Ογδόντα χρόνια από τις «μαύρες» μνήμες στο Μονοδένδρι

Φόρος τιμής και φέτος στους Σπαρτιάτες εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύμετα κατοχής

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2023 15:09 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ογδόντα χρόνια από τις «μαύρες» μνήμες στο Μονοδένδρι

Αναβιώνουν και φέτος τα μαρτυρικά γεγονότα της τραγικής επετείου της 26ης Νοεμβρίου 1943, όταν τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα 118 Σπαρτιάτες στο Μονοδένδρι Λακωνίας, ως «αντίποινα» για επίθεση ανταρτών του ΕΛΑΣ εναντίον γερμανικής φάλαγγας.

Με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την αποφράδα εκείνη ημερομηνία, που έμελε να ταυτιστεί με τη δολοφονία δεκάδων επιφανών Σπαρτιατών, η ΠΕ Λακωνίας οργανώνει εκδηλώσεις μνήμης, στο πλαίσιο του εορτασμού και της Εθνικής Αντίστασης. Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 πμ θα τελεστεί δοξολογία, τέλεση μνημοσύνου για τους 118 εκτελεσθέντες στον Μητροπολιτικό Ναό της Σπάρτης και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λακωνίας, Δημήτριο Μιχαλάκο. Στις 11:30΄ πμ στο ηρώο των 118 εκτελεσθέντων στο Μονοδένδρι (22ο χλμ. ΕΟ Σπάρτης-Τρίπολης), θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και προσευχή από τη Φιλαρμονική του Δ. Σπάρτης. Θα ακολουθήσει  προσκλητήριο εκτελεσθέντων, κατάθεση στεφάνων, καθώς και τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Επιπλέον, για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης στη Σπάρτη -που φέτος θα τιμηθεί μία ημέρα νωρίτερα (25/11) λόγω εορτασμού του Οσίου Νίκωνος- θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός από τις 8:00 το πρωί της 26ης Νοεμβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου. Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 26ης Νοεμβρίου όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, των τραπεζών, των κεντρικών οδών και πλατειών της Σπάρτης.

Εκδήλωση μνήμης
και στη Σπάρτη
Την ηρωική θυσία των εκτελεσθέντων στο Μονοδένδρι τιμά και ο Δήμος Σπάρτης, σε  εκδήλωση που θα διεξαχθεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και ώρα 12:30΄ μμ στο πάρκο Ιδρύματος Στ. Νιάρχος-Οσίου Νίκωνος (ΟΤΕ) όπου έχει εγκατασταθεί μνημειακό γλυπτό.

Το τελετουργικό θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα «Η θυσία των 118» από τον κ. Ευθύμιο Τουρνά, διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Μυστρά και Αγίου Ιωάννη. Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σπάρτης, ενώ τελετάρχης έχει οριστεί ο δημοτικός υπάλληλος, Χρήστος Τζανετέας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση