχη του «Διαύλου», Ιωάννα Παπαδοπούλου, ψυχολόγος MSc και η Ασπασία Γκουντούνα, κοινωνική λειτουργός.

Ομιλία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης
στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης
Το παιδί είναι ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός που περνά από πολλές φάσεις, κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικό ρυθμό και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι τέσσερις βασικές αναπτυξιακές περίοδοι είναι η βρεφική, η νηπιακή, η σχολική και η εφηβική ηλικία. Σε κάθε περίοδο το αναπτυσσόμενο άτομο αναμένεται να κατακτήσει συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους, που αναφέρονται σε κάθε μία πλευρά της ανάπτυξης: τη βιοσωματική/ψυχοκινητική, τη γνωστική και την ψυχοκοινωνική.

Η εκ μέρους των γονέων γνώση των χαρακτηριστικών του παιδιού, σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, αναμένεται να τους βοηθήσει να είναι πιο αποτελεσματικοί στο γονεϊκό τους ρόλο και να βοηθήσουν το παιδί τους να πετύχει τους αναπτυξιακούς στόχους της ηλικίας του. Στα πλαίσια αυτά, το Κέντρο «Δίαυλος», σε συνεργασία με τις νηπιαγωγούς του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης, διοργάνωσε ομιλία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με θέμα «Αναπτυξιακοί Στόχοι της Νηπιακής Ηλικίας». Η ομιλία διεξήχθη την Τρίτη 31 Μαΐου στον χώρο του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης, με εισηγήτρια την Ιωάννα Παπαδοπούλου, ψυχολόγο MSc κι επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου «Δίαυλος».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti