«Το ’21 αλλιώς» στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού (ΦΩΤΟ)

Η ελληνική επανάσταση μέσα από δημιουργίες Playmobil

Πέμπτη, 29 Οκτώβριος 2020 10:32 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Το ’21 αλλιώς» στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού (ΦΩΤΟ)

Γεγονότα και αφηγήσεις από την ελληνική επανάσταση του 1821 μεταφέρει στο κοινό μια πρωτότυπη εικαστική έκθεση, που φιλοξενείται, από τις 14 Οκτωβρίου, στον χώρο του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil».

Με πρώτο σταθμό το μουσείο της Σπάρτης, η έκθεση θα περιοδεύσει σε δύο ακόμα από τα μουσεία του δικτύου, σε Βόλο και Μυτιλήνη, ενώ ανάλογα με τον τόπο φιλοξενίας της έκθεσης, τα εκθέματα και η διάταξη παρουσίασης προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα γεγονότα και τις προσωπικότητες της περιοχής.

Η ιδιαίτερη αυτή έκθεση απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στόχο έχει να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο την σημαντική αυτή ιστορική περίοδο του έθνους μας.

Ο «Λακωνικός Τύπος» ξεναγήθηκε στο χώρο της έκθεσης «Το ’21 αλλιώς» από τον διευθυντή του Μουσείου κ. Γιάννη Μπαγιώκο, ο οποίος έχει αγκαλιάσει την ιδέα της έκθεσης από την πρώτη στιγμή.

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Μανιάτης οπλαρχηγός Γιατράκος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι μόνο μερικές από τις σημαίνουσες μορφές του Αγώνα που θα συναντήσει ο επισκέπτης της πρωτότυπης έκθεσης, στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Ελιάς. 

Η περιήγηση στην έκθεση ξεκινά με την ενότητα «Αρχαιολατρία και φιλελληνισμός» με μια αναπαράσταση του Παρθενώνα στην αρχική του μορφή, κατασκευή αποκλειστικά από κομμάτια Playmobil System-X. Ταυτόχρονα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ με ιστορικές πληροφορίες της εποχής.

Ακολούθως αναπτύσσονται τα επιβλητικά διοράματα, κατασκευασμένα από μικρόσωμες φιγούρες και εξαρτήματα Playmobil, που αναπαριστούν εντυπωσιακά σκηνές της καθημερινότητας και όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Απεικονίσεις της ζωής σε έναν οικισμό και της μετατροπής του σε πεδίο μάχης, σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας, η έξοδος του Μεσολογγίου, η  Πολιορκία της Τριπολιτσάς και η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, εξιτάρουν τη φαντασία του θεατή. 

Όπως εξηγεί ο κ. Γ. Μπαγιώκος, «η σύνθεση της έκθεσης περιλαμβάνει 1.400 φιγούρες Playmobil, για κάθε μία από τις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί εξαρτήματα από τουλάχιστον 10 διαφορετικές φιγούρες, ώστε η τελική απεικόνιση να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστή, σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές».
Ξεχωριστό είναι το σημείο της έκθεσης όπου παρουσιάζονται οι μεμονωμένες φιγούρες των ιστορικών προσώπων, σχεδιασμένες και κατασκευασμένες από τον Στέλιο Μυλωνά, ο οποίος χρησιμοποίησε υλικό από την προσωπική του συλλογή. Μάλιστα, δίπλα από κάθε φιγούρα, έχει τοποθετηθεί ένας QR Code, τον οποίο έχει τη δυνατότητα να σκανάρει με το κινητό του ο επισκέπτης και να δει ψηφιακά στην πραγματική μορφή του αναπαριστάμενου προσώπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως καμία φιγούρα από αυτές που παρουσιάζονται στην έκθεση δεν θα διατεθεί προς πώληση καθώς είναι προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για την κατασκευή των πρωτότυπων διοραμάτων εργάστηκαν με περίσσιο ζήλο οι συλλέκτες και καλλιτέχνες Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φάτη, με την υποστήριξη της «Playmobil Hellas.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Μουσείο Ελιάς έως τις 17 Ιανουαρίου 2021 και πραγματικά αξίζει να την επισκεφθείτε.

> Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης 10:00-17:00
> Κλειστά: 26 Νοεμβρίου (τοπική εορτή), 25-26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου

Ρεπορτάζ: Χ. Χιώτη & Α. Δαλαμάγκα


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland