Ξεκίνησε η διάθεση των επετειακών γραμματοσήμων του Δ. Σπάρτης

Δευτέρα, 27 Μάρτιος 2023 13:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξεκίνησε η διάθεση των επετειακών γραμματοσήμων του Δ. Σπάρτης

Ξεκίνησε η διάθεση των επετειακών γραμματοσήμων που εξέδωσε το 2021 ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. 

Πρόκειται για μια μοναδική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην προβολή της πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα γραμματόσημα θα ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ θα βρεθούν και σε συλλογές φιλοτελιστών.

Η συγκεκριμένη σειρά γραμματοσήμων θα υπενθυμίσει σε ολόκληρο τον πλανήτη τη σπουδαιότητα της ιστορίας της Σπάρτης, αλλά και του βυζαντινού Μυστρά, στέλνοντας το μήνυμα πως η λακωνική πρωτεύουσα αξίζει ακόμα να κατέχει μια θέση στο πάνθεον των παγκοσμίους φήμης πόλεων.

Οι σειρές γραμματοσήμων που μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες αφορούν τέσσερις θεματικές ενότητες, άμεσα συνυφασμένες με την ιστορία της πόλης:
- Η Ωραία Ελένη με τα μάτια των ζωγράφων της Δύσης
- Λυκούργος, ο μεγαλύτερος νομοθέτης όλων των εποχών
- Σπαρτιάτισσες, με έμφαση στη Σπαρτιάτισσα Μητέρα
- Μυστράς – Παλαιολόγεια, τιμή στον Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο
  Επιπλέον, ετοιμάζονται ακόμα εννέα επετειακές σειρές. 

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος χρειάστηκε πολύμηνη έρευνα και επικοινωνία με μουσεία και πανεπιστήμιά του εξωτερικού, όπως το Μουσείο της Ρώμης, το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το Παλάτι των Μεδίκων στη Φλωρεντία αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού καθώς όλοι οι παραπάνω φορείς, παραχώρησαν αφιλοκερδώς τις σχετικές άδειες, ώστε να χρησιμοποιηθούν απεικονίσεις από σημαντικά έργα τέχνης στα γραμματόσημα.

Φυσικά, η συμβολή των Ελληνικών Ταχυδρομείων και ιδιαίτερα του γραφιστικού τους τμήματος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική μορφή των γραμματοσήμων που θα βρεθούν σε κάθε άκρη του πλανήτη. 

Η Σπάρτη εκτός από πρώτη στρατιωτική δύναμη της εποχής της, υπήρξε σπουδαίο καλλιτεχνικό κέντρο που είχε έρθει σε επαφή με τον έξω κόσμο.

Η περίοδος της ρωμαϊκής κυριαρχίας είναι εποχή άνθισης οικονομικής και καλλιτεχνικής, όπως μαρτυρούν τα ερείπια του Αρχαίου Θεάτρου, τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα των επαύλεων, ο μεγάλος αριθμός των γλυπτών που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, οι σπουδαίες μάχες των πολεμιστών της αλλά και οι μεγάλες μορφές της τότε κοινωνίας της όπως ο νομοθέτης Λυκούργος, μπορούν να μας βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε σήμερα το προφίλ και το μελλοντικό αποτύπωμα της πόλης μας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα γραμματόσημα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου  Συνεργασίας για την Ανάπτυξη των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα «Evrosparta» (www. www.evrosparta.gr).

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

Koutsoviti

Η δική σας είδηση