Αισιόδοξα μηνύματα για έργα Πολιτισμού στο νομό μας

Οριστική πλέον είναι η έναρξη της διαδικασίας για την εκπόνηση της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης στο «Χυμο...
Πέμπτη, 16 Σεπτέμβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αισιόδοξα μηνύματα για έργα Πολιτισμού στο νομό μας

Οριστική πλέον είναι η έναρξη της διαδικασίας για την εκπόνηση της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης στο «Χυμο φιξ».
Πέραν της ενημέρωσης που παρείχε η ΝΑ Λακωνίας για την υπογραφή και της δεύτερης προγραμματικής σύμβασης -προϋπόθεση απαραίτητη για την ανάθεση της μελέτης- η πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ. Τασία Κανελλοπούλου συναντήθηκε με την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. 
Στόχος της συνάντησης ήταν να διευκρινιστεί το θέμα της απόλυτης διασφάλισης χρηματοδότησης της εν λόγω μελέτης και μετά την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από το νέο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη».
Η κ. Μενδώνη διαβεβαίωσε την πρόεδρο του ΙΝΣΠΑ ότι στην προγραμματική σύμβαση για την μελέτη του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης συμπεριελήφθη και ο κωδικός της ΝΑ Λακωνίας μέσω του οποίου θα γίνει η χρηματοδότηση και ότι τα χρήματα για την χρηματοδότηση της μελέτης υπάρχουν σήμερα στον εν λόγω κωδικό και μεταβιβάζονται σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» στην περιφέρεια, μέσω της οποίας θα ολοκληρωθεί η μελέτη. Επίσης, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κατέστη σαφές ότι η μελέτη θα υλοποιηθεί με την απόλυτη εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και θα ολοκληρωθεί σε αυστηρά χρονικά πλαίσια.
Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, το Ινστιτούτο Σπάρτης θεωρεί ότι το πολύ μεγάλο αναπτυξιακό ζήτημα για τον νομό, την πόλη μας και για ολόκληρη την Ελλάδα δρομολογήθηκε οριστικά. Μάλιστα, το ΙΝΣΠΑ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το νέο αρχαιολογικό μουσείο πολύ σύντομα θα είναι πραγματικότητα, δεδομένης της δέσμευσης του Ιδρύματος Νιάρχου ότι θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του έργου.
Τις ευχαριστίες του εκφράζει το Ινστιτούτο προς όλους όσους ασχολήθηκαν με το εν λόγω θέμα και συνέβαλλαν στη σημερινή θετική έκβαση, σημειώνοντας:
«Θεωρούμε ότι υπήρξε καίρια η παρέμβαση και η γενναία απόφαση του νομάρχη Λακωνίας κ. Κώστα Φούρκα και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λακωνίας να χρηματοδοτήσουν την μελέτη, επιλύοντας με αυτό τον τρόπο τον γόρδιο δεσμό που κρατούσε καθηλωμένο το έργο. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης για την άοκνη επί χρόνια προσφορά τους και τη διευθύντρια του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ασπασία Λούβη, η οποία πέραν των άλλων, οδήγησε με την εμπειρία της στη σωστή επιλογή της πλέον αποτελεσματικής λύσης, που ήταν η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων.
Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες, επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι με την προσυπογραφή του αιτήματος για την υλοποίηση του νέου αρχαιολογικού μουσείου, συνέβαλαν στην άσκηση της αναγκαίας πίεσης, η οποία ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των πλέον ευαίσθητων από τους θεσμικά υπευθύνους. Η πίεση που ασκήθηκε με την συγκέντρωση των υπογραφών, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι, όταν οι πολίτες ενεργοποιούνται, τα αποτελέσματα είναι και γρήγορα και θετικά».

Με παρέμβαση του δήμου η αποκατάσταση του «Ξενία»

Αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που αφορούν στην αποκατάσταση του «Ξενία» Σπάρτης. Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, το Ινστιτούτο Σπάρτης παρουσίασε τους σκοπούς και τις δράσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, του οποίου πρώτο θέμα ήταν -ύστερα από αίτημα του Ινστιτούτου- η αποκατάσταση του «Ξενία» και η απόδοση του για τη στέγαση του πολιτισμού και της τουριστικής ανάπτυξης της Σπάρτης και της Λακωνίας.
Ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Χρήστος Πατσιλίβας ενημέρωσε το Σώμα ότι πραγματοποίησε ήδη συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιώργο Νικητιάδη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι προτίθεται να παραχωρήσει το «Ξενία» στο δήμο με μακροχρόνια πλέον σύμβαση παραχώρησης, προκειμένου να  το αξιοποιήσει ο ίδιος και να στεγάσει την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Σπάρτης.
Από την πλευρά της, η κ. Κανελλοπούλου ενημέρωσε το ΔΣ ότι και η ίδια συναντήθηκε με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ο οποίος και της επανέλαβε την πρόθεση του να παραχωρήσει το «Ξενία» στον δήμο. Επίσης, η πρόεδρος του ΙΝΣΠΑ σχολίασε ότι η συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για την προώθηση της αποκατάστασης του «Ξενία», διότι συντρέχουν οι πλέον ευνοϊκές συνθήκες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχει:
-  η εκδηλωμένη πρόθεση του αρμόδιου υφυπουργού για την παραχώρηση του «Ξενία» στο δήμο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
- προμελέτη, την οποία έχει ήδη εκπονήσει ο Δήμος Σπάρτης και με την οποία κοστολογείται η αποκατάσταση του «Ξενία».
- δυνατότητα ένταξης του έργου στις ολοκληρωμένες δράσεις τουριστικής ανάπτυξης, σε πρόγραμμα δηλαδή της περιφέρειας Πελοποννήσου. Σημειωτέον, ότι ο περιφερειάρχης κ. Φώτης Χατζημιχάλης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει το έργο εφ’ όσον το προτείνει ο δήμος.
- προκήρυξη της εν λόγω δράσης από την περιφέρεια Πελοποννήσου και πρέπει άμεσα να καταθέσει ο δήμος την πρόταση.
Απομένει λοιπόν, σύμφωνα με τα παραπάνω, η απόφαση του δήμου να προωθήσει και να υποβάλει την πρόταση χρηματοδότησης του «Ξενία» στην περιφέρεια, κάτι για το οποίο τόσο ο κ. Πατσιλίβας αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκαν θετικοί.
Το Ινστιτούτο Σπάρτης διαβεβαιώνει τα μέλη του και τους πολίτες της Σπάρτης ότι θα παρακολουθήσει από κοντά και τα δύο παραπάνω θέματα, με στόχο τη συνεχή υποστήριξη μέχρι την τελική τους έκβαση.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland