«Εκκλησιάζουσες» στο Σαϊνοπούλειο

Σπαρταριστές ατάκες και προβληματισμός

Τρίτη, 14 Αύγουστος 2018 17:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Εκκλησιάζουσες» στο Σαϊνοπούλειο

Την Τετάρτη 8 Αυγούστου παρουσιάστηκε από πολυμελή θίασο στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο η κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», διασκευασμένη από τον Αλέξανδρο Ρήγα.

Στο έργο αυτό του μεγίστου κωμωδιωγράφου, που το πρωτοπαρουσίασε περίπου του 392 π.Χ., το θέμα είναι η προσπάθεια και τελικά η ανάληψη της εξουσίας στην Αθήνα από γυναίκες με επικεφαλής την Πραξαγόρα, μία δυναμική και πανέξυπνη γυναίκα, η οποία είχε σκαρφιστεί ένα ευφυές σχέδιο: Μεταμφίεση των γυναικών σε άνδρες, είσοδός τους στην Εκκλησία του Δήμου (όπου είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο οι άνδρες) και χρησιμοποίηση επιχειρημάτων για την παράδοση της εξουσίας στις γυναίκες αφού οι άνδρες είχαν αποτύχει κατά τα προηγούμενα έτη οδηγώντας την πόλη από το χρυσό αιώνα του Περικλέους σε μια βαθιά κατάπτωση. Τελικά η Πραξαγόρα (εξαιρετικός ο Αντώνης Λουδάρος στο ρόλο)  πέτυχε το σκοπό της εξευτελίζοντας παράλληλα τους άνδρες  οι οποίοι  όχι απλώς δεν πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση στην πρόταση της γυναικοκρατίας αλλά τη δέχτηκαν μάλλον ευχάριστα προτιμώντας την καλοπέραση από την ανάληψη ευθυνών. Με αυτό  ο Αριστοφάνης, που θεωρούσε ως ύψιστο αγαθό την ειρήνη, ήθελε να δείξει την τεράστια απογοήτευσή του από τους άνδρες που είχαν οδηγήσει την Αθήνα στον καταστροφικό Πελοποννησιακό πόλεμο που κράτησε 27 έτη. Βέβαια το κέφι το οποίο ξεχειλίζει σε πολλές περιπτώσεις στις Εκκλησιάζουσες πιθανόν να έχει σχέση με κάποιες πρόσκαιρες επιτυχίες της Αθήνα σε πολιτικό επίπεδο το 395 π.Χ. που έδωσαν στην πόλη λίγη από την παλιά της αίγλη. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πρόταση διακυβέρνησης της Πραξαγόρας χαρακτηρίζεται από κοινοκτημοσύνη όχι μόνο στα περιουσιακά στοιχεία αλλά και στο ερωτικό πεδίο (κάνοντας κριτική με αυτόν τον τρόπο στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα), κάτι που χάρισε σπαρταριστές ατάκες και πλήθος αστείων σκηνών.

Αξιοπαρατήρητο ότι ο σκηνοθέτης παρουσίασε κάποιες αλλαγές-προσθήκες. Αρχικά οι γυναίκες του χορού δεν ήταν από περιοχές της Αθήνας αλλά από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του ευρύτερου Ελλαδικού κόσμου όπως Λακωνία (χρησιμοποιήθηκε η Λαμπιτώ, χαρακτήρας δανεισμένος από την Λυσιστράτη), Θράκη, Κρήτη, Κύπρο, Ήπειρο, Ζάκυνθο, Μυτιλήνη, Θεσσαλία, Σικελία κ.α.  Έμφαση δόθηκε στην είσοδο της Μακεδονίτισσας που κρατά τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας υπό τους ήχους του «Μακεδονία ξακουστή». Θα λέγαμε πως ήταν απολύτως αναμενόμενο να τονιστεί η Ελληνικότητα της Μακεδονίας με μέλος του χορού να λέει «Αυτή είναι πιο Ελληνίδα από εμάς».

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή ήταν η παρουσία της πεθεράς της Πραξαγόρας, που έδειξε την πάντα ιδιαίτερη, συνήθως εχθρική, σχέση πεθεράς-νύφης, που ενσάρκωσε πολύ επιτυχημένα η Σοφία Μουτίδου.

Άξια λόγου η εμφάνιση του Γιώργου Κωνσταντίνου, ενός εμβληματικού ηθοποιού του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που έπαιξε το ρόλο του σκεπτικιστή άνδρα που ενέπαιζε τον εύπιστο  Χρέμη που ήταν πρόθυμος να παραδώσει τα περιουσιακά του στοιχεία σύμφωνα με το νέο νόμο της Πραξαγόρας.

Γενικά η παράσταση είχε πολύ χορό και τραγούδι ενώ το  βάρος των ερμηνειών μοιράστηκε σε πολλούς ηθοποιούς  με αποτέλεσμα να δούμε ένα όμορφο θέαμα που δεν κούρασε. Φυσικά, αφού βασίστηκε σε Αριστοφανικό κείμενο, ήταν αναμενόμενο να καλλιεργήσει τον προβληματισμό και δη τον πολιτικό.

Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει μια αναφορά για τη «βωμολοχία» για την οποία κατηγορούνται οι διασκευές των κωμωδιών. Η αλήθεια είναι ο Αριστοφάνης δεν ήταν καθόλου φειδωλός στην «αθυροστομία» κυρίως σεξουαλικού περιεχομένου και συνεπώς φρονώ ότι είναι λίγο άδικο να χρεώνονται οι διασκευαστές των έργων του την οργή και τη μήνιν των σεμνότυφων. Άλλωστε η ιδιότυπη γλώσσα του Αριστοφάνη ήταν ένα από τα εργαλεία του για να περάσει τα υψηλά νοήματά του.

Τέλος, θα πρέπει να συγχαρούμε και τα μέλη του χορευτικού συλλόγου «Πυρρίχη» που συμμετείχαν στην παράσταση επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους.  

Δημήτρης Κονιδάρης

Φωτο: Π. Πασχαλίδη

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα