«Συμπόσια και αστική διατροφή στον Παλαιολόγειο Μυστρά»

Επιστημονική διημερίδα στις 24-25 Νοεμβρίου

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2023 16:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Συμπόσια και αστική διατροφή στον Παλαιολόγειο Μυστρά»

«Και το τραπέζιν έστησαν με την εξόπλισίν του… Συμπόσια και αστική διατροφή στον Παλαιολόγειο Μυστρά», είναι το θέμα επιστημονικής διημερίδας που διοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Mystras Grand Palace Resort & Spa».

Πρόκειται για ένα συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι ιστορικοί, φιλόλογοι, αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, αρχιτέκτονες, ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, πανεπιστημιακοί καθηγητές, επιστήμονες-ερευνητές.

Οι ομιλίες χωρίζονται σε τέσσερις θεματικούς άξονες: 1) Πρόσκληση στο τραπέζι του Μυστρά, 2) Αρχαιολογικά θέματα – Ιστορία Τέχνης, 3) Αρχιτεκτονικά θέματα και Εστίαση, 4) διατροφικά ήθη στον Μυστρά και τον Μορέα.

Η διημερίδα συνιστά μια από τις ποικίλες δράσεις που περιλαμβάνονται στην ομώνυμη πράξη «και το τραπέζιν έστησαν με την εξόπλισίν του…Συμπόσια και αστική διατροφή στον Παλαιολόγειο Μυστρά», η οποία διενεργείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014–2020» (ΠΑΑ 2014–2020) προϋπολογισμού 48.884 €.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Ομάδα Τοπικής Δράσης - Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ «Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ». Μέσα από τις δράσεις που εστιάζουν στη γαστρονομία και σε συναφή θέματα του καθημερινού βίου των κατοίκων του Μυστρά, δεσποτών και αστών, μαρτυρώντας τις βαθιές ρίζες της λεγόμενης «μεσογειακής διατροφής», το έργο έχει στόχο να αναδείξει τις αντιλήψεις και τα διατροφική ήθη στην υστεροβυζαντινή Πελοπόννησο και κυρίως στον Μυστρά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση