Μνημεία του Γερακίου οι επιβλητικοί ανεμόμυλοι

Προτάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών για τη διάσωση και ανάδειξή τους

Πέμπτη, 06 Μάιος 2021 15:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μνημεία του Γερακίου οι επιβλητικοί ανεμόμυλοι

Τοπόσημα του Γερακίου θεωρούνται οι πέντε ανεμόμυλοι του Γερακίου, οι οποίοι διατηρούνται παρά το γεγονός ότι είναι χτισμένοι πάνω σε ανεμόδαρτα υψώματα. Για την ιστορία, οι μύλοι λειτούργησαν μέχρι το 1901 και ήταν πραγματικά θαυμάσιοι λόγω του επιβλητικού του κτισίματός τους και τις εντυπωσιακά μεγάλες φτερωτές με τα ολόλευκα πανιά. Βρίσκονται περιμετρικά του οικισμού στο τόξο Ανατολή - Νότος- Δύση.

Οι τελευταίοι μυλωνάδες της περιοχής ήταν οι: Λάζαρης (Λόφος της Ντάρδιζας), Κόντος (Καμίνι), Παπαχρήστου (Κάτω Μπρέχτι), Μουρτζίκος (Άνω Μπρέχτι), Ζαφείρης (Δημοτικό Σχολείο).

Τα τελευταία χρόνια, ο διακεκριμένος γλύπτης Κώστας Βαρώτσος πραγματοποίησε εικαστική παρέμβαση από γυαλί [«Ορίζων - Γεράκι»] στον ανεμόμυλο Μουρτζίκου (τώρα Κώστα Δούκα), ενώ ειδική παρουσίαση –και των πέντε μύλων– έγινε στο Ίδρυμα Ευγενίδου των Αθηνών.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, παρά τις δύσκολες συνθήκες, συνεχώς αναδεικνύει την αναγκαιότητα διάσωσης των σημαντικών αυτών μνημείων, διερευνώντας παράλληλα τη χρηματοδότηση ενεργειών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφορικά με:

1. Εκπόνηση μελέτης παρεμβάσεων και κτηριακών βελτιώσεων των μύλων, όπου απαιτούνται

2. Φωτισμός μύλων και διαδρομής, ώστε να δημιουργείται μια «φωτεινή» διαδρομή με στάσεις, ορατή από το Γεράκι τη νύχτα.

3. Μελέτη δημιουργίας/ανοίγματος/διαμόρφωσης μονοπατιών για σύνδεση των ανεμόμυλων.

4. Σήμανση της διαδρομής και των ανεμόμυλων με ενημερωτικές πινακίδες περί της ιδιαίτερης ιστορίας καθενός.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti