Η καρέτα-καρέτα εμφανίστηκε και φέτος στη Λακωνία!

Η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε στην παραλία Σελινίτσας Γυθείου - Οι οδηγίες του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» και του ΦΔ Πάρνωνα-Μουστού

Παρασκευή, 14 Ιούνιος 2019 16:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η καρέτα-καρέτα εμφανίστηκε και φέτος στη Λακωνία!

Την πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα (caretta-caretta) στον Λακωνικό Κόλπο εντόπισαν και κατέγραψαν οι εθελοντές του «ΑΡΧΕΛΩΝ», Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Η φωλιά βρέθηκε στην παραλία της Σελινίτσας την Κυριακή 9 Ιουνίου και τοποθετήθηκε ειδική σήμανση για προστασία από τη θήρευση ζώων και για ενημέρωση των λουόμενων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα πεδίου του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» στον Λακωνικό κόλπο εκπονείται με σκοπό τον εντοπισμό, την καταγραφή και την προστασία φωλιών των καρέτα-καρέτα, τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και των κατοίκων της περιοχής.  

Το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε στις 25 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, όπου πάνω από 80 εθελοντές από όλο τον κόσμο θα συμβάλλουν στις προσπάθειες του «ΑΡΧΕΛΩΝ» για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η επιβίωση του σπάνιου αυτού θαλάσσιου ερπετού.

Οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Λακωνικό Κόλπο (Βαλτάκι, Σελινίτσα, Μαυροβούνι, Βαθύ, παραλία Ευρώτα από Τρίνησα μέχρι Κοκκινιά) έχουν ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο “Natura 2000”, ενώ ισχύουν συγκεκριμένες νομικές προβλέψεις για την προστασία τους. Σύμφωνα με τον Νόμο 4519/2018, η χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας περιλαμβάνει και τις εν λόγω περιοχές. «Η σημασία των συγκεκριμένων παραλιών είναι μεγάλη, καθώς αποτελούν κύριες περιοχές ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα στην Πελοπόννησο. Αυτό το γεγονός μαζί με την συνεργασία τοπικών φορέων μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη του Λακωνικού Κόλπου και στην προσέλκυση επισκεπτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

archelon 1st nest LAK 2019

Τα μέτρα προστασίας
Με αφορμή την έναρξη της ωοτοκίας του προστατευόμενου είδους, οι αρμόδιοι τονίζουν «τη σημασία εφαρμογής απλών διαχειριστικών μέτρων, όπως η απομάκρυνση επίπλων θαλάσσης κατά τις βραδινές ώρες, ώστε οι ενήλικες χελώνες να μην βρίσκουν εμπόδια στην προσπάθεια φωλεοποίησης, η μείωση της φωτορύπανσης(λάμπες, φακοί, φωτιές) στην παραλία -επειδή αποπροσανατολίζει τα χελωνάκια στην έξοδο τους από τις φωλιές- και η αποφυγή εισόδου βαρέων οχημάτων και τροχοφόρων στην παραλία, καθώς από τις δονήσεις μπορεί να καταστραφούν οι φωλιές».
 
«Τα παραπάνω μέτρα διασφαλίζουν την επιβίωση του αρχαιότερου επισκέπτη της περιοχής. Ας μην ξεχνάμε ότι μονάχα ένα χελωνάκι στα χίλια καταφέρνει να φτάσει την ενηλικίωση, άρα η προστασία της κάθε μιας φωλιάς είναι πολύ σημαντική», σημειώνουν ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας και ο Σύλλογος «ΑΡΧΕΛΩΝ»

Πληροφορίες:
Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, Άννα Κανελίδου, Υπεύθυνη Τμήματος Προστασίας & Διαχείρισης ΦΔ, τηλ.: 27550-22021, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.fdparnonas.gr
ΑΡΧΕΛΩΝ, Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου, τηλ.: 6951009785, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.archelon.gr


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα