37 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Μήνυμα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελ/σου
Τρίτη, 16 Νοέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
37 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Συμπληρώνοντας φέτος τριάντα επτά χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου απέστειλε μήνυμα συμμετοχής και αμφισβήτησης σε κάθε ανελεύθερη πρακτική, με αφορμή την αυριανή επέτειο της ημέρας.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε:
 
Η επέτειος αυτή δεν είναι απλά μία χρονική στιγμή στην εξέλιξη της πολιτικής ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά αποτελεί για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά της πατρίδας μας, υπόμνηση, παρακαταθήκη και αναφορά.
 
Είναι μία υπόμνηση για όλους μας, γιατί 37 χρόνια μετά, συμμετέχουμε σε αυτή την επέτειο «εις επίγνωση» και όχι μόνο «εις ανάμνηση».
 
Αποτελεί μία σταθερή παρακαταθήκη, γιατί στους αγώνες αυτής της γενιάς οφείλουμε το θεμέλιο των διεκδικήσεων για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
 
Παραμένει τέλος, μία διαχρονική αναφορά όσο το «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», οι τρεις λέξεις του αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο το 1973, συμπυκνώνουν το διαρκές αίτημα για την ολοκλήρωση της Δημοκρατίας και την εμβάθυνση των πολιτικών θεσμών.
 
Το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου του 1973 είναι ότι η συμμετοχή και η αμφισβήτηση είναι όπλα που θωρακίζουν τη Δημοκρατία και ότι η αντίσταση απέναντι σε οποιαδήποτε ανελεύθερη πρακτική ή συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών είναι χρέος όλων και κυρίως της νέας γενιάς. Το σύγχρονο όμως μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι και αυτό της ευθύνης. Όσοι διαδήλωσαν και εξεγέρθηκαν εκείνες τις ημέρες του Νοεμβρίου του 1973 ανέλαβαν την ιστορική ευθύνη της Δημοκρατίας. Αυτή η ευθύνη στις μέρες μας λέγεται πολιτική συμμετοχή, διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία, σύγκρουση με τα συμφέροντα που επιδιώκουν να εκθρέψουν άβουλους και πειθήνιους πολίτες. Αυτή η ευθύνη επιβάλλει σήμερα την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος απέναντι σε απόπειρες αποσταθεροποίησης και δημιουργίας συνθηκών ανασφάλειας για τον πολίτη.
 
Το μήνυμα που εξέπεμψε ο ελληνικός λαός στο Πολυτεχνείο το 1973 για Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία παραμένει, 37 χρόνια μετά, ένα ορόσημο αγώνα για μία Ελλάδα των δικαιωμάτων και ελευθεριών και για τούτο είναι πάντα επίκαιρο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland