Η ρύπανση απειλεί το οικοσύστημα του Ευρώτα

Ερευνητικό πρόγραμμα GlobAqua - Καταλύτες οι τοπικοί φορείς στην προστασία του ποταμού

Πέμπτη, 19 Φεβρουάριος 2015 17:41 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ρύπανση απειλεί το οικοσύστημα του Ευρώτα

Ο ποταμός Ευρώτας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας με θέμα «Διαχείριση των επιπτώσεων πολλαπλών στρεσσογόνων παραγόντων στα υδατικά οικοσυστήματα σε συνθήκες χαμηλής διαθεσιμότητας υδάτινων πόρων», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11/2, στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Σπάρτης.

Στόχος του προγράμματος GlobAqua είναι η διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων για τη βελτίωση των υφιστάμενων πρακτικών και πολιτικών διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Μία από τις περιοχές μελέτης του προγράμματος είναι και η λεκάνη του ποταμού Ευρώτα, η οποία πλήττεται από την υπεράντληση νερού, τα αστικά και αγροβιομηχανικά λύματα (κυρίως ελαιοτριβεία και χυμοποιεία), την αγροχημική ρύπανση και τις γεωμορφολογικές αλλοιώσεις.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος GlobAqua, με υπεύθυνο φορέα το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σε συνεργασία με τα ερευνητικά Κέντρα «ΑΘΗΝΑ» (Ελλάδα) και “ALTERRA” (Ολλανδία).

Στη συνάντηση προσκλήθηκαν εκπρόσωποι από 51 περιφερειακούς και τοπικούς φορείς των οποίων οι αρμοδιότητες ή το αντικείμενο έχει σχέση με τη διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής του Ευρώτα. Όπως επισημάνθηκε, η ενεργητική συμμετοχή των τοπικών φορέων είναι απαραίτητη για την ισόρροπη και δίκαιη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων για τη βελτίωση των υφιστάμενων πρακτικών και πολιτικών διαχείρισης των υδάτινων πόρων, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος GlobAqua,  αλλά και στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των διαχειριστικών σχεδίων της λεκάνης απορροής του Ευρώτα.

Μετά από σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Σπάρτης, κ. Βαγγέλη Βαλιώτη, ακολούθησε ομιλία του κ. Μιχάλη Αναστασιάδη (γεωπόνου Δήμου Σπάρτης) σχετικά με τους κανόνες και τις διατάξεις που διέπουν την χρήση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα, καθώς και την τομή που αποτέλεσε η Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τα Νερά, με ιδιαίτερη έμφαση στον ποταμό Ευρώτα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τους στόχους του προγράμματος GlobAqua από τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Νικόλαο Σκουλικίδη, διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ. Αμέσως μετά, ο κ. Ιωάννης Σουλιώτης, εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» ανέλυσε τις κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις του προγράμματος GlobAqua, ενώ τέλος ο Philippe Ker Rault, ερευνητής του ALTERRA Wageningen University& Research Centre της Ολλανδίας αναφέρθηκε στην οικονομική αξιολόγηση των υπηρεσιών του οικοσυστήματος του Ευρώτα.

Από όλους τους ερευνητές τονίσθηκε η σημασία της συνεργασίας των εκπροσώπων των διαφόρων τοπικών και περιφερειακών φορέων με τους επιστήμονες των ΑΘΗΝΑ και ALTERRA στα παραπάνω θέματα και ιδιαίτερα η ενεργή συμμετοχή τους στην ημερίδα εργασίας που θα συνδιοργανώσουν το ΕΛΚΕΘΕ  με το ALTERRA, τον προσεχή Ιούνιο, στην Σπάρτη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας & Ιονίου (κκ Μήλιος και Μαλλίρη), της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας (κκ Μητρόπουλος και Μουρλούκος) και της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου (κ. Παπαθανασίου), Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας ΠΕ (κκ Παπαγιαννοπούλου, Παπαδουλάκης, Σιδέρης και Μπατσάκη), της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας (κ. Τυροβολάς), εκπρόσωποι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ανατολικής Μάνης, των ΤΟΕΒ Αμυκλών, «Φωκίωνα Ζαχαριά» και Μαγούλας, καθώς και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας. Στη συνάντηση, επίσης,  παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti