Η καραντίνα δεν πρέπει να καθυστερεί τις εξετάσεις του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου

Ν. Σκαρτάδος: «Η έγκαιρη διάγνωση  «μονόδρομος» αντιμετώπισης προβλημάτων»

Τρίτη, 12 Ιανουάριος 2021 15:32 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η καραντίνα δεν πρέπει να καθυστερεί τις εξετάσεις του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου

«Χρέος της κάθε γυναίκας πρέπει να είναι η αναγνώριση της μοναδικότητάς της και η συστηματική φροντίδα της υγείας της ακόμα και μέσα στους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία του COVID-19».
 
Αυτό υπογραμμίζει ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «κρούοντας» το καμπανάκι κινδύνου για την συχνή αμέλεια που επιδεικνύεται τον τελευταίο καιρό από το ωραίο φύλο στην πραγματοποίηση των ετήσιων προληπτικών γυναικολογικών του εξετάσεων. Συγχρόνως, τονίζει, πως οι εξετάσεις αυτές συμβάλλουν στην πρόληψη και διασφαλίζουν την έγκαιρη διάγνωση, με συνέπεια την αμεσότερη θεραπεία κάθε παθολογικού συμπτώματος.
 
Ο έλεγχος αυτός, που πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή κάθε γυναίκας, περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση με πλήρες ιστορικό, test ΠΑΠ, απλό ή και τρισδιάστατο –την πλέον πρόσφατη εξέλιξη στο απεικονιστικό πεδίο- υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, καθώς και ψηλάφηση μαστών ή αν χρειάζεται μαστογραφία και υπέρηχος. Η έγκαιρη διάγνωση κάθε προβλήματος, μικρού όπως πολύποδες, μύκητες, κύστεις ωοθηκών ή μεγαλύτερου όπως οι κακοήθειες θα οδηγήσει με σαφήνεια στην ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, διασφαλίζοντας την υγεία της γυναίκας και την αρμονική ερωτική της ζωή.
 
«Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν», διευκρινίζει ο κ. Σκαρτάδος, «ότι τα γυναικολογικά ιατρεία λειτουργούν κανονικά και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας από τον κορωνοϊό, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας ασθενών, ιατρού και ιατρικού προσωπικού».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti