Μακραίωνη η ιστορική σύνδεση της Σπάρτης με την Αλεξάνδρεια (ΦΩΤΟ)

Πολύτιμα τα συμπεράσματα επιστημονικής ημερίδας

Παρασκευή, 08 Οκτώβριος 2021 14:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μακραίωνη η ιστορική σύνδεση της Σπάρτης με την Αλεξάνδρεια (ΦΩΤΟ)

«Η Σπάρτη συναντά την Αλεξάνδρεια: Οι Βιβλιοθήκες ως Φάροι Πολιτισμού» ήταν ο τίτλος της επιστημονικής ημερίδας που διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας 4/10 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δ. Σπάρτης στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

Η ημερίδα, που ολοκληρώθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία, πραγματεύτηκε την μακραίωνη ιστορική σύνδεση της Σπάρτης με την Αλεξάνδρεια και είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον Δρ. Hussien Soliman, Καθηγητή Ιστορίας της Ισλαμικής Φιλοσοφίας στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας και διευθυντή Ακαδημαϊκών Ερευνών του Μουσείου Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, ο οποίος εξιστόρησε τη μακραίωνη και πανανθρώπινη προσφορά της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος, Υπέρτιμος και Έξαρχος Βορείου Αφρικής, ανέγνωσε το ευχετήριο μήνυμα του μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ Θεόδωρου Β’, ενώ η σύντομη συνομιλία του με τον Δρ. Soliman στα αραβικά ήταν πραγματικά συγκινητική.

Ο πανοσιολογιώτατος πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, πατήρ Θεόφιλος μετέφερε στο ακροατήριο την ευλογία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.

Ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας ανέφερε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα που αποδεικνύουν την ιστορική σύνδεση Σπάρτης και Αλεξάνδρειας.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης πρόβαλε τις ζωτικής σημασίας για τους δύο λαούς πολυεπίπεδες σχέσεις (πολιτιστικές, οικονομικές, γεωστρατηγικές κ.ο.κ.).

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιουνίου Πανεπιστημίου κ. Μιχαήλ Σφακάκης ανέλυσε την κατάσταση της Βιβλιοθηκονομίας στην Ελλάδα σήμερα.

Η διευθύντρια της Egyptair στην Ελλάδα κ. Ίντζι Αμπελσαλάμ προσέφερε με γενναιοδωρία στους πολίτες της Λακωνίας μια σημαντική έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια της εταιρείας για να κατορθώσουν όσο το δυνατόν πιο πολλοί Λάκωνες να επισκεφτούν την Αίγυπτο.

Ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, στον έγγραφο χαιρετισμό του, εξήρε τον σκοπό και το έργο της ημερίδας.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας Δρ. Αλίκη Μαραβέλια, στην εισήγησή της, «ταξίδεψε» το κοινό στις αιγυπτιακές συλλογές των ελληνικών μουσείων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας κ. Απόστολος Παπατσίρος ανέλυσε ρηξικέλευθα και με νέα οπτική γωνία τα, σχετικά με τη Σπάρτη, ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καφάβη, αποκαθιστώντας την αλήθεια της διαλογικής σχέσης του ποιητή με τη Σπάρτη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος»  κ. Νικόλαος Κουφός «ξεδίπλωσε» το πρωτότυπο πόνημά του για την πνευματική δημιουργία στη Λακωνία από τα μέσα του 20ου αιώνα, αναφέροντας, εκτός από τους «γίγαντες» Ρίτσο και Βρεττάκο, άγνωστους στο ευρύ κοινό λογοτέχνες με καταγωγή από τη Λακωνία.

Την ημερίδα έκλεισε με τον πιο όμορφο τρόπο η κ. Αγλαΐα Κωνσταντέλη, μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, απαγγέλλοντας το ποίημά της «Έλα ήλιε μου»,  που είναι αφιερωμένο στον Νικηφόρο Βρεττάκο και το οποίο, μάλιστα, έχει λάβει το α΄ βραβείο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος το 2020.

Σημειώνεται πως τι ερχόμενες εβδομάδες, θα εκδοθούν σε ψηφιακή μορφή, ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους, τα πρακτικά της ημερίδας.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος» και του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας, ενώ την υγειονομική εποπτεία είχε αναλάβει το πάντα δραστήριο και «ετοιμοπόλεμο» Τοπικό Τμήμα Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
Του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti