Η πόλη που βουλιάζει μέρα με τη μέρα

Δευτέρα, 13 Αύγουστος 2018 21:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η πόλη που βουλιάζει μέρα με τη μέρα

Eίναι γνωστό πως η Τζακάρτα είναι η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, έχει πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων και συχνά μετρά τις πληγές της εξαιτίας των πλημμυρών που πλήττουν συχνά τα εδάφη της. Λίγοι ωστόσο ξέρουν πως η ασιατική πόλη είναι και μία από αυτές που βυθίζονται ταχύτερα στον κόσμο. Ειδικότερα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, αν οι πλημμύρες συνεχιστούν, ολόκληρη η πόλη μπορεί να έχει βυθιστεί μέχρι το 2050.

Στην Τζακάρτα κυλούν 13 ποτάμια, όλα από τους γειτονικούς λόφους που δέχονται 300 ημέρες βροχής τον χρόνο. Πολλά είναι εξαιρετικά μολυσμένα, είναι γεμάτα σκουπίδια ή είναι ανοιχτοί υπόνομοι. Σε κάποια σημεία η κατάσταση είναι τόσο άσχημη ώστε τα ποτάμια κυλούν ανάποδα και το νερό που λιμνάζει από τις βροχές καταπίνει τα κτίρια.

Τα βαλτώδη της εδάφη ενώνονται με τα ποτάμια που την καλύπτουν, ενώ οι ανεξέλεγκτες βροχές συνεχώς προκαλούν προβλήματα στους κατοίκους. Η κατάσταση χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται καθώς δεν υπάρχουν μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών. Η μεγαλούπολη της Τζακάρτα κυριολεκτικά χάνεται μέρα με τη μέρα και κανείς δεν γνωρίζει πολλά γι' αυτό.

Αιτία του φαινομένου είναι μεταξύ άλλων και η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων από εκατοντάδες παράνομα πηγάδια. Η στάθμη του νερού πέφτει συνεχώς και βυθίζει την πόλη σαν να ξεφουσκώνει ένα στρώμα με αέρα. Είναι μια αποτελεσματική λύση απέναντι στο πανάκριβο νερό του δικτύου ύδρευσης που διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες. Αποτελεσματική αλλά καταστροφική για όλη την πόλη.

Οι συνέπειες όμως του φαινομένου είναι εμφανείς. Μέσα σε δέκα χρόνια η πόλη έχει βυθιστεί κατά 2,5 περίπου μέτρα και συνεχίζεται να βυθίζεται 25 περίπου εκατοστά το χρόνο, νούμερο που είναι σχεδόν το διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο που ισχύει για άλλες παράκτιες μεγαλουπόλεις.

Ο αντίκτυπος είναι κυρίως εμφανής στη βόρεια Τζακάρτα. Στην περιοχή Μουάρα Μπάρου ένα ολόκληρο συγκρότημα κτιρίων είναι εγκαταλελειμμένο εξαιτίας της επικινδυνότητας στην περιοχή. Το ισόγειο του κτιρίου είναι γεμάτο από στάσιμα νερά τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν από πουθενά αφού βρίσκονται εντός του συγκροτήματος το οποίο έχει βυθιστεί στο έδαφος κατά κάποια εκατοστά.

Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της Τζακάρτα, οι ερευνητές εντόπισαν έναν ειδικό εξοπλισμό για την άντληση των υπόγειων υδάτων από την πηγή τους, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ακριβός και είναι δύσκολο να διατεθούν τα χρήματα για την απόκτησή του. Το Τόκιο ακολούθησε τη μέθοδο αυτή, η οποία είναι γνωστή ως «τεχνητή ανανέωση», όταν αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα πριν από πολλά χρόνια. Στη Τζακάρτα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο ερευνητής Χέρι Άντρεας επισημαίνει πως πιθανότατα θα χρειαστούν έως και δέκα χρόνια για να καθαριστούν τα ποτάμια, τα φράγματα και οι λίμνες στην Τζακάρτα, ώστε να επιτρέπεται η διοχέτευση νερού σε οποιοδήποτε σημείο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα