Απάντηση ΥΠΠΟΤ σε ερώτηση Γρηγοράκου. Εν αναμονή εξελίξεων για την κατασκευή νέου Μουσείου Σπάρτης

Το ζήτημα της κατασκευής νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης που είχε περιέλθει σε αδράνεια, επανέφερε με ερώτησή του στην επιφάνεια ο...
Παρασκευή, 26 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απάντηση ΥΠΠΟΤ σε ερώτηση Γρηγοράκου. Εν αναμονή εξελίξεων για την κατασκευή νέου Μουσείου Σπάρτης

Το ζήτημα της κατασκευής νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης που είχε περιέλθει σε αδράνεια, επανέφερε με ερώτησή του στην επιφάνεια ο βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, με νέα ερώτησή του προς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
Σε επιστολή που απέστειλε ο βουλευτής Λακωνίας στον κ. Γερουλάνο, αναφέρεται ότι η τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού τον είχε διαβεβαιώσει θετικά στην υπ’ αριθμό 1261/30.10.2007 ερώτησή του, για τη δημιουργία νέου Μουσείου στη Λακωνία. Συγκεκριμένα μάλιστα, σημειώνεται ότι η Ε΄ ΕΠΚΑ είχε συμπεριλάβει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του 2007, τη διενέργεια δοκιμαστικής ανασκαφικής έρευνας στο οικόπεδο του εργοστασίου «Χυμοφίξ», προκειμένου να εξακριβωθεί  η ύπαρξη ή μη αρχαιοτήτων πριν την ανέγερση του Νέου Μουσείου. Ταυτόχρονα, είχε εγκριθεί η πρόσκτηση όμορων οικοπέδων έκτασης έξι στρεμμάτων για τη δημιουργία ενιαίου περιβάλλοντος χώρου. Εκκρεμούσε ωστόσο, η ενσωμάτωση του εκτός σχεδίου τμήματος του οικοπέδου, στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, με την πεζοδρόμηση μέρους της προβλεπόμενης περιφερειακής οδού, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας.
Έκτοτε ουδεμία πρόοδος και ενημέρωση δεν πραγματοποιήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.
Στην ερώτησή του ο κ. Γρηγοράκος, ζήτησε την πολιτική βούληση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, εφόσον κρίνει ότι η κατασκευή του Μουσείου είναι προτεραιότητα για την περιοχή και συνυπολογίζοντας ότι η έκθεση των αρχαίων ευρημάτων και πολιτισμού των τοπικών κοινωνιών, αποτελεί πάγιο αίτημα-δικαίωμα των απανταχού Λακώνων. Συγκεκριμένα, προέβη στα εξής ερωτήματα:
- Ποιά η θέση και οι προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία νέου Μουσείου Σπάρτης;
- Ποιός ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού;
- Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης των όμορων οικοπέδων έκτασης έξι στρεμμάτων;
- Έχει προχωρήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις για την ενσωμάτωση του εκτός σχεδίου τμήματος του οικοπέδου, στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου με την πεζοδρόμηση μέρους της προβλεπόμενης περιφερειακής οδού;
Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση που έλαβε, πολύ περισσότερο δε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, επέτυχε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα θα εξεταστεί σε νέα βάση.
Αναλυτικότερα η απάντηση στη νέα σχετική του ερώτηση, έχει ως εξής:
«Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α2/Φ21/37837/3003/1.8.1996 υπουργική απόφαση, εγκρίθηκε καταρχήν η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου Λακωνίας, σε ακίνητο ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, παλιό εργοστάσιο «Χυμοφίξ», συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων με 5 κτίσματα. Το κυρίως κτίριο του εργοστασίου είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ζώνη προστασίας 15 μ. περιμετρικά του κτιρίου, διότι πρόκειται για αντιπροσωπευτικό δείγμα βιομηχανικού κτιρίου του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής. Το 2004 εγκρίθηκε η αγορά του εν λόγω ακινήτου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2005.
Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΜΜΠΚ/11720/343/10.2.2003 υπουργική απόφαση, εγκρίθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, καθώς και η κήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την ανάθεση εκπόνησης της αρχιτεκτονικής, στατικής, γεωτεχνικής και η/μ μελέτης και των αντίστοιχων τευχών δημοπράτησης. Το κτιριολογικό πρόγραμμα προβλέπει συνολικό μικτό εμβαδόν 5.600 τμ και καθαρό εμβαδόν εκθεσιακών και στεγασμένων χώρων 4.450 τμ.
Για την επέκταση του περιβάλλοντος χώρου του νέου Μουσείου το 2006 εγκρίθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά γειτονικών οικοπέδων έκτασης 6.099 τμ, προκειμένου να δημιουργηθεί ενιαίος περιβάλλων χώρος. Τα υπό απαλλοτρίωση ακίνητα έχουν ήδη κτηματογραφηθεί και η διεύθυνση Απαλλοτριώσεων του ΥΠΠΟΤ αναμένει τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία από τη ΔΟΥ Σπάρτης, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της έκδοσης της σχετικής απαλλοτριωτικής πράξης.
Όσον αφορά στην τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Σπάρτης στο ΟΤ 189°, στο οποίο βρίσκεται το οικόπεδο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, η αρμόδια Ε΄ ΕΠΚΑ, έχει υποβάλει στο Δήμο Σπάρτης το σχετικό αίτημα και μελέτη, στα οποία αναφέρονται οι αιτούμενες τροποποιήσεις, οι οποίες αποσκοπούν κυρίως στην βελτίωση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.
Τέλος σημειώνεται, ότι η έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου θα αναφέρεται κατεξοχήν στην οργάνωση και την καθημερινότητα της αρχαίας Σπάρτης. Στο δε υφιστάμενο Αρχαιολογικό Μουσείο, προωθείται ήδη η επανέκθεση, με θεματική που λειτουργεί ως εισαγωγική και συμπληρωματική της μελλοντικής έκθεσης του νέου Μουσείου, ενώ παράλληλα αποτελεί αυτόνομη νοηματική ενότητα».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland