Επισκιάζεται το ηρωικό πρότυπο του Λεωνίδα

Επιτακτική η μεταφορά του μνημείου στη νέα ΕΟ
Παρασκευή, 22 Οκτώβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επισκιάζεται το ηρωικό πρότυπο του Λεωνίδα

Την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης του σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα ζητά ο Σύνδεσμος των Απανταχού Λακώνων «Ο Λυκούργος» σε επιστολή του.

Με άμεσους αποδέκτες τη νομαρχία Φθιώτιδος και Λακωνίας, το Δήμο Θερμοπυλών, αλλά και τους υπόλοιπους συλλόγους λακώνων και μανιατών Ελλάδος και Εξωτερικού, ο σύνδεσμος κρίνει απαραίτητη τη μεταφορά του μνημείου των Θερμοπυλών με το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα, δωρεά των ΑΧΕΠΑΝΣ Αμερικής, όπως και το αντίστοιχο μνημείο των Θεσπιέων, σε χώρο πλησίον της Εθνικής Οδού, όπως και προηγουμένως.
 
Σημειώνεται, ότι τα εν λόγω μνημεία παρακάμφθηκαν με την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου στην ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης καθιστώντας τα η επισκέψιμα.
 
«Σκοπός της τοποθετήσεως του μνημείου τότε, ήταν να επαναλαμβάνει σε κάθε επισκέπτη τα λόγια του Σιμωνίδη “Ω ξειν΄ αγγέλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τηδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος των Απανταχού Λακώνων.
 
Θεωρεί δε, επιτακτική τη μεταφορά του μνημείου, ώστε να είναι προσβάσιμο στον εκάστοτε επισκέπτη, προς θύμηση τόσο της ένδοξης αυτής στιγμής για την ιστορία, αλλά και της αξίας της θυσίας, «σε μία εποχή που η πατρίδα μας το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά», επισημαίνει ο «Λυκούργος».
 
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο σύνδεσμος αναφέρει:
«Ζητούμε από την Νομαρχία Φθιώτιδος και τον Δήμο Θερμοπυλών να φροντίσει να μας υποδείξει ένα χώρο, παρά τη νέα Εθνική Οδό, αμέσως προσβάσιμο στους οδηγούς και τουρίστες και από τη Νομαρχία Λακωνίας και τους υπόλοιπους συλλόγους λακώνων και μανιατών Ελλάδος και Εξωτερικού, να συνδράμουν ισότιμα και να βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού σκοπού, ο οποίος θα συνεχίσει να λαμπρύνει την ένδοξη ιστορία μας και να φωτίζει το έργο και την θυσία των ενδόξων προγόνων μας. Στην προσπάθεια μας αυτή θέλουμε αρωγούς το “Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού” καθώς και όλους τους εξαίρετους συλλόγους, οι οποίοι εμπνέονται και διακατέχονται από εθνικό και πατριωτικό φρόνημα και ιδανικά.
 
Ζητούμε δε από τον άξιο σύλλογο των συμπατριωτών μας Ελλήνων “ΑΧΕΠΑΝΣ Αμερικής”, οι οποίοι μας προσέφεραν αυτό το εξαίρετο και μοναδικό μνημείο, να συμπαρασταθούν και τώρα και να συνδράμουν πάλι με την δύναμη τους στην υλοποίηση του έργου της μεταφοράς του μνημείου των Θερμοπυλών σε χώρο αμέσως προσβάσιμο στον ταξιδιώτη, ο οποίος θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στους προγόνους μας και να αναγγέλλει κάθε φορά στους Λακεδαιμονίους ότι ο Λεωνίδας και οι τριακόσιοι έπεσαν εκεί πειθόμενοι στις εντολές τους».
 
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι ο σύνδεσμος εκπροσωπεί το απανταχού λακωνικό στοιχείο και πέραν των πολιτιστικών, πατριωτικών και λοιπών δραστηριοτήτων που διοργανώνει, συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της Λακωνίας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των επιμέρους λακωνικών σωματείων.
 
Ιδιαίτερη δε μέριμνα, ο σύνδεσμος δίνει στη δημιουργία κινήτρων και ευγενικής άμιλλας από τους σπουδαστές του νομού μας, τους φοιτητές όλων των τμημάτων και σχολών της πόλης μας, έως την προβολή λακώνων επιστημών και γενικότερα ανθρώπων του πνεύματος, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αθλητικών διακρίσεων.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland