Σωτήρια παρέμβαση για αρχείο-βιβλιοθήκη της Βαμβακούς

Τρίτη, 19 Μάιος 2020 12:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σωτήρια παρέμβαση για αρχείο-βιβλιοθήκη της Βαμβακούς

Μετά την αναπαλαίωση του κοινοτικού γραφείου και του σχολείου της Βαμβακούς, η ομάδα «Vamvakou Revival», που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αναβίωσης της περιοχής, μερίμνησε με σεβασμό στην ιστορία και την παρακαταθήκη του τόπου για την ανάδειξη του πνευματικού πλούτου του χωριού.

Μέσα από το πρόγραμμα συντήρησης βιβλίων και αρχείων που υλοποίησε η ομάδα, τα βιβλία και τα αρχεία της κοινότητας πήραν τη θέση που τους άρμοζε. Συγκεκριμένα, η προστασία των αρχείων που κρίθηκε επείγουσα, αφού διαπιστώθηκε πως σε ένα μεγάλο μέρος αυτών, υπήρχε απορρόφηση υγρασίας, οξείδωση των μεταλλικών στοιχείων και μικρές φθορές. Οι εργασίες περιλάμβαναν την αντικατάσταση των φθαρμένων χάρτινων φακέλων και το στέγνωμα των αρχείων, ενώ τοποθετήθηκαν σε 150 περίπου ειδικά κουτιά, τα οποία κατασκευάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη το υλικό και το χώρο τοποθέτησής τους σύμφωνα με την ταξινόμηση και αρχειοθέτηση που είχε γίνει στο παρελθόν.

Όσον αφορά τη βιβλιοθήκη του σχολείου, αυτή περιέχει εκπαιδευτικά βιβλία του ΟΕΔΒ, ορισμένους τίτλους ποικίλου περιεχομένου και πάνω από 500 παιδικά βιβλία.

Μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης έχει συγκροτηθεί από δωρεές, διασώζει εκδόσεις παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα τις δεκαετίες 1960-1980, σε πολλές εκ των οποίων έχουν εργαστεί αξιόλογοι λογοτέχνες και εικαστικοί. Είναι ενδιαφέρον ότι στη βιβλιοθήκη διασώζονται δημοφιλείς τίτλοι, όπως π.χ. οι μύθοι του Αισώπου, σε διαφορετικές εκδόσεις της ίδιας εποχής.

Οι φθορές των βιβλίων ήταν κυρίως οι αποκολλημένες ή σπασμένες ράχες, η χαλαρή σύνδεση των τυπογραφικών τευχών εξαιτίας της χρήσης και οι σπασμένες γωνίες. Η συντήρηση και η αποκατάσταση τους περιελάμβανε την εκ νέου βιβλιοδεσία και κατά περίπτωση επικόλληση του αρχικού καλύμματος, τη συμπλήρωση της ράχης από ύφασμα χρωματικά σχετικό με την εικονογράφηση του καλύμματος, την εκτύπωση του τίτλου ή επικόλληση της αρχικής ράχης και την αποκατάσταση των γωνιών.

Τα αναπαλαιωμένα, πλέον, βιβλία τοποθετήθηκαν στις νέες βιβλιοθήκες του σχολείου της Βαμβακούς και είναι διαθέσιμα στο κοινό, μιας και εκεί λειτουργεί πλέον μια ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος