Κ. Χατζηδάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «σημειακές αλλαγές» στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2023 13:14 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κ. Χατζηδάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «σημειακές αλλαγές» στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για αλλαγές στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά τη δημόσια διαβούλευση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσια διαβούλευση, θα εξετάσουμε όλα τα σχόλια ειλικρινά και απροκατάληπτα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «οι όποιες αλλαγές θα είναι σημειακές και δεν τις ξέρουμε αυτή τη στιγμή», επισημαίνοντας πως η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή. «Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου», όπως ξεκαθάρισε.

Αντίστοιχη ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη το Σάββατο, κάνοντας λόγο για διορθωτικές παρεμβάσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, που, μεταξύ άλλων, αφορούν το οικογενειακό εισόδημα.

Απαντώντας στις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, που ισχυρίζονται ότι με το νομοσχέδιο τελικά μπαίνει ένας κεφαλικός φόρος, ο υπουργός το αρνείται. «Προκαλώ τον οποιονδήποτε να έρθει να μου δείξει πού στο νομοσχέδιο αναφέρεται η οποιαδήποτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ή η οποιαδήποτε επιβολή νέου φόρου», δήλωσε υποστηρίζοντας ότι αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει κανόνες κοινής λογικής στο ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Σήμερα, από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση του επαγγέλματός τους, οι μισοί (54%) δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από το εισόδημα που δηλώνουν οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί αυτή η κατηγορία να πληρώνει μεσοσταθμικά φόρους 867 ευρώ ετησίως, ενώ ο μέσος εργαζόμενος πληρώνει ετησίως 1.160 ευρώ σε φόρους. «Για να το πω απλά: Θέλουμε οι μισθωτοί να πληρώνουν περισσότερο από όσο πληρώνουν τα αφεντικά τους;», τόνισε.

Σε ερώτηση για την επιφύλαξη που εγείρεται μήπως με το νέο σύστημα ουσιαστικά «απαγορεύεται» να έχει κάποιος επαγγελματίας ζημιές, αφού θα πληρώνει σε κάθε περίπτωση φόρο σαν να έχει κέρδη, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζεται ήδη από πολλές χώρες, «δεν είναι δική μας παντέντα» -όπως είπε. «Ταυτόχρονα, όμως, αν δείτε τα έσοδα που έχουν οι άλλες χώρες της ΕΕ από τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών αυτά αντιστοιχούν στο 2,1% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα πάλι είναι μόλις 0,8% του ΑΕΠ. Και με την παρέμβασή μας πάμε στο 1,1%- 1,2%. Ε, δεν το λες και κάποια ακραία αύξηση!», δήλωσε, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αναγνωρίζει την πιθανότητα ένας ελεύθερος επαγγελματίας για κάποιο διάστημα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. «Γι’ αυτόν τον λόγο, από την αρχή είπαμε ότι το τεκμήριο θα είναι μαχητό. Και συμπεριλάβαμε συγκεκριμένες προβλέψεις όπως, ιδίως, λόγοι ανωτέρας βίας, λόγοι υγείας, φυσικές καταστροφές, στρατιωτική θητεία, εγκυμοσύνη κλπ», είπε προσθέτοντας ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας που θεωρεί ότι αδικείται και δεν καλύπτεται ούτε από αυτές τις εξαιρέσεις να πάει στις αρμόδιες αρχές και να το αποδείξει με αντίστοιχο έλεγχο φυσικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση