Μοναδική εμπειρία στο κτήμα Θεοδωρακάκου

Αρμονική σύζευξη κρασιού-τέχνης
Τετάρτη, 15 Σεπτέμβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μοναδική εμπειρία στο κτήμα Θεοδωρακάκου

Τους χώρους του άνοιξε για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου το κτήμα Θεοδωρακάκου για εκδηλώσεις και special events, όπου η κουλτούρα του κρασιού «συναντήθηκε» με την τέχνη, σε ένα αποτέλεσμα που προσέφερε δυνατές εμπειρίες και συγκινήσεις στο κοινό.
Ο εικαστικός και επιμελητής κ. Πάνος Παπαδολιάς έδειξε για πρώτη φορά στον τόπο καταγωγής του εικαστική του δουλειά που έφερε τον τίτλο «HYBRIS», μια ενότητα έργων και συνθέσεων που ανοίγονταν στις τρείς διαστάσεις συγκροτώντας μια «εγκατάσταση-installation». Τα έργα καταλάμβαναν ουσιαστικά ολόκληρο το χώρο του κελαριού και του πύργου, ενώ το ενιαίο ηχητικό περιβάλλον και οι ειδικά σχεδιασμένοι φωτισμοί, με την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας «Ψυχογιός» δημιουργούσαν μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Κεντρική ιδέα της δουλειάς του καλλιτέχνη είναι το γεγονός ότι «Σε μια εποχή κρίσης, πνευματικής και πολιτιστικής, κρίσης αξιών και ιδεών, η Αρχαία Ελλάδα μέσα μας, η Αρχαία Ελλάδα-βάση της δυτικής σκέψης και πολιτισμού, ματώνει. Από την επίθεση όσων έχουν λόγο και συμφέρον να χτυπούν την Ελλάδα. Κυρίως, όμως, από το ίδιο μας το χέρι».
Το κοινό απόλαυσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αλλά και τη φιλοξενία του κτήματος Θεοδωρακάκου, δοκιμάζοντας γνωστά και λιγότερο γνωστά κρασιά, απολαμβάνοντας τα εδέσματα του Catering «Ίσαλος» και τα γλυκά κεράσματα του ζαχαροπλαστείου «Μελί». Στο χώρο του πωλητηρίου δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρεθέντες να αγοράσουν κρασιά του κτήματος σε προνομιακή τιμή καθώς και μια ειδική ετικέτα που έκανε ο κ. Παπαδολιάς, χρησιμοποιώντας τη φράση του φιλόσοφου Francis Bacon «Το παλιωμένο ξύλο είναι για το τζάκι, το παλαιωμένο κρασί για τον ουρανίσκο, οι παλιοί φίλοι για να τους εμπιστεύεσαι και οι παλαιοί συγγραφείς για να ξεκινάς να διαβάζεις». Τα έσοδα από την πώληση της συγκεκριμένης φιάλης ήταν υπέρ του Γηροκομείου Σπάρτης, ενώ ιδιαίτερο αναμνηστικό της έκθεσης ήταν και το brelok που δημιούργησε η εταιρεία «Τηλελής» σε σχέδιο του καλλιτέχνη.
Όσοι ενδιαφέρονται να δουν την εικαστική αυτή δουλειά -πρωινή ή απογευματινή ώρα- μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του κτήματος από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα στο 27310-36555.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδολιάς «Οι ιδιαιτερότητες του χώρου, το οποίο πάνω απ’ όλα παραμένει ένα ζωντανό οινοποιείο, δεν επιτρέπουν την ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου με το ηχητικό και το φωτιστικό περιβάλλον για το οποίο σχεδιάστηκε. Ο πυρήνας ωστόσο του έργου, είναι εκεί και μπορεί να δώσει στον επισκέπτη την αφορμή για περισυλλογή και μια κριτική ματιά πάνω στη στάση του καθενός μας απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά».
Η έκθεση του Πάνου Παπαδολιά εγκαινίασε το πρόγραμμα Wine Art Communication, Συναντήσεις Τέχνης και Οίνου, που στόχο έχει την πραγματοποίηση ξεχωριστών εκδηλώσεων σμίγοντας πάντα Τέχνη και Κρασί.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland