Σύσκεψη προετοιμασίας για τις αλλαγές στην Παιδεία

Προβληματισμένη εμφανίστηκε η εκπαιδευτική κοινότητα της Πελοποννήσου, σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολείων και τις αλλαγές που σχεδιάζει για την Παιδεία...
Τετάρτη, 19 Ιανουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σύσκεψη προετοιμασίας για τις αλλαγές στην Παιδεία

Προβληματισμένη εμφανίστηκε η εκπαιδευτική κοινότητα της Πελοποννήσου, σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολείων και τις αλλαγές που σχεδιάζει για την Παιδεία το ΥΠΕΠΘ, κατά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Τρίπολη την περασμένη Δευτέρα.
 
Στη συνάντηση με τους διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, που πραγματοποίησε ο περιφερειακός διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Μισθός στα γραφεία της περιφερειακής Δ/νσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διοικητική οργάνωση και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, με αφορμή τις συνενώσεις-συγχωνεύσεις σχολείων και τη δημιουργία Σχολικών Κέντρων και Πολυδύναμων Σχολικών Μονάδων.
 
Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, στις συνενώσεις των σχολικών μονάδων θα ληφθούν υπόψη οι κτηριακές υποδομές στο σχολείο μετακίνησης, η απόσταση που θα διανύουν οι μαθητές σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, καθώς και τα δημογραφικά στοιχεία κάθε περιοχής.
 
Αυστηρά δε κριτήρια θα θέσει το υπουργείο Παιδείας στην επιλογή των σχολικών μονάδων που θα συνενωθούν και αυτών που θα εξαιρεθούν, ενώ γίνεται σαφές ότι από το θεσμό της συγχώνευσης θα εξαιρεθούν σχολεία απομονωμένων και απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών, όπου οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ασφαλή και άνετη μεταφορά των μαθητών.
 
Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του υπουργείου, το όλο εγχείρημα αποσκοπεί σε μια εξορθολογική αντιμετώπιση της διασποράς των σχολικών μονάδων, στην εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών μεθόδων και στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων σχολικών υποδομών, επιτυγχάνοντας έτσι την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Απούσα η Διαμαντοπούλου
στην ημερίδα του ΠΑΠΕΛ

 
Τη δυσαρέσκεια ωστόσο των παρευρισκομένων, προκάλεσε η απουσία της υπουργού Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου, ως επίτιμης προσκεκλημένης στην ημερίδα που διοργάνωσε την ίδια μέρα η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα «Οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε διάλογο…».
 
Κάποιοι δε, εξέλαβαν την κίνηση αυτή και την ενημέρωση της τελευταίας στιγμής ως τοποθέτηση χαρακώματος μεταξύ υπουργείου και πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ τα πνεύματα κατεύνασε ο πρύτανης του ΠΑΠΕΛ κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τονίζοντας ότι «κάνουμε διάλογο και όχι πόλεμο».
 
Μάλιστα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με τη σύμπραξη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτές θα είναι θεσμικά ατελέσφορες και κοινωνικά αδικαιολόγητες. «Η κοινωνία καταλαβαίνει τις παθογένειες και πρώτοι εμείς θέλουμε να γιατρευτούν. Ο οποιοσδήποτε διάλογος θέλουμε να έχει αίσιο τέλος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti