«Παγώνει» η ανάπλαση της Κ. Παλαιολόγου

Οι λόγοι που οδηγούν σε παύση των εργασιών - Τι απαντά ο Δήμος Σπάρτης

Σάββατο, 18 Μάρτιος 2023 08:02 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Παγώνει» η ανάπλαση της Κ. Παλαιολόγου

Σε περιπέτειες εισέρχεται το έργο ανάπλασης της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στη Σπάρτη αφού, όπως δήλωσε αποκλειστικά στον «Λακωνικό Τύπο» ο ανάδοχος εργολάβος κ. Νικόλαος Γεωργαλής, την ερχόμενη Δευτέρα (20/3) αναμένεται να καταθέσει επίσημο έγγραφο διακοπής εργασιών προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης.

Καθυστερήσεις στην εκταμίευση χρημάτων από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ -στο οποίο είναι ενταγμένο το έργο- προς τον Δήμο Σπάρτης και κατά συνέπεια από τον δήμο προς τον εργολάβο, καθώς και η ανεπάρκεια οδηγιών για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, είναι οι αιτίες που επικαλείται ο εργολάβος για τη φάση στασιμότητας στην οποία οδηγείται το έργο.

Οι υπογραφές για τη σύμβαση του έργου «έπεσαν» στις 25 Οκτωβρίου 2022 και, σύμφωνα με τον ανάδοχο, «όπως προβλεπόταν στην διακήρυξη -στην οποία στηριχθήκαμε για να καταθέσουμε την προσφορά μας- υποβάλαμε την 22α Νοεμβρίου 2022 τον πρώτο λογαριασμό προκαταβολής. Αυτός προβλεπόταν στη διακήρυξη και αυτό είχε συμφωνηθεί με την υπηρεσία».

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο εργολάβος, η Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Σπάρτης προσπέρασε τον όρο της διακήρυξης και του ανακοίνωσε πως θα πληρωθεί σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος. Ποσό, δηλαδή, μικρότερο της προκαταβολής που οριζόταν στη σύμβαση του έργου. «Το ποσό της προκαταβολής ανέρχεται στις 245.810 ευρώ και από αυτά, οι αρμόδιες υπηρεσίες υποσχέθηκαν ότι θα λάβουμε τις 65.000 ευρώ», ανέφερε.

«Εμείς, επειδή θέλαμε και θέλουμε να φτιάξουμε το έργο, δεχτήκαμε τη μειωμένη προκαταβολή, προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες», σημειώνει ο κ. Γεωργαλής και συνεχίζει: «Ωστόσο, έπρεπε -ως οφείλαμε- να καταθέσουμε την ένστασή μας για τη διαφοροποίηση του ποσού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από την οποία και δικαιωθήκαμε ως προς την απαίτηση της προκαταβολής. Αν η Τεχνική Υπηρεσία είχε υπογράψει τότε την εκταμίευσή της, θα είχαμε γλιτώσει περίπου τους δυο αρχικούς μήνες καθυστέρησης.»

«Ο Δήμος Σπάρτης, από την πλευρά του, ό,τι έπρεπε να πράξει το έπραξε και αυτό επιθυμώ να τονιστεί», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργαλής, ωστόσο -όπως λέει- για λόγους τους οποίους ο ίδιος δεν γνωρίζει, το αρμόδιο υπουργείο καθυστερεί δραματικά την εκταμίευση των ποσών του προγράμματος, όχι μόνο προς τον Δήμο Σπάρτης, αλλά και προς άλλους δήμους. Γεγονός που έχει φέρει ιδιαίτερη αναστάτωση σε πολλά έργα ανά την ελληνική επικράτεια.
 
«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε
μια κατάσταση με σωρεία προβλημάτων»
Οι εργασίες στην κεντρικότερη αρτηρία της πόλης ξεκίνησαν, δίχως ο εργολάβος να λάβει την προβλεπόμενη εκ του νόμου προκαταβολή, «ωστόσο ολοκληρώθηκαν όσες παρεμβάσεις ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν», όπως δηλώνει.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (17/3) πιστώθηκε από το Δήμο Σπάρτης στον ειδικό λογαριασμό του έργου το ποσό των 65 χιλιάδων ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με τα παραπάνω θα συνέβαλε στην απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών. Και πάλι όμως, η έλλειψη κατευθυντήριων οδηγιών σε ορισμένα ζητήματα αναγκάζει τον εργολάβο -όπως ο ίδιος δηλώνει- να προβεί σε προσωρινή παύση. Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργαλής, με επίσημη αλληλογραφία προς τον Δήμο Σπάρτης έχει ζητήσει οδηγίες για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων εργασιών, όπως λ.χ. τη διαχείριση του πηγαδιού που ανέδειξαν οι ανασκαφικές εργασίες και τη διαχείριση δικτύου οπτικών ινών που βρέθηκαν στο πεδίο εργασιών. «Τα παραπάνω ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Εμείς κάναμε ό,τι ήταν συμβατικώς δυνατό και μέχρι να λάβουμε συγκεκριμένες οδηγίες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εργολάβος, συμπληρώνοντας πως την ερχόμενη Δευτέρα (20/3) θα καταθέσει και επίσημο έγγραφο διακοπής εργασιών. «Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να συμπληρώσω πως οι υπηρεσίες του δήμου έχουν ενημερωθεί για τις κινήσεις μας. Η εκταμίευση του συνολικού ποσού της προκαταβολής είναι το ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά και τα αναπάντητα ερωτήματά μας ως προς τη διαχείριση ορισμένων ζητημάτων δεν είναι αμελητέα», αναφέρει ο κ. Γεωργαλής.

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «η Τεχνική Υπηρεσία έχει ζητήσει ορθά από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, που εκπόνησε τις μελέτες του έργου, να υποδείξει τις αναγκαίες αλλαγές, ωστόσο οι απαντήσεις καθυστερούν. Ως εκ τούτου, εμείς δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία άλλη ενέργεια και διακόπτουμε τις εργασίες.»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Γεωργαλής, ανέφερε πως εδώ και 15 ημέρες, έχει ήδη υποβληθεί και ο 2ος λογαριασμός του έργου, «ο οποίος παραμένει αθεώρητος και απλήρωτος φυσικά.» «Ως εταιρεία είμαστε άρτια οργανωμένοι στο θέμα διαχείρισης και δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε μια κατάσταση όπου υπάρχει σωρεία προβλημάτων», τονίζει. Και καταλήγει: «Καθώς δεν επιθυμούμε να υπάρχει κανένα πέπλο παραπληροφόρησης, θεωρούμε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται. Ο εργολάβος δεν την κοπάνησε, ούτε υπάρχει οικονομική αδυναμία εκτέλεσης του έργου. Ζητάμε απλά ό,τι ορίζεται από την σύμβαση που υπογράψαμε.»

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι η παύση των εργασιών εκτιμάται πως θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

«Ισχυρισμοί για διακοπή εργασιών
δεν έχουν κανένα νόμιμο έρεισμα»
 Τη θέση του Δήμου Σπάρτης, κατόπιν των ανωτέρω, εκφράζει στον «ΛΤ» η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γεωργία Ζαχαράκη.

Όπως δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος, το μεσημέρι της Παρασκευής (17/3) πιστώθηκε στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό του έργου το ποσό των 65.000 ευρώ. «Αυτά αποτελούν μέρος της συνολικής προκαταβολής, ενώ αναμένεται η έγκριση και η μεταφορά σε λογαριασμό του Δ. Σπάρτης του ποσού των 300.000 ευρώ, που θα υπερκαλύπτει τόσο το σύνολο της προκαταβολής, όσο και τις εκτελεσθείσες μέχρι σήμερα εργασίες», αναφέρει η ίδια.

Ακολούθως, υπογραμμίζει πως οι υπηρεσίες του δήμου ενήργησαν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση του ποσού των 65.000 ευρώ προς τον ανάδοχο, αφού μόλις την Πέμπτη (16/3) κατατέθηκαν τα χρήματα στον Δ. Σπάρτης, ενώ την Παρασκευή  (17/3) μεταφέρθηκαν στον δεσμευμένο λογαριασμό του έργου.

Επιπροσθέτως, η κ. Ζαχαράκη σημειώνει πως το πρωί της Παρασκευής ο εργολάβος υπέβαλε στην Τεχνική Υπηρεσία τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ποιότητας υλικών που εκκρεμούσαν, για να δρομολογηθεί στη συνέχεια η σχετική έγκριση εκταμίευσης του ποσού. «Ισχυρισμοί του εργολάβου για πιθανή διακοπή εργασιών, δεν έχουν κανένα νόμιμο έρεισμα. Ο δήμος έχει δείξει αρκετή ανοχή όσον αφορά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ενώ έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την χρηματοδότηση και την ομαλή εξέλιξη του έργου», σημειώνει η κ. Ζαχαράκη. Η ίδια ολοκληρώνει τις δηλώσεις της υπογραμμίζοντας: «Περιμένουμε από τον ανάδοχο αντίστοιχη στάση για την επιτάχυνση των εργασιών και την εμπρόθεσμη εκτέλεση του έργου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο Δ. Σπάρτης θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προστασία και ολοκλήρωση του έργου.»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti