Η αλληλεγγύη ήρθε σε δεύτερο χρόνο για άστεγο στη Σπάρτη...

Καθοριστική η παρέμβαση Εισαγγελέα

Τρίτη, 24 Μάρτιος 2020 20:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η αλληλεγγύη ήρθε σε δεύτερο χρόνο για άστεγο στη Σπάρτη...

Την ανάλγητη συμπεριφορά δημοσίων λειτουργών φέρεται να αντιμετώπισε ο 32χρονος Σπαρτιάτης Δ.Τ., ο οποίος είναι άστεγος τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Ελληνισμού Λακωνίας. Σύμφωνα με το Δίκτυο, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και αυστηρό περιορισμό εντός των  οικιών για την ανάσχεση του κορονοϊού, ο άνδρας απευθύνθηκε στον Δ. Σπάρτης για να ζητήσει έναν χώρο στέγασης για προσωρινό διάστημα, ώστε να έχει μια υποτυπώδη προστασία το κρίσιμο αυτό διάστημα. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, μετέβη στο ΚΕΠ του δήμου, υπέβαλε το αίτημά του και στη συνέχεια υπάλληλος ενημέρωσε υπηρεσία που λειτουργεί σε όροφο του ιδίου κτηρίου. Τότε, κάποιος εργαζόμενος εξήλθε στο μπαλκόνι του κτηρίου για να ενημερωθεί σχετικά με το αίτημα του 32χρονου άστεγου. Σύμφωνα με τον Δ.Τ., η στάση απέναντί του ήταν απαξιωτική έως και προσβλητική. Ο 32χρονος ισχυρίζεται ότι δέχθηκε λεκτική επίθεση και ύβρεις, ενώ καθώς προκλήθηκε σε βαθμό που θίχτηκε η αξιοπρέπειά του, απάντησε και ο ίδιος στο ίδιο μοτίβο. Πάντως, οι υπάλληλοι, κατά τον νεαρό άνδρα, του συνέστησαν να κάνει υπομονή μερικών ημερών για να εξεταστεί το αίτημά του.

Δυσαρεστημένος και απογοητευμένος, ο άνδρας αποφάσισε να μεταβεί στο Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης. Από την Υπηρεσία της ΕΛΑΣ τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να απευθυνθεί στην Εισαγγελία Σπάρτης. Έτσι και έπραξε, καθώς λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε στη γραμματεία του δικαστικού λειτουργού. Γνωστοποίησε το πρόβλημά του και ο Εισαγγελέας ήρθε σε επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία του Δ. Σπάρτης, ζητώντας να βρεθεί άμεσα στέγη για τον 32χρονο.  Στο μεταξύ, η γραμματεία της Εισαγγελίας αντιμετώπισε με στοργή τον άνδρα, προσφέροντας ένα μπουκάλι νερό και αντισηπτικά μαντηλάκια. Λίγη ώρα αργότερα, ήρθαν και τα «ευχάριστα» για τον άνδρα. Μετά την αρχική… απόρριψη, αυτή τη φορά η ανταπόκριση ήταν άμεση, καθώς εντός του επόμενου δίωρου, ο άνδρας ενημερώθηκε από τον Δ. Σπάρτης ότι βρέθηκε ένας χώρος για να διαμείνει προσωρινά. Επρόκειτο για το Δημοτικό Σχολείο Πλατάνας, το οποίο όπως και οι άλλες εκπαιδευτικές μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από τις 11/3/2020. Για τις ανάγκες του άνδρα τοποθετήθηκε σε αίθουσα του σχολείου ένα κρεβάτι (νοσοκομειακού τύπου). Ο 32χρονος, ικανοποιημένος εφόσον εισακούστηκε το αίτημά του, μετέβη στην Πλατάνα και διέμεινε στον χώρο που του παραχωρήθηκε. Μάλιστα, μια γυναίκα από το χωριό του προσέφερε σάντουιτς, κρουασάν, νερό και τσιγάρα. Μοναδικό παράπονό του είναι ότι οι τουαλέτες του σχολείου βρίσκονται σε κακή κατάσταση καθώς  χρειάζονται καθαριότητα, ενώ αυτό που ζητεί είναι και πρόβλεψη για την προσωπική του υγιεινή (μπάνιο), καθώς ο χώρος δεν διαθέτει ντους.

Ο 32χρονος Δ.Τ. απευθύνει θερμές ευχαριστίες στην Εισαγγελία Σπάρτης και προσωπικά στον Εισαγγελέα για την καθοριστική παρέμβαση που του έδωσε κουράγιο και ώθηση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνει η πατρίδα μας. Ο ίδιος δεν θέλει βοήθεια και χάρες διαρκώς. Εκείνο που ζητεί με ταπεινότητα είναι η εύρεση μιας εργασίας, μετά το τέλος της τρέχουσας κρίσης, για να μπορεί να εξασφαλίζει τα προς το ζην με αξιοπρέπεια κι ελπίδα για το μέλλον.

Για όσους αναρωτιούνται που διέμενε ο άνδρας όλο περασμένο διάστημα; Είτε στο εγκαταλειμμένο «Ξενία» Σπάρτης, όπου έκανε μπάνιο με νερό σε μπουκάλια, είστε σε παλαιό κτήριο που κατεδαφίστηκε πρόσφατα στην πόλη, είτε σε παγκάκια, όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.

Η πανδημία του κορονοϊού αναδεικνύει προσωπικές ιστορίες που διαδραματίζονται καθημερινά γύρω. Η ατομική και συλλογική ευαισθησία κι ευθύνη έρχονται στο προσκήνιο ως αρχές επίκαιρες και αναγκαίες, περισσότερο άλλοτε από ποτέ. Αυτό, άλλωστε, επιτάσσει η πρωτοφανής συγκυρία που δοκιμάζει ανθρώπους, αξίες και συνειδήσεις…

Ο «ΛΤ» ήρθε σε επαφή με εκπρόσωπο του Δικτύου Ελληνισμού Λακωνίας (Ξ.Α.) ο οποίος  μας ενημέρωσε για τις προσεχείς δράσεις κι ενέργειες της ομάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα σχεδιαστούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να καλύψουν «τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών, τους οποίους θέλουμε να στηρίζουμε διαρκώς».

Δείτε τη σελίδα του Δικτύου Ελληνισμού Λακωνίας εδώ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti