Εγκρίσεις για τον ναό στον Πολυάραβο ζητά ο Ν. Κρητικός

Με αναφορά στην υπουργό Πολιτισμού

Δευτέρα, 10 Φεβρουάριος 2025 08:14 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκρίσεις για τον ναό στον Πολυάραβο ζητά ο Ν. Κρητικός

Την επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης και σε περαιτέρω στάδιο της δαπάνης αποκατάστασης της στέγης του ΙΝ Αγίου Κωνσταντίνου στον Πολυάραβο της Ανατολικής Μάνης, ζητά από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός.

Όπως εξηγεί, η στέγη καταστράφηκε από την εκτεταμένη πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου 2021 και έκτοτε ο ναός δεν έχει λειτουργήσει.

Αφορμή για την κατατεθείσα αναφορά υπήρξε η επιστολή του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Πολυαραβιτών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», στην οποία γνωστοποιούνται στον βουλευτή, οι κινήσεις στις οποίες ο σύλλογος έχει προβεί από τους πρώτους μήνες μετά την πυρκαγιά.

Ο Ν. Κρητικός σημειώνει πως η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) προέβη άμεσα στην αυτοψία των πυρόπληκτων μνημείων και τον Ιούνιο 2022 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την έγκριση εκτέλεσης των εργασιών από την ΕΦΑΛΑΚ. Σύμφωνα με τα κοινοποιηθέντα έγγραφα του συλλόγου -και με πιο πρόσφατη ανατροφοδότηση με την αρμόδια Εφορεία, τον Δεκέμβριο τού 2023- οι απαραίτητες μελέτες έχουν εκπονηθεί μετά την έκδοση της απόφασης (2022) για την έγκριση εκτέλεσης των εργασιών. Περιλαμβάνεται σχετική τεχνική έκθεση και για τη στατικότητα του ναού, καθώς κατά τη διενέργεια της αυτοψίας παρατηρήθηκαν και ρωγμές. Οι μελέτες έχουν διαβιβασθεί στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την καταγραφή των απόψεών τους, ώστε να καταλήξουν στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου για την έγκριση του αρμόδιου οργάνου.

«Πρόκειται για τον επιβλητικό πέτρινο ναό που έχτισαν Πολυαραβίτες και Μαλευριώτες λίγα χρόνια μετά την ένδοξη μάχη του Πολυάραβου, στις 28 Αυγούστου 1826, όπου οι Μανιάτες ανακόπτουν οριστικά τα σχέδια του Ιμπραήμ, αναγκάζοντάς τον να τραπεί σε άτακτη φυγή», υπενθυμίζει, καταλήγοντας πως «η επισφάλεια του μνημείου είναι δεδομένη, καθώς 3,5 χρόνια μετά, η στέγη είναι εκτεθειμένη στα έντονα καιρικά φαινόμενα και η εικόνα της όπως είναι εύλογο, έχει επιδεινωθεί».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

Koutsoviti

Η δική σας είδηση