«Αιγαιοπελαγίτικες εμπνεύσεις» σε αστερισμό Taygeta στην Ύδρα

Η έκθεση γλυπτών που «αγγίζει» τον Ταΰγετο

Τετάρτη, 03 Απρίλιος 2024 17:18 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Αιγαιοπελαγίτικες εμπνεύσεις»  σε αστερισμό Taygeta στην Ύδρα

Το Ιστορικό Αρχείο–Μουσείο Ύδρας θα φιλοξενήσει μία νέα έκθεση με τίτλο «Αιγαιοπελαγίτικες Εμπνεύσεις», με έργα τις Ρίτα Χάμπερμαν. Τα εγκαίνια του δρώμενου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Απρίλιου και ώρα 2:00 μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα έργα της δημιουργού, καθημερινά από τις 9:00 πμ έως τις 4:00 μμ.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται τα γλυπτά «Taygeta», που αποτελούν την πιο χαρακτηριστική σειρά της εικαστικού και συνδυάζουν τη μυθολογία με το μινιμαλιστικό σχέδιο και την αστρονομία. Η σειρά είναι εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, τις Πλειάδες και τις επτά αδερφές. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η θεά Ταϋγέτη που το όνομά της σημαίνει «μακρυλαίμα», ήταν μία από τις επτά κόρες (Ταϋγέτη, Μαία, Κελαινώ, Αλκυόνη, Ηλέκτρα, Στερόπη και Μερόπη) του Άτλαντα και της Πλειόνης. Οι κόρες τους ήταν ορεινές νύμφες, γνωστές και ως Πλειάδες. Ο Άτλαντας αναγκάστηκε από τον Δία να κρατήσει ψηλά τον ουρανό στην αιωνιότητα και ως εκ τούτου δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει τις κόρες του. Επίσης, οι μύθοι λένε ότι ο Δίας αγαπούσε τις Πλειάδες και τις μετέτρεψε σε αστερισμό για να τις προστατεύσει από την προέλαση του Ωρίωνα. Ένα από τα αστέρια στον αστερισμό των Πλειάδων ονομάζεται Ταϋγέτα. Από αυτήν πήρε το όνομά του και το όρος Ταΰγετος.

Ποια είναι η Ρίτα Χάμπερμαν
Γεννημένη στη Γερμανία, η Ρίτα Χάμπερμαν ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την αγγειοπλαστική, στη συνέχεια μετακόμισε στις Βρυξέλλες, όπου παρακολούθησε μαθήματα Γλυπτικής. Έπειτα, ταξίδεψε στη Γαλλία και πήρε μαθήματα από δύο διάσημους Γλύπτες, τον Χavier Duver και Martin Vaugel. Αργότερα επέστρεψε στη Γερμανία, ωστόσο το όνειρό της την οδήγησε και στην Ιταλία στο Tuscan school, ώστε να διδαχθεί τεχνικές και τάσεις που επικρατούσαν σε αυτές τις χώρες. «Ήθελα να τελειοποιηθώ σε διαφορετικά στυλ, όπως το Αρχαίο Ελληνικό και το Μοντέρνο Ελληνικό», σημειώνει σε συνέντευξή της στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου».

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μεταξύ εξωτερικού και Ελλάδας, συγκεκριμένα είναι κάτοικος της Κοιλάδας Ερμιονίδας. Στη συνέντευξή της μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Στην Ελλάδα μου αρέσει το φως, είναι δυνατό και λαμπρό, σε γεμίζει θετική ενέργεια, αποτελεί την κεντρική πηγή των εμπνεύσεων μου. Δεν λειτουργώ καθ’ υπαγόρευση, παρά δημιουργώ μέσω του αυθορμητισμού και της ιδέας που θα μου κατέβει εκείνη τη στιγμή. Δεν υπάρχει σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχω ένα ατελιέ στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο, αλλά δεν είναι το ίδιο. Χρειάζεται το ελληνικό φως ο καλλιτέχνης για να δημιουργήσει, καθώς η καθαρότητά του συνθέτει μια εσωτερική δημιουργική δύναμη. Η Κοιλάδα είναι ένας μικρός και μαγευτικός τόπος, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να διεγείρουν και να τροφοδοτήσουν το πνεύμα και την φαντασία ενός καλλιτέχνη» .

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti