Εκδηλώσεις και προβολές διατηρούν ζωντανό το «Ρόδον»

Ένα θερινό σινεμά για τη Σπάρτη του αύριο Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει η Κινηματογραφική Λέσχη...
Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκδηλώσεις και προβολές διατηρούν ζωντανό το «Ρόδον»

Ένα θερινό σινεμά για τη Σπάρτη του αύριο
Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει η Κινηματογραφική Λέσχη «Ρόδον» σε συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης και την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, στο μοναδικό θερινό σινεμά της πόλης, «Ρόδον» και στο χώρο της Πινακοθήκης.
Συγκεκριμένα, στις 8.30΄ το βράδυ της Δευτέρας 20/6, θα λάβουν χώρα στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των Δημήτρη Τσεβά και Γιάννη Ασημακόπουλου, με τίτλο «Θερινά Σινεμά», ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες, θα μεταβούν στο θερινό κινηματογράφο «Ρόδον» για την προβολή του σχετικού με την έκθεση και το ομώνυμο λεύκωμα, DVD.

Επίσης, την Τρίτη 21/6 στις 9 το βράδυ, η κ. Πέπη Γαβαλά θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη για τους παλαιούς κινηματογράφους της Σπάρτης με θέμα «Η μεγάλη οθόνη και ο μαγικός κόσμος της στις σπαρτιατικές αίθουσες, 1929-1970», ενώ στις 9.30΄ θα προβληθεί στο «Ρόδον» η παιδική ταινία «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού».

Παράλληλα, από την Τετάρτη 22/6 έως και το Σάββατο 25/6, το θερινό σινεμά της πόλης θα προβάλλει επιλεγμένες ταινίες, ενώ την Κυριακή 26/6 στις 8.30΄ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση για την αναγκαιότητα διάσωσης του τελευταίου θερινού κινηματογράφου της πόλης .
Στη συζήτηση συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κιν/φικών Λεσχών κ. Δημήτρης Καλαντίδης, ο σκηνοθέτης και Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης κ. Μανούσος Μανουσάκης, ο εκπαιδευτικός κ. Βαγγέλης Μητράκος και ο πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Πατρώνης.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα προβολής των ταινιών, την Τέταρτη 22/6 στις 9.30΄ το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «Τέλος Εποχής», ενώ την ίδια ώρα της επομένης θα προβληθεί η παιδική ταινία «Ο Βασιλιάς των Μασκών».
Επιπλέον, την Πέμπτη 23/6 και στις 11.30΄ το βράδυ θα παρουσιαστεί στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, βωβή ταινία με τίτλο «Τα φώτα της πόλης», την οποία επενδύει μουσικά ο Κώστας Γιαξόγλου.
Επίσης, οι «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» και «Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» θα προβληθούν στο θερινό σινεμά την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25/6 αντίστοιχα με ώρα έναρξης 9.30΄ μμ.

Η κινηματογραφική λέσχη «Ρόδον», σχετικά με την αναγκαιότητα διατήρησης του θερινού σινεμά της πόλης, σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Τα θερινά σινεμά αποτέλεσαν, λόγω συνθηκών, όχι μόνο κλιματικών, αναπόσπαστο μέρος της διασκέδασης των Ελλήνων. Πρωτευουσιάνων και επαρχιωτών. Απ’ το 1950 μέχρι το 1975 κάθε γειτονιά είχε το δικό της σινεμά. Ταινίες αμερικάνικες, ευρωπαϊκές, αλλά και ελληνικές. «Καζαμπλάνκα», «Για μια χούφτα δολάρια», «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», απ’ όλα είχε ο μπαξές των θερινών.
Ήρθαν καιροί, όμως, που έφεραν έναν άλλο τρόπο ζωής. Ήρθε η τηλεόραση, το βίντεο, κι’ άρχισαν τα κεσάτια. Ήρθε κι’ η «αντιπαροχή» και τα αφάνισε.
Η νοσταλγία για ένα τρόπο ψυχαγωγίας που χάθηκε, καταγράφηκε μελωδικά στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας  με το  τραγούδι του Κηλαηδόνη «…είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι…».
Κι’ επειδή είναι κανόνας, όταν μας λείπει κάτι, τότε να το εκτιμάμε, άρχισαν γύρω στο 1990 να πληθαίνουν οι φωνές για μια ποιοτική διέξοδο στη διασκέδαση. Έστω εναλλακτική της τηλεόρασης.
Μπαίνουν μπροστά κάποιοι ευαίσθητοι δήμαρχοι και η διάσωση μερικών θερινών γίνεται πραγματικότητα. Δημιουργείται έτσι και ένας νέος μέχρι τότε θεσμός, τα δημοτικά θερινά σινεμά.  
Αυτά τα δημοτικά σινεμά αποτέλεσαν τη «μαγιά» και ακολούθησε η αναβίωση πολλών άλλων.
Έτσι και στην πόλη μας ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες το θερινό σινεμά. Ένας μερακλής παλιός κινηματογραφιστής δεν άντεχε το ερειπωμένο «Ρόδον» και πριν μερικά χρόνια αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει. Έκανε το ερείπιο αγνώριστο. Το λειτούργησε με κόπο μέχρι τώρα, προσφέροντας τη μοναδική εναλλακτική διέξοδο στην τοπική κοινωνία.
Αλλά, άλλα -και νομίμως- ο ιδιοκτήτης του χώρου κελεύει…Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα : Να παραμείνει το «Ρόδον» ή να χτιστεί στη θέση του άλλη μια πολυκατοικία;
Μοναδική διέξοδος για τη συνέχισή του είναι να πάρει ο Δήμος της Σπάρτης πρωτοβουλίες. Να το κάνει δημοτικό. Πείρα υπάρχει. Έγινε σε πολλές πόλεις. Γιατί όχι και στη δική μας;
Γνωρίζουμε, ότι θα υπάρξουν καλόπιστες (στις κακόπιστες δεν απαντάμε καν) ενστάσεις: «Μα, η οικονομική συγκυρία… Δεν υπάρχουν χρήματα…» κλπ.
Υπάρχει λύση. Να αγοραστεί το ακίνητο, έστω και με δάνειο. Ο Δήμος μας είναι από τους πλέον υγιείς στη χώρα. Μα και οι δαπάνες για τον πολιτισμό και τις υποδομές του, είναι επένδυση για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτού του τόπου. Αν περιμένουμε πότε οι συνθήκες θα είναι «καλές», τότε μοιραίοι κι άβουλοι θα παρακολουθούμε να γκρεμίζονται τα πάντα και τίποτα δεν θα γίνει ποτέ. Εξ άλλου η ιστορία δείχνει, ότι οι άνθρωποι, όχι μόνο όταν δεν είχαν οικονομική άνεση, αλλά και τότε ακόμη που δεν είχαν κατασκευάσει κατοικίες, όταν δηλαδή ζούσαν ακόμη ως πρωτόγονοι, είχαν ανάγκη την τέχνη, γι’ αυτό και ζωγράφιζαν στις σπηλιές.
Ας δώσουμε σήμερα στην πόλη της Σπάρτης, στους κατοίκους της, στα παιδιά της μια ευκαιρία στον πολιτισμό. Την έχουν ανάγκη.
Σήμερα, ένα θερινό σινεμά για τη Σπάρτη του αύριο!»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti