Καταλυτικός ο ρόλος της βιταμίνης D έναντι του κορωνοϊού

Πέμπτη, 21 Μάιος 2020 20:27 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καταλυτικός ο ρόλος της βιταμίνης D έναντι του κορωνοϊού

Το σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D στη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού γενικά αλλά και ειδικότερα έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-COV-2, τόνισαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του ηλεκτρονικού Συμποσίου με θέμα «Νόσος COVID-19 & Παιδιατρική Ενδοκρινολογία» που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και του Ινστιτούτου Βιολογίας & Ιατρικής του Στρες.

Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν, πιθανότατα τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό να ήταν ικανά να αποτρέψουν τουλάχιστον του μισούς θανάτους από κορωνοϊό παγκοσμίως.

Όπως εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Γεώργιος Χρούσος, όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα νόσησης από τον COVID-19. Για παράδειγμα, το 86% των κρουσμάτων της νόσου που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D νόσησαν με ήπια συμπτώματα, ενώ αντιθέτως το 73% των κρουσμάτων που είχαν έλλειψη βιταμίνης D εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα. Μάλιστα το συμπέρασμα των ειδικών με βάση τις έρευνες αυτές είναι πως αν τα επίπεδα βιταμίνης D στο σύνολο του πληθυσμού ήταν φυσιολογικά, θα είχαμε τους μισούς θανάτους από κορωνοϊό παγκοσμίως.

Ο κ. Χρούσος θύμισε ότι η βιταμίνη D δρα πολλαπλά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, όπως μεταξύ άλλων στον μεταβολισμό, στην υγεία των οστών, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και στο ανοσοποιητικό σύστημα και τόνισε ότι η υποβιταμίνωση D είναι προάγγελος νοσηρών καταστάσεων.

Το πρόβλημα ειδικά για την Ελλάδα είναι μεγάλο, καθώς περίπου το 60% του πληθυσμού παρουσιάζει υποβιταμίνωση. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η έκθεση στον ήλιο δεν είναι από μόνη της επαρκής πηγή βιταμίνης D, καθώς για να μετατραπεί η συγκεκριμένη βιταμίνη σε πλήρως ενεργή ορμόνη, ενεργοποιείται αρχικά στο δέρμα αλλά ρυθμίζεται μέσω των νεφρών, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η λήψη της μέσω της τροφής και ειδικών συμπληρωμάτων.

Κλείνοντας τόνισε, ότι η λήψη βιταμίνης D συστήνεται ως μέσο πρόληψης από επιπλοκές σε περίπτωση νόσησης από τον COVID-19, ωστόσο πρόσθεσε ότι και ανεξάρτητα από τον νέο κορωνοϊό, η βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνεται από όλους, σε όλες τις εποχές. Ως ενδεικτική δόση για εφήβους και ενήλικες ανέφερε κατά μέσο όρο τις 3.000 μονάδες ημερησίως, λέγοντας ότι είναι απολύτως ασφαλής ποσότητα.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland