Χάθηκε το κλέος της αρχαίας Σπάρτης. Παρελθόν το όνειρο κατασκευής του νέου Μουσείου Σπάρτης

Στα επίπεδα του 2004 παραμένουν τα σχέδια για την ανέγερση του νέου Μουσείου Σπάρτης στο παλιό εργοστάσιο «Χυμοφίξ», το οποίο...
Πέμπτη, 04 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χάθηκε το κλέος της αρχαίας Σπάρτης. Παρελθόν το όνειρο κατασκευής του νέου Μουσείου Σπάρτης

Στα επίπεδα του 2004 παραμένουν τα σχέδια για την ανέγερση του νέου Μουσείου Σπάρτης στο παλιό εργοστάσιο «Χυμοφίξ», το οποίο υποτίθεται ότι είχε δρομολογηθεί από την παρελθούσα κυβέρνηση
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων και συγκεκριμένα της «Καθημερινής» και της «Ελευθεροτυπίας», το παραπάνω συμπέρασμα διατυπώθηκε στο Συμβούλιο Μουσείων την περασμένη Παρασκευή, από το διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Ν. Καλτσά. «Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε αρχαιολογικό Μουσείο στη Σπάρτη ύστερα από 15-20 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τότε διαφαίνονταν, κατά τα λεγόμενα των υπευθύνων, κάποιες ελπίδες καθώς και χρήματα υπήρχαν και περισσότερες δυνατότητες αλλά είχε βρεθεί και σχετική χορηγία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα, τα κονδύλια που απαιτούνται για την κατασκευή είναι τεράστια και η προαναφερθείσα χορηγία, όπως ισχυρίζονται, «χάθηκε στο δρόμο», προσθέτουν τα άρθρα των συγκεκριμένων εφημερίδων.
Χαρακτηριστικά τόνισε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κ. Λίνα Μενδώνη, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, αλλά πρέπει να δοθούν χρήματα από εθνικούς πόρους, αφού το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί την υλοποίηση των μελετών που έχουν γίνει για έργα από το Γ΄ ΚΠΣ.
Με βάση τα ίδια δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι το νήμα πρέπει να πιαστεί από το 2004. Το πρώτο βασικό βήμα είναι να ξεκινήσει η μελέτη του αρχαίου υλικού της Σπάρτης, το οποίο θέλει πολύ δουλειά τεκμηρίωσης και στη συνέχεια θα είναι η καθαίρεση των προικισμάτων του παλιού εργοστασίου «Χυμοφίξ», προκειμένου να αναδειχτεί το διατηρητέο κτήριο με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου.
«Οι ασκοί του αιόλου» άνοιξαν με αφορμή τις διαμαρτυρίες αλλά και την πίεση της τοπικής κοινωνίας όπως και των τουριστών, για τη μη ύπαρξη ενός επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου που θα αναδείξει τη μεγάλη ιστορία και το κλέος της αρχαίας Σπάρτης.
Έτσι, όπως σημειώθηκε στα δημοσιεύματα, η Εφορεία Σπάρτης αποφάσισε να επισκευάσει το παλιό Μουσείο (το πρώτο περιφερειακό του 1880) και να οργανώσει εκεί μία έκθεση με ψηφιακές εφαρμογές και σαράντα δύο αρχαία αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία και το φερόμενο άγαλμα του Λεωνίδα.
Το Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη της Ερατούς Κατσουδάκη, σύμφωνα με την οποία ο επισκέπτης της έκθεσης θα μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία της πόλης από τη μυθολογία ως τη σύγχρονη εποχή. Τίθενται δηλαδή οι βάσεις, έτσι ώστε με τρόπο φρέσκο, σύγχρονες μεθόδους και λίγα αρχαία, θα εκτυλίσσεται η ιστορία της Σπάρτης από το μύθο της Ελένης και του Μενελάου, ως την αγωγή των σπαρτιατών ανδρών και γυναικών, τις αρχές και τις αξίες της σπαρτιατικής κοινωνίας, το σπαρτιατικό πολίτευμα, τα ιερά, τις σχέσεις της πόλης με άλλες και την εικόνα που έχουν οι άλλοι για τη Σπάρτη ως τη σύγχρονη εποχή.
«Ο κόσμος στη Σπάρτη θέλει να δει το Μουσείο του ανοιχτό», υποστήριξε η Ασπασία Λούβη, διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, τονίζοντας πως η δεύτερη σημαντική πόλη της αρχαιότητας δεν μπορεί να μείνει χωρίς μουσείο. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, πως ενώ βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στο βασικό άξονα της κοινωνικής και οικονομικής δράσης, τα τελευταία χρόνια έχει παραδοθεί στα πρεζόνια.
Την ψηφιακή έκθεση υποστήριξε και η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, με την εμπειρία που έχει από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Βεργίνας, αντιτιθέμενη προς τις ενστάσεις των μελών του Συμβουλίου, οι οποίοι διατείνονταν τα εξής: «αν γίνει το νέο Μουσείο, δεν είναι υπερβολή σε μία πόλη να υπάρχουν δύο;», «τι δουλειά έχουν οι ψηφιακές εφαρμογές με τα αρχαία;». Μάλιστα, η κ. Κοτταρίδη φέρνοντας το παράδειγμα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το χαρακτήρισε περίφημο, λέγοντας όμως ότι ο κόσμος έχει αγαπήσει και την ψηφιακή έκθεση με την ιστορία της πόλης στο Λευκό Πύργο. «Πρέπει να δούμε και τί τραβάει τον κόσμο, τα έσοδα ενός μουσείου. Προσωπικά δε θα πήγαινα να δω οκτώ αγγεία σε πέντε βιτρίνες, αλλά μία σύγχρονη έκθεση που θα μου λέει κάτι παραπάνω», ισχυρίστηκε.
Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της περιοχής μας, θα χρειαστούν 250.000 ευρώ για την επισκευή του παλιού νεοκλασικού κτηρίου και 2 εκατ. ευρώ για τις ψηφιακές εφαρμογές.
Φαίνεται λοιπόν να βρίσκουν απάντηση τα ερωτήματα που είχε θέσει ο βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο. Ενδεικτικά αναφέροντας τα ερωτήματα: «ποιά η θέση και οι προθέσεις του ΥΠΠΟΤ για τη δημιουργία νέου Μουσείου Σπάρτης;» «ποιος ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού;», μπορούμε να τολμήσουμε στο συμπέρασμα, ότι το θέμα του Μουσείου θα απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα την τοπική κοινωνία.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland