Πλησιάζει το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Camp στον Ταΰγετο!

Σε Αλαγονία και Αρτεμισία 15-25 Ιουλίου – Δηλώσεις συμμετοχής έως 31 Μαΐου

Δευτέρα, 22 Απρίλιος 2024 11:22 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πλησιάζει το 1ο  Διεθνές Κινηματογραφικό Camp στον Ταΰγετο!

Χαράς ευαγγέλια για τους υπηρέτες της 7ης Τέχνης, στην Πελοπόννησο και ευρύτερα, αφού με γοργές δρασκελιές πλησιάζει το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Camp στον Ταΰγετο.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κινηματογραφικό θερινό σχολείο περιβάλλοντος και άγριας ζωής, που διεξάγεται 15-25 Ιουλίου, σε υψόμετρο 800μ στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου.

Πρωταγωνιστούν οι κοινότητες Αλαγονίας και Αρτεμισίας. Φιλόδοξος διοργανωτής, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Το camp απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους που έχουν σπουδάσει ή σπουδάζουν σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας, ηχοληψία, μοντάζ ή παραγωγή ταινιών ενώ θα γίνουν δεκτές αιτήσεις και αυτοδίδακτων νέων κινηματογραφιστώ

Παράδεισος των μικρομικάδων
Σκοπός του Διεθνούς Κινηματογραφικού Camp Ταϋγέτου, είναι η δημιουργία ενός χώρου συνάντησης και συνύπαρξης φοιτητών κινηματογραφικών ακαδημιών από όλο τον κόσμο με στόχο την προώθηση του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους καθώς και την ενθάρρυνση της δικτύωσης και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μέσω της εργασίας σε πολυπολιτισμικά συνεργεία.

Μέσα από masterclasses, συζητήσεις, προβολές και Q&A-ερωτήσεις, απαντήσεις- δίνεται «μια μοναδική ευκαιρία για φοιτητές, επαγγελματίες και λάτρεις της φύσης να μάθουν από κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα και να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στη δημιουργία ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον και την άγρια ζωή».

Εργαστήρια από καταξιωμένους Ευρωπαίους σκηνοθέτες
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν «στο πλαίσιο ενός εντατικού προγράμματος από καταξιωμένους σκηνοθέτες της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας» που «θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στη δημιουργία ντοκιμαντέρ μέσω masterclasses, συζητήσεων, προβολών ταινιών και Q&A».

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους όσον αφορά την έρευνα, την σκηνοθεσία και την αντίληψη του ντοκιμαντέρ ως εργαλείου κοινωνικής αλλαγής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Whereabouts
Το κινηματογραφικό καμπ και τα εργαστήρια θα υλοποιηθούν στις κοινότητες Αλαγονίας και Αρτεμισίας, σε χώρους ειδικά εξοπλισμένους, με τους συμμετέχοντες να διαμένουν σε καταλύματα της Αλαγονίας.

Η διάρκεια του εργαστηρίου θα είναι 10 μέρες κατά τις οποίες οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν παράλληλα διάφορα μέρη ενδιαφέροντος στην Μεσσηνία και την Λακωνία.

Παράλληλα θα διοργανωθούν πολυπολιτισμικά προγράμματα, προβολές, εκδρομές, συναυλίες και πάρτι. Δουλεύοντας σε μικρές ομάδες, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν 4 έως 6 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους υπό την καθοδήγηση των εισηγητών του προγράμματος.

Προϋποθέσεις και κριτήρια συμμετοχής
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα επιλεγούν είκοσι -δέκα ελληνικές και δέκα διεθνείς- συμμετοχές σπουδαστών παραγωγής ταινιών, σκηνοθεσίας, κινηματογράφου, ηχογράφησης και μοντάζ. Τα εργαστήρια / σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:
Να έχουν σπουδάσει/σπουδάζουν σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας, ηχοληψία, μοντάζ ή παραγωγή ταινιών. Να μιλάνε άπταιστα αγγλικά. Προαιρετικά -αλλά θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την επιλογή- να έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή τουλάχιστον ενός μικρού μήκους ντοκιμαντέρ ή ταινίας μυθοπλασίας.

Σημειώνεται πως θα γίνουν δεκτές αιτήσεις αυτοδίδακτων νέων κινηματογραφιστών, ωστόσο στην περίπτωσή τους θα είναι υποχρεωτική η υποβολή έργου τους ή αποσπάσματός του.

Το κόστος συμμετοχής ορίζεται στα 600 ευρώ. Οι διοργανωτές παρέχουν διατροφή, διαμονή, μεταφορά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς το χωριό της Αλαγονίας στον Ταΰγετο, καθώς και τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό γυρισμάτων.

Οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να έχουν τους προσωπικούς τους υπολογιστές. Επίσης, βαρύνονται με τα παρακάτω δυνητικά έξοδα:
-Μεταφορά -εισιτήριο μετ’ επιστροφής- από τη χώρα/πόλη προέλευσης τού συμμετέχοντα στην Ελλάδα, και μέχρι το προκαθορισμένο σημείο συνάντησης και αναχώρησης της ομάδας, στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.
-Διεθνής ταξιδιωτική ασφάλιση υγείας -για συμμετέχοντες που διαμένουν στο εξωτερικό. Έξοδα έκδοσης βίζας, εάν απαιτείται για είσοδο στην Ελλάδα.
Υποβολή αίτησης έως 31 Μαΐου.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα ενδιαφέροντος, όπου ζητούνται: Προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας, Σχολή/ Τμήμα φοίτησης, σύντομο βιογραφικό, αιτιολόγηση ενδιαφέροντος, λινκ ταινίας. Προθεσμία υποβολών αυστηρά μέχρι 31 Μαΐου 2024.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος: Ιάκωβος Παναγόπουλος
Ο Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι, «Κινηματογραφική Παραγωγή με Ειδίκευση στη Δημιουργία Οπτικοακουστικών Αφηγήσεων». Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας.

Διδάσκοντες
-Erik Knudsen
Ο Erik Knudsen είναι Καθηγητής Μεθοδολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει Καθηγητής Οπτικού και Ψηφιακού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth, Καθηγητής Μεθοδολογίας του Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Salford στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής της Σχολής ΜΜΕ, Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Salford. Επισκέπτεται συχνά διεθνείς σχολές κινηματογράφου στις οποίες διεξάγει εργαστήρια.

-Robert Rombout
Ο Robert Rombout γεννήθηκε στο Άμστερνταμ. Είναι σκηνοθέτης ανεξάρτητου κινηματογράφου και καταξιωμένος ομιλητής, καθώς και δάσκαλος και μέλος κριτικής επιτροπής. Ήταν καθηγητής στο LUCA School of Arts στις Βρυξέλλες καθώς και συνιδρυτής και στέλεχος του προγράμματος DocNomads -διεθνές μεταπτυχιακό στην παραγωγή ντοκιμαντέρ. Είναι καθηγητής στη σχολή INSAS στις Βρυξέλλες και ομιλητής στη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 8 και στο Πανεπιστήμιο Μαρκ Μπλοχ στο Στρασβούργο. Εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιεί εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, Βραζιλία, Βιετνάμ, Κίνα, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Λίβανο. Υπήρξε σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ για πάνω από 30 χρόνια. Τα τελευταία 5 χρόνια, χρησιμοποιεί άλλους τρόπους έκθεσης του έργου του με ατομικές εκθέσεις και ρετροσπεκτίβες σε Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την ταινία του με τίτλο «Amsterdam Black & White», ένα πορτρέτο δύο ομώνυμων τοποθεσιών στη βόρεια και τη νότια πλευρά του πλανήτη, η μία στην Ολλανδία, στην επαρχία Ντρέντε, και η άλλη στην Νότια Αφρική, στην επαρχία Μπουμαλάνγκα (90’, 2021).

-Luke Blazejewski
Ο Luke Blazejewski είναι φωτογράφος και κινηματογραφιστής με έδρα το Μάντσεστερ. Εργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα ειδών, όπως τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, βίντεο μικρής διάρκειας και ψηφιακή επικοινωνία. Στους πελάτες του περιλαμβάνονται το BBC, το ITV, το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου), η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Μείζονος Μάντσεστερ, η RSPB -Βασιλική Εταιρεία Προστασίας των Πτηνών- και τα Wildlife Trusts -ομοσπονδία 46 τοπικών οργανισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την νήσο του Μαν και το Alderney- που εστιάζουν στην προστασία της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας- καθώς και τοπικές αρχές και πανεπιστήμια σε όλη τη Βορειοδυτική Αγγλία. Χρησιμοποιεί τον κινηματογράφο και τη φωτογραφία για να προσελκύσει τους ανθρώπους σε ιδέες που διευκολύνουν ευρύτερες θετικές ενέργειες και επιδιώκει να συλλάβει τη φαντασία των ανθρώπων αποκαλύπτοντας νέες προοπτικές για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Masterclasses
-Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη σπούδασε διεύθυνση φωτογραφίας σε κινηματογραφικές σχολές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστραλίας. Από το 1990 εργάζεται ως διευθύντρια φωτογραφίας σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, για πολλές από τις οποίες έχει βραβευθεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρειας. Έχει επίσης εργαστεί για την τηλεόραση σε ντοκιμαντέρ, σειρές και διαφημιστικά. Από το 1992 έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των φωτισμών σε πάνω από 300 θεατρικές παραστάσεις όπερας, συναυλίες, μουσικές παραστάσεις και χοροθέατρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον τον Αύγουστο του 2004 ανέλαβε τον σχεδιασμό φωτισμών της τελετής λήξης της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας 2004. Από το 2005 διδάσκει στο New York College στο τμήμα Film Studies Διεύθυνση φωτογραφίας κινηματογράφου και Camera. Τα μαθήματα έχουν στόχο την εξειδίκευση και την εξέλιξη των σπουδαστών στον σύγχρονο κινηματογράφο και την τηλεόραση.

-Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης
Ο Χρόνης Θεοχάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε σινεμά, σκηνοθεσία και μοντάζ, στη Αθήνα και στο Παρίσι. Έχει εργαστεί πάνω σε αρκετά σημαντικά και βραβευμένα ντοκιμαντέρ καθώς και σε ταινίες με υπόθεση. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 1987-σήμερα: Μοντέρ-Σκηνοθέτης-Παραγωγός. Ελεύθερος συνεργάτης εταιρειών παραγωγής ταινιών, διαφημιστικών και εταιρικών videos, εικαστικών, αρχαιολογικών και δημιουργικών ντοκιμαντέρ. 2006-2011: Επιμελητής Μοντέρ-Σκηνοθέτης του κινηματογραφικού αρχείου του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου-ΕΟΑ.

-Ηχοληψία: Απόστολος Λουφόπουλος
Διαθέτει Πτυχίο Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ph.D. in Music -electroacoustic composition, City University, London, Music Department. Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις συμμετοχής.

-Από τη μυθοπλασία στο ντοκιμαντέρ: Εκλεκτικές Συγγένειες | Δημήτρης Μπαβέλλας
Ένα masterclass με θέμα τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές ανάμεσα σε δύο κινηματογραφικά είδη που φαινομενικά είναι κοντά αλλά ουσιαστικά είναι τελείως διαφορετικοί κόσμοι. Πώς λειτουργούμε σε κάθε είδος στο σενάριο, το στήσιμο της παραγωγής, ποια η εκάστοτε σκηνοθετική προσέγγιση, πώς διαχειριζόμαστε το μοντάζ και την πάντα δύσκολη διανομή.

Ο Δημήτρης Μπαβέλλας γεννήθηκε στο Δουργούτι. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και έλαβε σεμινάρια υποκριτικής από τον Δημήτρη Μαυρίκιο στο «Θέατρο των Αλλαγών». Έχει σκηνοθετήσει μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, βιντεοκλίπ, τηλεοπτικές εκπομπές, εταιρικά βίντεο κ.α. Ακόμη, έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως μουσικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς «Flash 96.1», «Μελωδία» όπως και πιο πρόσφατα στο διαδικτυακό Strummerradio. Οι δύο μεγάλου μήκους ταινίες του, το Runaway Day (2013) και η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ (2019) έχουν βραβευτεί στο εξωτερικό και συνεχίζουν να προβάλλονται εντός και εκτός Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti