24ο Φεστιβάλ Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος: Συνεχίζει ποιοτικά και φέτος το πολιτιστικό καλοκαίρι

Το 24ο πολιτιστικό καλοκαίρι του διοργανώνει το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα, καταρτίζοντας και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με θεατρικές παραστάσεις κορυφαίων...
Πέμπτη, 16 Ιούνιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Το 24ο πολιτιστικό καλοκαίρι του διοργανώνει το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα, καταρτίζοντας και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με θεατρικές παραστάσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων από Ελλάδα και εξωτερικό, συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών, gala αστέρων του κρατικού μπαλέτου Μόσχας, καθώς επίσης εκδηλώσεις σχολείων και φορέων της πόλης αλλά και ολόκληρου του νομού μας.

Μετά και τη θετική απόφαση του ΔΣ Σπαρτιατών στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 15/6 για συμμετοχή του δήμου στη διοργάνωση, η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ ενέκρινε και γνωστοποίησε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο.

Η πρεμιέρα των εκδηλώσεων του 24ου Φεστιβάλ θα γίνει στις 9 το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουνίου με παιδικό θέατρο και το έργο «Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη…σαν παραμύθι» από την Κάρμεν Ρουγγέρη. Η αγαπημένη των παιδιών επιχειρεί μια γνωριμία των λιλιπούτειων φίλων της με τον Αριστοφάνη, μέσα από μια διασκευή που σέβεται απόλυτα τον ποιητή και τα παιδιά, όπως άλλωστε όλες οι παραστάσεις που έχουν την υπογραφή της.
Πρόκειται για τη γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη, δοσμένη όμως με παραμυθένιο τρόπο, σε μία παραγωγή με πολύχρωμα ονειρεμένα σκηνικά και κοστούμια, εκπληκτική μουσική, τραγούδια και χορούς από την παράδοση, αλλά και με τη συμμετοχή των θεατών, μια που όλοι θα πάρουν μέρος στην παράσταση όταν το θέατρο θα μετατραπεί σε εκκλησία του δήμου. Η είσοδος έχει οριστεί στα 10 ευρώ.

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου, το Σαϊνοπούλειο θα παρουσιάσει στις 9.30΄ το βράδυ ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας, τον «Οθέλλο» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η τραγωδία της ζήλειας, της προδομένης εμπιστοσύνης και της εκδίκησης που γεννά ο φόβος του διαφορετικού θα ανέβει στο αμφιθέατρο του Σαϊνοπουλείου, σε μία παράσταση απαιτήσεων με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κιμούλη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Σμαράγδα Καρύδη κά.
Η ιστορία του Μαυριτανού Οθέλλου, υψηλόβαθμου στρατιωτικού, ο οποίος έχοντας πέσει θύμα της παγίδας του φιλόδοξου υπασπιστή του Ιάγου, σκοτώνει τυφλωμένος απ’ τη ζήλεια τη γυναίκα του Δυσδαιμόνα. Οι ήρωες στο έλεος των παθών τους θα ζήσουν το άγριο παιχνίδι της μοίρας και καθώς τα αισθήματά τους οδηγούνται στα όρια της αντοχής τους, ο έρωτας, το μίσος και η εκδίκηση αποκαλύπτουν μέσα από μία οδυνηρή «ανατομία» τα σπλάχνα της ύπαρξης. Τα εισιτήρια της παράστασης εκτιμώνται μεταξύ 12-17 ευρώ.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται την Παρασκευή 22 Ιουλίου, όπου στις 9.30΄ το βράδυ τους θεατές θα ταξιδέψουν με τις ιδιαίτερες φωνές τους δύο νέοι καλλιτέχνες, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης, στη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, την οποία και θα διευθύνει.
Μεγάλοι έλληνες συνθέτες και ποιητές συναντώνται στο Σαϊνοπούλειο σε μία συναυλία που θα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες συνθέτες με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου δίπλα στο λόγο σπουδαίων ποιητών (Νίκου Γκάτσου, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καζαντζάκη κά.) θα χαρίσουν μια βραδιά «μυσταγωγίας» σε όλους εκείνους που θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτή τη συναυλία. Η τιμή εισιτηρίου ανέρχεται από 12-15 ευρώ.

Τη θεατρική κωμωδία «Λυσιστράτη» του μεγαλύτερου αρχαίου κωμωδιογράφου Αριστοφάνη θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλοθεάμων κοινό στις 9.30΄ το βράδυ του Σαββάτου 30 Ιουλίου. Πρόκειται για τη μεγάλη συνάντηση του καλοκαιριού, όπου έξι πρωταγωνιστές μαζί, οι σπουδαίοι κωμικοί Θύμιος Καρακατσάνης, Βασίλης Τσιβιλίκας, Γιώργος Παρτσαλάκης, Βάσια Τριφύλλη, Γιώργος Κωνσταντίνου και Κώστας Βουτσάς φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο θεατρικό γεγονός. Ένας θίασος που σίγουρα συναντήθηκε για να προσφέρει τέχνη, γέλιο και προβληματισμό σε μία απολαυστική κωμωδία.
Ο Αριστοφάνης σ’ όλα του τα έργα κάνει πολιτική καυτηριάζοντας μέσα από τη σάτιρα τα κακώς κείμενα της εποχής του. Στη «Λυσιστράτη», που παίχτηκε στα 411 πΧ, η ειρήνη προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την ευημερία του λαού, αλλά και για τη σωτηρία της πατρίδας. Αν δεν σταματούσε ο πόλεμος η αθηναϊκή πολιτεία θα κατέρρεε και μαζί με την Αθήνα θα χανόταν όλος ο έως τότε ελληνικός πολιτισμός. Το αντιπολεμικό αυτό έργο του Αριστοφάνη είναι ένα επίκαιρο κήρυγμα ειρήνης και ομόνοιας μεταξύ των ελλήνων και παραπέρα μεταξύ όλων των λαών της γης, καλοδεχούμενο κάθε καιρό. Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται μεταξύ των 15-20 ευρώ.

Με «Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ειρήνη και Αγάπη μέσα από την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου», θα μας ταξιδέψει την Παρασκευή 5 Αυγούστου, στις 9.30΄ το βράδυ, ο έλληνας πιανίστας και μουσικοσυνθέτης Νίκος Καλλίτσης, στη συναυλία που διοργανώνεται με τη συμμετοχή της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής και της χορωδίας της ΕΡΤ.
Πρόκειται για μια μεγάλη συναυλία, αφιερωμένη στον ποιητή της αγάπης και της ειρήνης Νικηφόρο Βρεττάκο, την οποία διοργανώνουν το ελληνικό κογκρέσο του Κεμπέκ, ο Δήμος Σπάρτης, το λακωνικό forum του Μόντρεαλ και ο σύλλογος επαναπατρισθέντων λακώνων «Ο Λεωνίδας». Ο ποιητικός λόγος του σπουδαίου ακαδημαϊκού λάκωνα ποιητή θα ακουστεί και πάλι στο Σαϊνοπούλειο, φέρνοντας στη μνήμη μας την ιστορική βραδιά των επίσημων εγκαινίων του αμφιθεάτρου τον Ιούλιο 1990, με την παρουσία του ιδίου του ποιητή και του αειμνήστου προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Σαϊνόπουλου.
Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου: «Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» (Καντάτα για Σολίστ, Ορχήστρα και Χορωδία), «Αν δεις τον ήλιο σα σου γνέφει»  (Κύκλος λαϊκών τραγουδιών για Σοπράνο, Τενόρο, Ορχήστρα και Χορωδία), «Επιστροφή στο βουνό», «Οι δρόμοι χόρευαν» (Από την ποιητική συλλογή «Η επιστολή του κύκνου»), «Μαζεύω τα πεσμένα στάχια», «Της Σπάρτης οι πορτοκαλιές», «Αγάπη» (Από το ποίημα «Τα θολά ποτάμια»).
 Στη συναυλία συμμετέχουν οι σολίστ Σοφία Καπετανάκου (μεσόφωνος) και Μιχάλης Δημητρακάκος (τενόρος), η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ, με διευθυντή της ορχήστρας το Δημήτρη Μπουζάνη και τον Ανδρέα Πυλαρινό στη μουσική διεύθυνση. Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν υπέρ του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων «Άγιος Παντελεήμων», του Αρχείου Βρεττάκου και των ελληνικών Σχολείων του Μόντρεαλ. Η τιμή εισόδου έχει οριστεί στα 15 ευρώ.

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου και ώρα 9.30΄ μμ, θα ανέβει στη σκηνή του Σαϊνοπουλείου μία από τις ωραιότερες κωμωδίες του ιταλού κωμωδιογράφου Κάρλο Γκολντόνι, ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων». Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Ηρώδειο και παρουσιάζεται κατόπιν στη Σπάρτη από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φαίη Ξυλά κά.
Ο ανανεωτής της καθιερωμένης ιταλικής commedia dell’ arte και θεμελιωτής της ιταλικής ρεαλιστικής κωμωδίας Κάρλο Γκολντόνι διασκεδάζει μέχρι και σήμερα το θεατρόφιλο κοινό, που μπορεί εύκολα μέσα από τους απρόβλεπτους και διασκεδαστικούς χαρακτήρες των έργων του να βρει αναλογίες με την εποχή μας. Ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» είναι μία σάτιρα για τον έρωτα, το πάθος για ευτυχία, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση. Με όπλο το χιούμορ αλλά και με μία διεισδυτική κριτική ματιά στις συμπεριφορές των ηρώων του, ο Γκολντόνι αποκαλύπτει την ηθική παρακμή μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην υποκρισία και την διαφθορά. Τιμή εισόδου έχει οριστεί μεταξύ 12-15 ευρώ.

Τα αστέρια των πιο διάσημων ρωσικών μπαλέτων (Μπαλέτο Κρεμλίνου, Ρωσικό Εθνικό Μπαλέτο) λάμπουν φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο την Παρασκευή 19 Αυγούστου και ώρα 9.30΄ μμ. Η πρίμα μπαλαρίνα του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Κλασικού Μπαλέτου της Μόσχας (Grand Moscow Classical Ballet) διακεκριμένη καλλιτέχνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας «Marina Ρζαννικοβα» και 20 βραβευμένοι σολίστες των Κρατικών Μπαλέτων της Μόσχας έρχονται για περιορισμένες παραστάσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας τους υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα και του ελληνορωσικού εμπορικού επιμελητηρίου.
Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται δύο ολόκληρες πράξεις από το διασημότερο μπαλέτο του Π. Τσαϊκόφσκι «Η Λίμνη των κύκνων», καθώς και τα πιο γνωστά αποσπάσματα από τα κλασικά μπαλέτα του 19ου-20ου αιώνα, ενώ στο φινάλε της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί μια πρωτότυπη σύγχρονη χορογραφία «All by myself», βασισμένη στο γνωστό τραγούδι του Eric Carmen με το μουσικό θέμα από το 2ο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ. Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται μεταξύ των 12-15 ευρώ.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του αμφιθεάτρου, φιλοξενούνται εκδηλώσεις σχολείων της πόλεως αλλά και του νομού μας, καθώς και φορέων με αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα και σε ημερομηνίες (εφόσον υπάρχουν) προ της ενάρξεως ή μετά τη λήξη του Φεστιβάλ.
Η παραχώρηση αυτή γίνεται στους φορείς για να παρουσιάσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ για το φετινό Φεστιβάλ το ενδιαφέρον του εκδήλωσαν δύο σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, για εκδηλώσεις οι οποίες εγκρίθηκαν και θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης πραγματοποιεί στις 15 Ιουνίου και ώρα 8 το βράδυ την εκδήλωση «10η Μουσική Διαδρομή». Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μεγάλη τέχνη της μουσικής και στη δεκάχρονη πορεία του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Το εισαγωγικό «πρελούδιο» της βραδιάς θα αποτελέσει μια μουσική περιήγηση στο άλσος του Σαϊνοπουλείου, με μουσικούς σταθμούς σε ντουέτα, τρίο και μικρά μουσικά σύνολα. Στο κύριο μέρος, τα Ευρωπαϊκά Σύνολα, θα ερμηνεύσουν τραγούδια από την Κάτω Ιταλία (της Magna Graecia) στη «γκρεκάνικη» διάλεκτο για χορωδία και ορχήστρα. Η παράδοση με το φωνητικό και οργανικό μουσικό σύνολο θα περιπλανήσει ηχητικά τους παρευρισκομένους σε δρόμους της ανατολής και μουσικές γέφυρες της μακραίωνης και βαρύτιμης ελληνικής μουσικής. Το φινάλε ανήκει στους μαθητές και τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, που καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε μια μουσική πανδαισία, ενώ τις μουσικές ομάδες συντονίζει η διευθύντρια του σχολείου κ. Αγγελική Αργειτάκου.

Παράλληλα, το Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης, το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης, στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας και των εκδηλώσεων του «Σπάρταθλον 2011» παρουσιάζουν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μμ το έργο «Η ασπίδα της Σπάρτης», μια προσέγγιση του αρχαίου σπαρτιατικού βίου και αρχαίου δράματος με τα «μάτια» της σύγχρονης εποχής. Το σενάριο, τη σκηνοθεσία, τη θεατρική διδασκαλία, τη μουσική, τους στίχους και τις χορογραφίες έχει αναλάβει η μουσικός κ. Πένυ Παπασταθάκη, ενώ την έρευνα του ιστορικού υλικού, τη φιλολογική επιμέλεια, τη θεατρική διδασκαλία και σκηνογραφία η φιλόλογος κ. Μαρία Οικονόμου. Την παράσταση θα πλαισιώσουν με φιλική συμμετοχή στη μουσική οι Μπάμπης Γούλας και Γιάννης Ισμυρνιόγλου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti