«Φωνή» αγωνίας για τα μνημεία του Γερακίου

Στον «αέρα» η στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου ενόψει τουριστικής περιόδου - Φορείς και σύλλογοι επιδιώκουν λύση με κάθε μέσο

Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021 07:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Φωνή» αγωνίας για τα μνημεία του Γερακίου

Την ανησυχία και τη δυσαρέσκειά της εκφράζει η τοπική κοινωνία του Γερακίου μετά τον αποκλεισμό της περιοχής από πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Πολιτισμού για τη στελέχωση αρχαιολογικών χώρων. Αιτία είναι ο κίνδυνος να μείνει ο αρχαιολογικός χώρος του βυζαντινού οικισμού, που αποτελεί τοπόσημο και τουριστικό αξιοθέατο για την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, χωρίς προσωπικό φύλαξης, καθώς η σύμβαση της μοναδικής υπαλλήλου, η οποία διατελεί και χρέη ξεναγού στον χώρο, εκπνέει τον προσεχή Ιούνιο.

Η αγωνία φορέων, συλλόγων και κατοίκων για το «θολό» μέλλον του αρχαιολογικού χώρου έγκειται στο γεγονός πως η επαναπροκήρυξη των θέσεων φυλάκων αρχαιολόγων και άλλων ειδικοτήτων διενεργείται περίπου 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση των προηγούμενων συμβάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη πως η απασχόληση της σημερινής υπαλλήλου εκπνέει τον προσεχή Ιούνιο, οι φορείς-σύλλογοι της περιοχής διατυπώνουν φόβους πως ο χώρος θα καταστεί μη λειτουργικός και θα χαθεί η κρίσιμη θερινή περίοδος, κατά την οποία η περιοχή προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός χώρος Γερακίου απειλείται με έλλειψη προσωπικού, καθώς στο παρελθόν (όπως το φθινόπωρο του 2019), έχει υποχρεωθεί σε «λουκέτο» για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αν και οι ντόπιοι έχουν αιτηθεί επανειλημμένως την πρόσληψη μόνιμου αλλά και εποχικού προσωπικού.

Παράλληλα, φορείς και σύλλογοι διεκδικούν πρόσληψη υπαλλήλου καθαριότητας στους αρχαιολογικούς χώρους του Γερακίου λόγω πανδημίας, ενώ ξεκαθαρίζουν πως εάν δεν ευοδωθούν τα αιτήματά τους, είναι αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουν με «κάθε μορφή δράσης».

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γερακίου, Παναγιώτης Αγγελέτος, σε συνεργασία με το σύνολο των τοπικών φορέων (συλλόγων) του χωριού καταθέτει, το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας:

«Πληροφορούμενοι την μη συμπερίληψη του Γερακίου στην πρόσφατη προκήρυξη (ΣΟΧ1/2021) του Υπουργείου Πολιτισμού για την στελέχωση των αρχαιολογικών χώρων της Λακωνίας, εκφράζουμε την αγωνία μας για την τύχη των Μνημείων μας και των επισκεπτών τους μετά τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε λήγει η σύμβαση της υπηρετούσας ως φύλακα Υπαλλήλου.

Γνωρίζοντας ότι η (επανα)προκήρυξη των θέσεων φυλάκων αρχαιολόγων και άλλων ειδικοτήτων λαμβάνει χώρα περίπου 4 μήνες μετά την απόλυση των προηγουμένων συμβασιούχων, θεωρούμε αδιανόητο, τους πιο κρίσιμους (καλοκαιρινούς) μήνες, τα Μνημεία εντός και εκτός οικισμού του Γερακίου να παραμένουν υπό την επιτήρηση μίας μόνο φύλακα. Μήπως η τελευταία δεν θα πρέπει να λείψει με άδεια; Μήπως δεν θα πρέπει να αρρωστήσει;», διερωτούνται οι εκπρόσωποι της περιοχής.

Πέραν των παραπάνω, στο κείμενο του ψηφίσματος τονίζεται πως «οι μόνιμοι κάτοικοι, πλείστες φορές γινόμαστε θεατές λεωφορείων γεμάτων από τουρίστες, οι οποίοι βρίσκοντας την πόρτα του κάστρου κλειστή, επιστρέφουν ταλαιπωρημένοι στο κέντρο του χωριού, επειδή η φύλακας, την ίδια στιγμή, ξεναγεί (!) στα μνημεία εντός οικισμού. Ως πότε θα βρισκόμαστε στην αμήχανη αυτή θέση;

Πριν λίγα χρόνια, μετά την λήξη των εργασιών στο Κάστρο του Γερακίου, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με σεβαστό κονδύλι από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, το σύνολο των κατοίκων περιέβαλε με ιδιαίτερη χαρά το έργο, συμβάλλοντας και οικονομικά για τις εκδηλώσεις των εγκαινίων. Κάθε έργο που έχει στοιχίσει στον πολίτη τούτης της χώρας, θα πρέπει να εξαντλείται στο “κόψιμο της κορδέλας” ή θα πρέπει να τυγχάνει του ενδιαφέροντος όλων των κρατικών φορέων από την επόμενη κιόλας μέρα;», αναρωτιούνται οι συντάκτες του ψηφίσματος.

Πλέον, συμπληρώνουν, «υπό τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες στις οποίες ζούμε και θα ζήσουμε, γνωρίζουμε ότι σε κάθε αρχαιολογικό χώρο οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες κ.α.) θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας από αρμόδιους υπαλλήλους, ώστε να τηρούνται τα σχετικά κυβερνητικά - υγειονομικά μέτρα. Στο Γεράκι, ποιος θα λογοδοτήσει σε περίπτωση σχετικής καταγγελίας; Μόνο και μόνο λόγω σχεδιασμού διαχείρισης της πανδημίας, το Γεράκι θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στην ανωτέρω προκήρυξη».

Για τους παραπάνω λόγους, οι φορείς-σύλλογοι του Γερακίου καταδικάζουν «την άδικη στάση που πρόσφατα σημειώθηκε έναντι του τόπου μας και των Μνημείων του», ενώ υπογραμμίζουν πως, «αξιοποιώντας κάθε μορφή δράσης», θα διεκδικήσουν τα εξής:
• Πρόσληψη φύλακα αμέσως μετά την λήξη σύμβασης της υπηρετούσας υπαλλήλου, τον Ιούνιο του 2021.
• Άμεση πρόσληψη υπαλλήλου καθαριότητας στους αρχαιολογικούς χώρους του Γερακίου, λόγω της πανδημίας.
• Το Γεράκι, στο εξής, να συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις προκηρύξεις θέσεων, «ως ο πιο εμβληματικός ιστορικός τόπος του Δήμου Ευρώτα και ένας από τους σημαντικότερους της Λακωνίας και της Ελλάδας, και να μην τίθεται σε “δεύτερη - τρίτη ή και τελευταία μοίρα”  έναντι των άλλων, στους οποίους μάλιστα υπηρετεί μόνιμο προσωπικό».

Καταλήγοντας, οι διαμαρτυρόμενοι επισημαίνουν: «Απευθυνόμαστε, τέλος, σε όλες τις Πολιτικές και Αρχές της Αυτοδιοίκησης του Νομού Λακωνίας να λάβουν δημόσια θέση για τον παραγκωνισμό του Γερακίου, όταν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι, επισκεπτόμενοι τον τόπο μας, επικαλούνται διαρκώς την βαριά ιστορία του».

Το παραπάνω ψήφισμα υπογράφουν οι εξής σύλλογοι της Κοινότητας Γερακίου:
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών: Ο πρόεδρος Σόβολος Μιχαήλ
- Ένωση Απανταχού Γερακιτών: Ο πρόεδρος Δούλφας Σωτήριος
- Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου: Η πρόεδρος Σίνη Χρυσάφια
- Αθλητικό Σωματείο «Κάστρο Γερακίου»: Ο πρόεδρος Δρούσιας Ιωάννης

Το ψήφισμα κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, στους:
• Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη
• Διευθύντρια ΕΦΑΛΑΚ κ. Ευαγγελία Πάντου
• Βουλευτές Λακωνίας κκ Αθανάσιο Δαβάκη, Νεοκλή Κρητικό, Σταύρο Αραχωβίτη
• Βουλευτή Επικρατείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου
• Βουλευτή Α΄ Αθηνών κ. Λιάνα Κανέλλη
• Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα
• Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη
• Περιφερειακούς συμβούλους στον νομό Λακωνίας
• Δήμαρχο Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο
• Αρχηγό μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ευρώτα
• Αρχηγό ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Ευρώτα
• Εκπροσώπους φορέων Δήμου Ευρώτα
• Δημοτικούς συμβούλους Γερονθρών

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland