Στο προσκήνιο για την Πελοπόννησο η διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Το «καυτό» ζήτημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, αποτέλεσε αφορμή συνάντησης στις 24/2, εκπροσώπων των Οικολόγων Πράσινων με το...
Τρίτη, 02 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο προσκήνιο για την Πελοπόννησο η διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Το «καυτό» ζήτημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, αποτέλεσε αφορμή συνάντησης στις 24/2, εκπροσώπων των Οικολόγων Πράσινων με το γενικό γραμματέα Περιφερείας Πελοποννήσου κ. Φ. Χατζημιχάλη.
Από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων παρευρέθησαν ο εκπρόσωπός τους κ. Ν. Χρυσόγελος, από την θεματική ομάδα περιβάλλοντος η υπεύθυνη κ. Μ. Βιτωράκη, ο κ. Λ. Μπούκλης, ο κ. Χ. Μουρκάκος και ο κ. Π. Κακαλέτρης, εκπρόσωπος των Πρασίνων Πελοποννήσου.
Στα πλαίσια της συζήτησης αναφέρθηκαν:
-  στα πολλαπλά αδιέξοδα που συσσωρεύονται στην Πελοπόννησο για το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, στην πλήρη αδιαφάνεια και απουσία διαβούλευσης που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις ευθύνες των δημάρχων στην καθυστέρηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και αποκατάστασης/απορρύπανσης των χωματερών.
-  στην πλήρη διαφωνία των ΟΠ με τον προηγούμενο Περιφερειάρχη, αφενός μεν στη μη επιλογή της ανακύκλωσης σαν βασικής διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου στην επιλογή της προμήθειας και τοποθέτησης των δεματοποιητών.
-  στην καύση / θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, δηλώνοντας την αντίθεσή τους και ζήτησαν από το νέο Περιφερειάρχη να αναλάβει μέσω ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, πολιτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
Επιπλέον, πρότειναν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κομποστοποίησης σε επίπεδο δήμου, γειτονιάς, κατοικίας, και την ανάγκη εφαρμογής της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», ώστε να δοθούν κίνητρα στον κάθε δημότη, στο κάθε νοικοκυριό να μειώνει τον όγκο των παραγόμενων από αυτό σκουπιδιών.
Τέλος, ζήτησαν διαφάνεια και διαβούλευση σε κάθε διαδικασία, ιδιαίτερα στους αμέσως επόμενους μήνες, κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης και έγκρισης του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υποσχέθηκαν μάλιστα να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία της Περιφέρειας προκειμένου:
-  να αλλάξει το κλίμα για την ανακύκλωση
-  να γίνουν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων,πρόληψη,επαναχρησιμοποιηση,ανακύκλωση,κομποστοποιηση, που θα είναι τα πλέον οικονομικά για τους δημότες, θα προστατεύουν την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα δημιουργούν θέσεις εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti