Νέος Υγειονομικός Χάρτης στη Λακωνία και κίνητρα για γιατρούς

Κρητικός-Γρηγοράκου: Κοινή πρόταση για την Υγεία - Τι ζήτησαν από την Ολομέλεια της Βουλής

Παρασκευή, 12 Απρίλιος 2024 19:51 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέος Υγειονομικός Χάρτης στη Λακωνία και κίνητρα για γιατρούς

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Στις τοποθετήσεις τους, Νεοκλής Κρητικός και Νάγια Γρηγοράκου, διατηρώντας την πολιτική και κομματική διαφοροποίησή τους στο ζήτημα της δημόσιας Υγείας στη χώρα, προχώρησαν σε μια, εκ του αποτελέσματος, κοινή πρόταση για την περιοχή της Λακωνίας. Τον χαρακτηρισμό δηλαδή τής Σπάρτης ως «Προβληματική και Άγονη Περιοχή, Α΄ Κατηγορίας», ώστε μέσω συγκεκριμένων κινήτρων που θα προσφέρονται στο ιατρικό προσωπικό, να επιτευχθεί η πλήρης στελέχωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης, που παρουσιάζει αρρυθμίες.

Kritikos NeoklisΟ Ν. Κρητικός εστίασε στις σχετικές Ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με τις οποίες ο ίδιος ζητά τη συγκεκριμένη διευθέτηση. Ενώ η Ν. Γρηγοράκου, είχε ήδη καταθέσει τροπολογία στο συζητούμενο νομοσχέδιο, με θέμα «Χαρακτηρισμός της Σπάρτης και του Γυθείου ως άγονων και προβληματικών περιοχών Α΄ Κατηγορίας (π.δ. 131/1987)».

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε την Πέμπτη ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός, επί του σχεδίου νόμου. Στην ομιλία του, υποστήριξε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει σημαντικές διατάξεις, που ενισχύουν το ΕΣΥ, για τις οποίες κάλεσε το Σώμα να δώσει «ένα μίνιμουμ έστω στήριξης».

Εστίασε στη Λακωνία και στην υγειονομική εικόνα της, την οποία όπως είπε γνωρίζει άριστα, καθώς υπηρέτησε επί 16 έτη στους Μολάους και τη Σπάρτη. Υποστήριξε πως σαφώς και η δυστοκία στελέχωσης ενός νοσοκομείου, ειδικά όταν είναι παρατεταμένη, προκαλεί λειτουργικά προβλήματα και αρρυθμίες. «Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Ν.Μ. Σπάρτης, για την οποία ενώ δημοσιεύονται διαδοχικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος, η συντριπτική πλειονότητα αυτών κηρύσσεται “Άγονη”» τόνισε. Και συνέχισε: «Υπάρχει λύση; Ναι. Να χαρακτηρισθεί η περιοχή της Σπάρτης ως Προβληματική & Άγονη Α΄ Κατηγορίας. Ποιό είναι το οξύμωρο εδώ: Στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας ανήκουν οι Ν.Μ. Σπάρτης και Μολάων. Οι Μολάοι είναι περιοχή Προβληματική και Άγονη Α΄ Κατηγορίας και η Σπάρτη, όχι!». Επιπλέον σημείωσε: «Μιλάμε για ένα ενιαίο, αδιάσπαστο Νοσοκομείο, με ίδιες απαιτήσεις και ανάγκες και θέλω και οι δύο μονάδες να λειτουργούν ως ένα και να αναβαθμίζουν προοδευτικά το επίπεδο των υπηρεσιών τους».

Συγχρόνως, εστίασε στις σχετικές Ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με τις οποίες ζητά να χαρακτηρισθεί η περιοχή της Σπάρτης «Προβληματική και Άγονη Α΄ Κατηγορίας», μια κίνηση που «θα δώσει αυτομάτως ανάσα στο νοσοκομείο, γιατί με την παροχή μισθολογικών κινήτρων και ενισχυμένης μοριοδότησης, οι θέσεις θα καταστούν σαφώς ελκυστικότερες». Υπογράμμισε δε, την πρόσθετη λύση που ενσωματώνει στην πρόσφατη Ερώτησή του, ήτοι να χαρακτηρισθούν οι ιατρικές ειδικότητες των προκηρυσσόμενων θέσεων, ειδικά όσων το νοσοκομείο πάσχει από έλλειψη -όπως Παθολογία, Παιδιατρική, Ακτινολογία- «ως άγονες, προκειμένου να παρασχεθούν οικονομικά κίνητρα».

Αναφορικά με τα Κέντρα Υγείας, υπενθύμισε σχετική κατατεθείσα Ερώτηση, όπου εφιστά την προσοχή στην αδήριτη ανάγκη αναδιάταξης των Κέντρων Υγείας του Ν. Λακωνίας, συγκεκριμένα Περιφερειακά Ιατρεία των οποίων, έχουν μια προδήλως ανορθολογική κατανομή. «Δε θα σταματήσω να αγωνίζομαι για την Υγεία στη Λακωνία. Η Υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα!», κατέληξε ο κ. Κρητικός.

Γρηγοράκου: «Αξίζει στους Λάκωνες
να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της Υγείας»
Η βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νάγια Γρηγοράκου, μίλησε στη Βουλή, προκειμένου να υποστηρίξει την τροπολογία που είχε ήδη καταθέσει με θέμα «Χαρακτηρισμός της Σπάρτης και του Γυθείου ως άγονων και προβληματικών περιοχών Α΄ Κατηγορίας (π.δ. 131/1987)» στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, η βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία της με την χαρακτηριστική φράση, «Σήμερα θα μιλήσω για τη Λακωνία», υπενθυμίζοντας παράλληλα τη γνωστή σε όλους τους Λάκωνες φράση του αείμνηστου Λεωνίδα Γρηγοράκου, που συνήθιζε να λέει πως «η Υγεία δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα».

Στη συνέχεια, η Ν. Γρηγοράκου σημείωσε: «Μπροστά στο σκληρό πρόσωπο της ασθένειας στεκόμαστε όλοι ευάλωτοι και ίσοι. Και ο γιατρός παίρνει τον ρόλο ενός μικρού Θεού που ακουμπάμε πάνω του γυρεύοντας τη διάγνωση, τη θεραπεία. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει αυτός ο γιατρός για τον καθένα από μας όταν τον χρειαστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτός ο γιατρός στο νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας, διαθέσιμος για τον κάθε πολίτη που τον έχει ανάγκη χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αστερίσκους».

nagia grhgorakouΑπευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας η κ. Γρηγοράκου αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα του ΓΝ Σπάρτης, σημειώνοντας με έμφαση πως το ΓΝ Σπάρτης στην κυριολεξία καταρρέει εξαιτίας της υποστελέχωσης του, συμπαρασύροντας σ’ αυτή την κατάρρευση όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού, καθώς και το ΓΝ Μολάων.

«Και αυτό το “καταρρέει” εδώ δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε σχήμα λόγου», σημείωσε η βουλευτής και εξήγησε: «Το επιβεβαιώνουν οι πολίτες της Λακωνίας, σχετικά δημοσιεύματα, Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, τόσο από μένα, όσο και από τους υπόλοιπους συναδέλφους βουλευτές του νομού. Επιβεβαιώθηκε, -το ακούσατε σε όλους τους τόνους και στη συνάντηση που κάναμε στο υπουργείο- από τους γιατρούς του νοσοκομείου, από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας και από τους διοικητές των Νοσοκομείων Σπάρτης και Λακωνίας. Σ’ αυτή τη συνάντηση ζητήσατε προτάσεις προκειμένου να βρεθεί λύση και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου». Προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ζητήσατε προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης, που αρχίζει και τελειώνει με προκηρύξεις θέσεων που καταλήγουν άγονες, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Γιατί πράγματι θέσεις για το νοσοκομείο προκηρύσσονται και μάλιστα επαναλαμβανόμενα, όμως δεν υπάρχει προθυμία από τους ιατρούς να εργαστούν στο νοσοκομείο Σπάρτης».

«Δεν είναι πολυτέλεια, είναι θέμα διάσωσης
του νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας»
Επιπλέον, η Νάγια Γρηγοράκου υποστήριξε πως μετά και τα αποτελέσματα της υπ. Αριθμ. 2336/8-03-2024 προκήρυξης της 6ης ΥΠΕ για το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας-Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης, βάσει των οποίων και οι 7 επί θητεία θέσεις ειδικευμένων γιατρών απέβησαν «άγονες», απαιτούνται αποφάσεις και όχι αναλύσεις.

«Η λύση εδώ δεν είναι πλέον άλλη από το να ενταχτεί το Γ.Ν. Σπάρτης στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α΄ Κατηγορίας. Στο πλαίσιο αυτό έχω καταθέσει στο συζητούμενο νομοσχέδιο τροπολογία», είπε η βουλευτής καλώντας τον υπουργό να κάνει δεκτή την τροπολογία της, ενώ συμπλήρωσε: «Το ξέρετε και εσείς πως για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών και την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, απαιτείται η παροχή των κινήτρων που προβλέπονται για τις άγονες και προβληματικές περιοχές Α΄ Κατηγορίας. Η ένταξη της Σπάρτης και του Γυθείου στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α΄ Κατηγορίας που σας προτείνω δεν είναι πολυτέλεια, είναι θέμα διάσωσης πλέον του νοσοκομείου, αλλά και του Κέντρου Υγείας. Και είναι επιβεβλημένη γιατί αξίζει στους Λάκωνες πολίτες να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της Υγείας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti