Ενδοοικογενειακή βία: Safe house για κάθε θύμα σε όλη την Ελλάδα

Ανά 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό

Δευτέρα, 15 Απρίλιος 2024 19:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ενδοοικογενειακή βία: Safe house για κάθε θύμα σε όλη την Ελλάδα

Διαδικτυακή σύσκεψη με πάνω από 3.000 αστυνομικούς είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την προηγούμενη εβδομάδα, με μοναδικό θέμα την έξαρση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρείται με δραματικό τρόπο στη χώρα μας. Βέβαια, αφορμή στάθηκε το τραγικό γεγονός της στυγερής δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής, από τον πρώην σύντροφό της, ακριβώς έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Στον απόηχο των λάθος χειρισμών που έγιναν από πλευράς της Αστυνομίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους αστυνομικούς να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής» τόνισε. Βασικό μέλημα αναδείχθηκε η προστασία των θυμάτων, η καλύτερη διαχείριση των περιστατικών και η αναζήτηση των υποψήφιων δραστών. Υπογράμμισε μάλιστα την «ανάγκη ανασυγκρότησης της Αστυνομίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών».

«Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας»
«Το πρόβλημα είναι ότι κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και στα οποία παρεμβαίνουμε. Επειδή τρέχουν πολύ γρήγορα τα πράγματα, παίρνουν άλλη διάσταση. Οι γυναίκες με την ενθάρρυνση που δέχονται μιλάνε πια», επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων, και διευκρίνισε ότι «το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων. Πρέπει ο αστυνομικός να πει “κάθισε εδώ”. Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο Τμήμα».

Συγχρόνως, αναφέρθηκε πως για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υφίσταται από το 2021. Ο ειδικός αυτός οδηγός κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. «Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και τού παρέχουμε κάθε υποστήριξη» ήταν το μήνυμα τού Χρυσοχοΐδη προς τους αστυνομικούς.

Τέσσερα +1 μέτρα για τη διαχείριση
περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας
Σύμφωνα τώρα με την ΕΛΑΣ, αυτή θα προχωρήσει σε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Πιο συγκεκριμένα:

«-Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας, με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

-Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.

-Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.

-Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, σε όλη την Ελλάδα, και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

-Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο (safe house) μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.»

safe houses
Τι είναι τα safe houses, καταφύγια για τα θύματα
Όπως έγινε γνωστό πάνω από 70 «καταφύγια» για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας αναμένεται να είναι διαθέσιμα το αμέσως επόμενο διάστημα, «σχεδόν σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας».

Τα «safe houses», όπως τα αποκαλούν, είναι οικήματα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, σε κάθε νομό της χώρας ουσιαστικά. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι περισσότερα του ενός, λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, όπως για παράδειγμα στα νησιά των Κυκλάδων.

Σε περιοχές, όπου υπάρχει αστυνομική εγκατάσταση εύκαιρη, όπως για παράδειγμα Σχολές Αστυφυλάκων και Σχολές Μετεκπαίδευσης, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα φιλοξενούνται σε αυτές. Αλλιώς, οι επικεφαλής των Διευθύνσεων Αστυνομίας, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, την Εκκλησία, τις δομές του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, κι άλλους κρατικούς και μη κρατικούς κοινωνικούς φορείς, θα βρουν τα οικήματα που είναι απαραίτητα. Εάν και με αυτόν τον τρόπο δεν εξασφαλιστούν, τότε θα μισθώνονται δωμάτια ξενοδοχείων ή διαμερίσματα, τα οποία θα φυλάσσονται επί 24ώρου βάσεως από αστυνομικούς, για όσο χρόνο χρειαστεί να διαμένουν θύματα σε αυτά.

Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούνται γυναίκες, ακόμα και με τα παιδιά τους, για μία βραχυχρόνια διαμονή, μέχρις ότου, ουσιαστικά, εκλείψει η απειλή για τη ζωή τους. Από τις αστυνομικές αρχές θα γίνεται μία αξιολόγηση των απειλών, προκειμένου να μην στερηθεί το safe house πολίτης, που θα το έχει πραγματικά ανάγκη, ενώ το «καταφύγιο» θα εκκενώνεται, όταν δεν θα υπάρχει πλέον η απειλή. Εάν, για παράδειγμα, «αποφασιστεί η προσωρινή κράτηση τού δράστη - κακοποιητή».

Φόρμα αξιολόγησης
Τέλος η ΕΛΑΣ, ενημερώνει τους πολίτες για τη νέα δυνατότητα αξιολόγησης της διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην περιοχή τους μέσω συγκεκριμένης φόρμας. Τα θύματα ενθαρρύνονται να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα που είναι διαθέσιμη στα αστυνομικά τμήματα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti