«Παραμυθοξεναγήσεις» στα μονοπάτια της Βαμβακούς (ΦΩΤΟ)

Χιλιάδες επισκέπτες στο χωριό των παραμυθιών

Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2019 14:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Παραμυθοξεναγήσεις» στα μονοπάτια της Βαμβακούς (ΦΩΤΟ)

Η ευαισθησία των ανθρώπων, που επιμένει σε δίσεκτους καιρούς, έφερε χιλιάδες ανθρώπους στη Βαμβακού Λακωνίας, το ορεινό «χωριό των παραμυθιών». Η «καρδιά» του Πάρνωνα άνοιξε και τους υποδέχτηκε. Ένα μαγευτικό φυσικό σκηνικό, σε συνδυασμό με τα εκθέματα που έστησε στο χωριό η «Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού», τους μετέφεραν στον αγνό κόσμο της Γέννησης.

Πάνω από 10 λεωφορεία από συνεργαζόμενα τουριστικά πρακτορεία στάθμευσαν στην είσοδο του χωριού, όπου τους περίμενε η ξεναγός της «Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού». Ο «σταθμός συγκινήσεων» έδωσε το στίγμα της ξενάγησης και γέννησε νέες συγκινήσεις στο χωριό των έξι μόνιμων κατοίκων. Οι επισκέπτες έγιναν περιηγητές,  διαβαίνοντας στους δρόμους που περπατούσαν 1.345 συνάνθρωποι στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Πάρνωνα με την πέτρα της μάνας γης παντού γύρω μας. Όπως το «Νοικοκυρόσπιτο» του Γιώργου Αθάνα, που ακούστηκε στο πλαίσιο της ξενάγησης, έτσι και τα παραδοσιακά σπίτια -όσα ακόμη αντέχουν στον χρόνο και την ανθρώπινη αδιαφορία- σοφά εντάσσονται στο σκηνικό, συνδυάζοντας την ανάγκη και την τέχνη.

Η εκκλησία του χωριού στην πλατεία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Χαράλαμπο, τρισυπόστατη. Χτισμένη στις αρχές του 20ου αιώνα από τους φημισμένους πετρομάστορες, τους Λαγκαδιανούς μαστόρους, υποδέχτηκε σαν άλλοτε τους ξεναγούμενους με τη ρήση «Ο ΛΟΓΟΣ Ο ΣΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΤΙ». Λόγος και αλήθεια στην ξενάγηση για να γνωρίσουν οι φιλομαθείς ξένοι τους ανθρώπους που έζησαν κι έδρασαν στη Βαμβακού, έφυγαν αλλά δε λησμόνησαν. Κλήμης Αδαμαντίδης, Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος Β', Σπύρος Νιάρχος, Σταύρος Νιάρχος, Ιωάννης Κουμάνταρος, όλοι παρόντες με τα έργα τους στην πλατεία του χωριού και όχι μόνο.

Η στάση στο οίκημα της «Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού» συνοδεύτηκε με τσάι και καφέ δίπλα στο τζάκι και την ξυλόσομπα. Μεταξύ άλλων παραμυθιών και παραστάσεων Καραγκιόζη, το παραμύθι του τρελού και του λογικού ακούστηκε για να απαντήσει στα πώς και τα γιατί μια Ακαδημία με βάση τον λόγο, ποιητικό και παραδοσιακό... πήρε τα βουνά.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στη Βαμβακού με στάση στο κτίριο της Κοινότητας. Κοινή προσπάθεια, κοινός σκοπός, κοινό καλό. Αυτά κινητοποίησαν τους Βαμβακίτες -ήδη από το 1898- όταν σύστησαν την «Ένωση Πληρεξουσίων Βαμβακούς», το καταστατικό της οποίας ακούστηκε στην ξενάγηση και προβλημάτισε.

Προβλημάτισε, επίσης -για άλλους λόγους- και ο κλειστός ξενώνας, δωρεά του έτερου ευεργέτη, Γιώργου Τσοχώνη. Η ξενάγηση στάθηκε στο μνημείο στο προαύλιο του Προφήτη Ηλία, αποτίοντας φόρο τιμής στους Βαμβακίτες, θύματα της περιόδου 1941-49. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στο Ρολόι του χωριού, δωρεά οικογενειών ευεργετών του χωριού, όπου οι επισκέπτες θαύμασαν την πανοραμική θέα στις πλαγιές του Πάρνωνα, που «αγκαλιάζουν» από παντού «το χωριό των παραμυθιών».

Φωτο: Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, Βρέσθενα: Ένα φωτογραφικό ταξίδι (FB)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών