Έκθεση ζωγραφικής της Κ. Φαρμάκη στη Βιβλιοθήκη Σπάρτης

«Ταξιδεύοντας τον ανθό της ψυχής μου»

Τρίτη, 19 Φεβρουάριος 2019 14:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έκθεση ζωγραφικής της Κ. Φαρμάκη στη Βιβλιοθήκη Σπάρτης

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Ταξιδεύοντας τον ανθό της ψυχής μου» της Κωνσταντίνας Φαρμάκη, ιστορικού και κριτικού τέχνης, επιμελήτριας εκθέσεων/εικαστικού, θα λάβει χώρα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,  θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00 μμ στον 2ο όροφο της Βιβλιοθήκης και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2019.

Ποια είναι η Κ. Φαρμάκη
Η αυτοδίδακτη ζωγράφος Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι πτυχιούχος ιστορικός και κριτικός τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.

Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν. Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Τα Χριστούγεννα του 2016 παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Με το μπλέ τ΄ ουρανού και της θάλασσας» στο Παλάτι του Οττενστάιν (schloss Ottenstein) στην Κάτω Αυστρία.

Από 21 Οκτωβρίου του 2017 έως 25 Φεβρουαρίου του 2018 παρουσίασε την δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο «το άνθος της ψυχής μου» στο Public στην Βιέννη της Αυστρίας με έργα εμπνευσμένα από τα γραπτά της Αλκυόνης Παπαδάκη η οποία συμμετείχε ως τιμώμενο πρόσωπο στην έκθεση παρουσιάζοντας μαζί με την θεατρολόγο δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βίκυ Τσιανίκα τα έργα της ζωγράφου μέσα από την δική τους λογοτεχνική ματιά.

Από 20 Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι 20 Νοεμβρίου 2018 παρουσίασε την τρίτη ατομική της έκθεση στο Kinder Paradies Teichaueser στην Κάτω Αυστρία, ενώ... παράλληλα συμμετείχε μ ένα έργο της στην Α΄ Διεθνή Έκθεση που διοργάνωσε ο Όμιλος για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας από 08 έως 12 Οκτωβρίου 2018.

Η έκθεση «Ταξιδεύοντας τον ανθό της ψυχής της» στην Ελλάδα μάς φέρνει σε επαφή με τα έργα της Κ. Φαρμάκη, αρχής γενομένης από την γενέτειρά της Αμαλιάδα, όπου παρουσίασε την τέταρτη ατομική της έκθεση στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δ. Ήλιδας Ν. Ηλείας από 22 Δεκεμβρίου 2018 έως 6 Ιανουαρίου 2019. Ενώ από 23 Ιανουαρίου μέχρι 6 Φεβρουαρίου συμμετείχε με τον «Φάρο» της στην Ομαδική Έκθεση που διοργάνωσε η Meg Art Gallery στην Αθήνα με τίτλο «Ελλάδα χώρα του φωτός». Συνεχίζοντας το ταξίδι της η έκθεση παρουσιάζεται  στην Βιβλιοθήκη Σπάρτης, από 22 Φεβρουαρίου 2019 έως 10 Μαρτίου 2019.

Καθοδηγητής της Κ. Φαρμάκη, αλλά και ο άνθρωπος που την ενθάρρυνε προκειμένου να εκθέσει τα έργα της, ήταν ο αείμνηστος καθηγητής Μάκης Βαρλάμης, ο μεγάλος Έλληνας εικαστικός, αρχιτέκτονας και διακοσμητής, Πρόεδρος της Kunst Museum Schrems.

Η Κ. Φαρμάκη έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην ζωγραφική με λάδια, με τον καθηγητή της Kunst Akademie Zwettl, SR, Bluemel Karl. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Αυστρία και Ελλάδα.

Ζει και εργάζεται στην Αυστρία. Είναι μέλος του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Η Γ. Ζήκου έγραψε
για τη Κ. Φαρμάκη
Όπως γράφει η θεατρολόγος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και κριτικός Τέχνης, Γιούλη Ζήκου προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης:

«Η ζωγραφική της Κωνσταντίνας Φαρμάκη έχει μια ιδιαίτερη εκφραστική γλώσσα η οποία αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η ζωγράφος αντιλαμβάνεται τα στοιχεία του αισθητού κόσμου υπό την πραγματική σχηματική τους υπόσταση, όπως η αισθητική των εκφράσεων, η χρωματική τους ιδιαιτερότητα η συμβολική τους έννοια και η κατάθεση ψυχής της ζωγράφου. Από το πιο απλό σχήμα έως την πιο λεπτομερή προσωπογραφία (φωτογραφικός ρεαλισμός) η ζωγράφος εκφράζει στο έργο της τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ίδια το πραγματικό ή το ιδεατό πρότυπο στέλνοντας μηνύματα που μπορούν να απαντήσουν στους προβληματισμούς και τις υπαρξιακές μας αναζητήσεις. Η γυναικεία φιγούρα η οποία παραπέμπει στη θηλυκότητα και την τρυφερότητα επικρατεί στους πίνακες της Κωνσταντίνας Φαρμάκη καθώς το ίδιο και η παιδική φιγούρα άρρηκτα δεμένες με τη διαφάνεια των ζώων.

Το άσπρο χρώμα στον πίνακα “το άνθος της ψυχής μου” συμβολίζει την ελπίδα την υπέρτατη πίστη, την αθωότητα, την ειλικρίνεια και την καθαρότητα της ψυχής του μικρού κοριτσιού και του αλόγου. Το μαύρο χρώμα στον πίνακα με τη γυναίκα συμβολίζει το φόβο και το θάνατο. Είναι τραγικό και σοβαρό και εμπνέει σταθερότητα και σοβαρότητα Η γυναίκα στον πίνακα “το μπαλκόνι της ψυχής μου” έχει γυρισμένη την πλάτη απεικονίζοντας την εσωστρέφεια, την ενδοσκόπηση, τις ανέκφραστες ικανότητες και το φόβο για το μέλλον, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας δίνοντας κίνηση στη γυναίκα που βαδίζει κοιτάζοντας το ανοιχτό παράθυρο με φόντο το τυρκουάζ χρώμα που εκφράζει την απέχθεια στους περιορισμούς και την καταπίεση και ενθαρρύνει τη γνώση την ειλικρινή επικοινωνία και την ελευθερία.

Η ζωγράφος εκτός από το άσπρο και μαύρο χρησιμοποιεί απαλά χρώματα ροζ, γαλάζιο, τυρκουάζ, σκούρο πράσινο και κεραμιδί με έντονο συμβολισμό που παραπέμπουν στη μάθηση, το κύρος, τη δύναμη και τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας.

Αποκωδικοποιώντας τη θεματική των έργων της Κωνσταντίνας Φαρμάκη την ευχαριστώ για τα μηνύματα που εγώ εισέπραξα, γεμίζοντας την ψυχή μου μέσα από τον “Ανθό της ψυχής της”».

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στα τηλέφωνα 27310 26853 και 27310 21180 τις   εργάσιμες ημέρες και ώρες της Βιβλιοθήκης, καθώς και στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και στο Facebook.

Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας της έκθεσης ζωγραφικής της Κ. Φαρμάκη είναι ο «Λακωνικός Τύπος» και το lakonikos.gr.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα