Η εξωτερική πολιτική της Σπάρτης σε τριήμερο ομιλιών του Απ. Πιερρή

Tzakas

Από 17 ως 19/9

Τετάρτη, 15 Σεπτέμβριος 2021 16:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η εξωτερική πολιτική της Σπάρτης σε τριήμερο ομιλιών του Απ. Πιερρή

Τριήμερο συναντήσεων με θέμα την εξωτερική πολιτική της αρχαίας Σπάρτης οργανώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών κ. Απόστολος Λ. Πιερρής, στο πλαίσιο των καθιερωμένων επιμορφωτικών  σεμιναρίων στη Σπάρτη, που υλοποιούνται υπό την αιγίδα του Δ. Σπάρτης.

Η πρώτη εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Δωρικός "Κόσμος" Πόλεως και Διεθνής Υψηλή Στρατηγική. Απόλλων και Σπάρτη, Ιδέα και Πραγματικότητα», θα διεξαχθεί την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου στην κεντρική πλατεία Σπάρτης.

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:00 το βράδυ  θα λάβει χώρα το καθιερωμένο συμπόσιο με θέμα τα συμπόσια στη Σπάρτη, τα Φιδίτια. «Πόσοι και ποιοί συμμετείχαν, πώς γινόταν η τροφοδοσία, τι συζητούσαν και τραγουδούσαν, τι έτρωγαν. Και προ πάντων ποια είναι η σημασία των Φιδιτίων και Ανδρείων στην ζωή της Σπάρτης», επισημαίνει ο Απ. Πιερρής.

Κατά το επιστέγασμα του τριημέρου για την εξωτερική πολιτική της αρχαίας  Σπάρτης, θα γίνει ανάπτυξη του ειδικού κύκλου αφιερωμένου στο πρόβλημα, με τον γενικό τίτλο: «Η Συμπλοκή της Ιδέας του “Τέλους” με την Αρχή της Ισχύος. Κριτική Ιστορία της Ελληνοπερσικής Σύγκρουσης (c. 547 - 479 π.Χ.) (Τα Πριν, Κατά και Μετά τους Μηδικούς Πολέμους από την Ακμή της Ιωνίας μέχρι την Μάχη της Τανάγρας)».

Η πρώτη διάλεξη του Απ. Πιερρή, στο πλαίσιο αυτού του κύκλου, είναι αφιερωμένη στον ιστορικό της σύγκρουσης της Αυτοκρατορίας προς το σύστημα των Ελληνικών πόλεων και των Περσικών Πολέμων, και στο έργο του. Θέμα της είναι «“Ἡροδότου ἱστορίης ἀπόδεξις”.  Ιδέα, Μορφή, Masterplan του Έργου». Η ομιλία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου στην κεντρική πλατεία Σπάρτης.

Όπως εξηγεί ο Απόστολος Πιερρής, «στα πλαίσια της εστιασμένης έρευνας βάσης που κάνω μια δεκαετία τώρα για την αρχαία Σπάρτη, και υπό το πρίσμα του κλασσικού επτάγματος της ολοκλήρωσης των φαινομένων ενός πεδίου σε μια ενότητα που εκφράζει την ουσία του, συνέλαβα την ιδέα να ενταχθεί και η εξωτερική πολιτική της Σπάρτης, (τόσο στο σύστημα των Ελληνικών πόλεων όσο και σε σχέση προς τις οργανωμένες αυτοκρατορίες του ανατολικού μέρους του μείζονος γεωπολιτικού χώρου που συνιστά το κεντρικό σύστημα της ιστορίας), σε ένα όλο μαζύ με την πολιτισμική της ταυτότητα, τον θρησκειολογικό της χαρακτήρα, τον αξιακό της άξονα, τον τρόπο ζωής, και τις πολιτειακές δομές και εσωτερική της ιστορία.

Η ιδέα καρποφόρησε σε μεγάλη σειρά μελετών υπό έκδοση σε πολύτομο έργο, πολλές από τις οποίες είναι ανηρτημένες στον ιστότοπο του Ινστιτούτου (κυρίως στην κατηγορία Δωρικές Μελέτες, αλλά και σε άλλες εκεί με ενδεικτικούς τίτλους).

Το συγκεκριμένο θέμα της ανάλυσης της εξωτερικής πολιτικής της Σπάρτης, μας έχει απασχολήσει συστηματικά και επανειλημμένα στα σεμινάριά μου της Σπάρτης και της Πάτρας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti