Είκοσι χρόνια από το θάνατο του Ρίτσου

Στις καρδιές μας βαθιά χαραγμένος
Παρασκευή, 12 Νοέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Είκοσι χρόνια από το θάνατο του Ρίτσου


 
Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από το θάνατο του μονεμβασιώτη ποιητή Γιάννη Ρίτσου, επονομαζόμενου και ως ποιητή της Ρωμιοσύνης και η μνήμη του παραμένει ακόμα ζωντανή, μέσα από σπουδαία έργα που άφησε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
 
Ο λακωνικής καταγωγής ποιητής, άφησε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες, ενώ το συγγραφικό του έργο συμπληρώνουν πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα.
 
Ο Γιάννης Ρίτσος πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 1990, αφήνοντας πενήντα ανέκδοτες συλλογές ποιημάτων.
 
Με το έργο του εισήλθε σε όλα τα οράματα και αόρατα, άντλησε από το βάθος του χρόνου και το πλάτος του κοινωνικού χώρου, «εκμεταλλεύτηκε» δυναμικά τον αστείρευτο πλούτο της νεοελληνικής γλώσσας, Συμφιλίωσε τους αγώνες για τα καίρια προβλήματα της εποχής μας, με την εσωτερική βίωση των πραγμάτων και την αναζήτηση του νοήματος της ύπαρξης. Στις μείζονες συνθέσεις και τα ποιήματά του ανέδειξε μία σύγχρονη ευαισθησία, προσαρμόζοντας τη φωνή του, στους χαμηλούς τόνους της βαθιάς επικοινωνίας και της εξομολογητικότητας.
 
Οι συλλογές που εκδόθηκαν μετά το θάνατό του με τον τίτλο «Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα», είναι η ύστατη χειρονομία του. Προδομένος από το όραμά του, κοιτάζει κατάματα το θάνατο, μεταγγίζοντας και τις τελευταίες στιγμές του στο λόγο: «Γεύση βαθιά του τέλους προηγείται του ποιήματος. Αρχή».
 
Το 1956 η σύνθεση του Ρίτσου με τίτλο «Σονάτα του Σεληνόφωτος» τιμήθηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο ποίησης, ενώ το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νομπέλ. Τέσσερα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1972, τιμήθηκε στη Βουλγαρία με το μέγα διεθνές βραβείο ποίησης, το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια χρονιά απέσπασε το διεθνές βραβείο «Γκεόργκι Δημητρώφ» στη Βουλγαρία, όπως και το μέγα βραβείο ποίησης «Αλφρέ ντε Βινύ» στη Γαλλία. Το 1976 ο Γιάννης Ρίτσος παίρνει στην Ιταλία το διεθνές βραβείο «Αίτνα-Ταορμίνα», το 1977 το «Βραβείο Ειρήνης του Λένιν» και δύο χρόνια μετά (1978) τιμάται με το διεθνές πάλι βραβείο «Μποντέλο».
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland