«Πράσινα» δημόσια κτήρια στην Πελοπόννησο

Με 300.000 ευρώ αναβαθμίζεται το Διοικητήριο Λακωνίας

Πέμπτη, 21 Νοέμβριος 2019 19:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πράσινα» δημόσια κτήρια στην Πελοπόννησο

Την περιβαλλοντική διάσταση της πολιτικής της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου επισήμανε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου στην Τρίπολη, σχετικά με το έργο διασυνοριακής / διαμεσογειακής συνεργασίας «GreenBuilding» (Πράσινα Κτήρια), στο οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι εταίρος.

Στόχος του εν λόγω έργου είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και μέτρων ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτήρια.

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των φορέων από τις 5 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Λίβανος, Ιορδανία και Τυνησία) που μετέχουν στην πιο πάνω συνέργεια,  ο Π. Νίκας  αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη βιώνουν οι χώρες της Μεσογείου, επισημαίνοντας ειδικότερα ότι «και η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αντιμέτωπη με καταστάσεις όπως η διάβρωση των ακτών σε Αργολίδα, Κορινθία, και Μεσσηνία, αλλά και η ολοένα συχνότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων».

Μέσω της παραπάνω συνέργειας θα αναβαθμιστεί ενεργειακά το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στη Σπάρτη, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Τονίζοντας την ωφέλεια που θα έχει για την Περιφέρεια η συγκεκριμένη παρέμβαση, ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι ήδη η περιφερειακή αρχή επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην διαφύλαξη του περιβάλλοντος, μέσω αντίστοιχων έργων.

Με άξονα το περιβάλλον
Ενδεικτικά, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι όσον αφορά τα κτήρια στα παραχωρηθέντα στρατόπεδα Ναυπλίου και Τρίπολης, τα οποία θα αξιοποιήσει η Περιφέρεια για να στεγάσει τις υπηρεσίες της, οι μελέτες για την ανακατασκευή τους θα έχουν πρόβλεψη για ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η μελέτη για την ανακατασκευή του Διοικητηρίου της ΠΕ Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Επισήμανε δε, με την ευκαιρία, ότι ήδη το νέο δημαρχείο της Καλαμάτας αξιοποιεί περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες, όπως η γεωθερμία.

Ανέφερε, ακόμα την πάγια δαπάνη που -όπως είπε- θα προβλέπεται σε κάθε τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αγορά και φύτευση δέντρων κατά μήκος του οδικού δικτύου, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι αποτελεί «βήμα προς την θετική κατεύθυνση η κατάργηση λιγνίτη, επισήμανε ωστόσο ότι αυτό το βήμα θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται ταυτόχρονα με κίνητρα και δράσεις υπέρ των πληθυσμών στις περιοχές που θα πληγούν κοινωνικά και οικονομικά από τη μετάβαση της χώρας μας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Στη συνέντευξη μίλησαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Στεφανίδης, ο υπεύθυνος του έργου δρ Εσμάτ Αλκαραντσέχ και ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκος Φοίφας.

Η συνέργεια
Στη συνέργεια «GreenBuilding» μετέχουν συνολικά επτά εταίροι. Αφ’ ενός από δύο  μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα και Ισπανία) και αφ’ ετέρου από ακόμα τρείς μεσογειακές χώρες της Μέσης Ανατολής (Λίβανος, Ιορδανία) και της Βόρειας Αφρικής (Τυνησία). Ειδικότερα, από την Ελλάδα μετέχουν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Πατρών, από την Ισπανία το Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, από τον Λίβανο ο Δήμος Μουχτάρα, από την Τυνησία η διαχειριστική εταιρεία της τεχνόπολης στον Δήμο Μπουρζ Αλσαντρία και από την Ιορδανία ο Δήμος Ιρμπίντ και το ιορδανικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

green2019

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος