Απονομή βραβείων σε έξι μαθητές

Αισιοδοξία και υπερηφάνεια γεννά η ποίηση του Ρίτσου
Τρίτη, 17 Νοέμβριος 2009 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Στα μηνύματα που αποτύπωσαν οι μαθητές στις εργασίες με τις οποίες έλαβαν μέρος στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, στάθηκε ο νομάρχης Λακωνίας κ. Κώστας Φούρκας, μιλώντας στη σχετική εκδήλωση βράβευσης.
Η τελετή έλαβε χώρα το απόγευμα του περασμένου Σάββατου στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Τα τρία βραβεία του διαγωνισμού έλαβαν εξ ημισείας έξι εργασίες.
Το πρώτο μοιράστηκαν οι Αντώνιος Βασιλειάδης από το κολέγιο «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης και η Ευρυδίκη Καραγκούνα του 2ου Γυμνασίου Βριλλησίων.
Το δεύτερο έλαβαν οι Σοφία-Λυδία Ντέλλα του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας Ημαθίας και ο Αριστείδης Σουλάκης του 3ου Γυμνασίου Έδεσσας.
Τέλος, η Βάγια Ντέμσια από το 5ο Γυμνάσιο Άρτας και ο Εμμανουήλ Ρεμουντάκης του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας πήραν το τρίτο βραβείο.

Στην ομιλία του ο κ. Φούρκας σημείωσε:
Ο Γιάννης Ρίτσος είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές της νεοελληνικής περιόδου στο χώρο του πνεύματος.
Έχοντας εμπειρίες από το βαθύ αστικό πολιτισμό, όντας ιδιαίτερα καλλιεργημένος και ευαίσθητος ο ίδιος, αλλά και εικόνες από την αγροτική και εργατική ζωή, κατάφερε να συνδυάσει στο έργο του τις δύο πλευρές του κόσμου, να εκφράσει το κοινωνικά υψηλό με ποιητικά υψηλό τρόπο.
Κεντρικό ρόλο στο έργο του Ρίτσου παίζει η ιστορία. Ο ποιητής συνομιλεί μαζί της, όχι από απόσταση, αλλά ως ενεργό κομμάτι της. Ως ζωντανό υποκείμενο, το οποίο έχοντας κατανοήσει την ιστορική συνείδηση και τον ιστορικό του ρόλο παρεμβαίνει μέσω της ποίησης στα πράγματα, όχι απλώς για να τα σχολιάσει και να τα εξωραΐσει, αλλά για να αλλάξει το σημείο θέασης της πραγματικότητας.
Η παράδοση και η ελληνικότητα εκφράζονται με τον πλέον ριζοσπαστικό τρόπο στο έργο του μεγάλου μας ποιητή.
Είναι ο ποιητής του ελληνισμού, όταν ο ελληνισμός εκφράζεται στην πιο ριζοσπαστική του μορφή.
Είναι ο ελληνισμός του μόχθου, της υπαίθρου του λαού, ο ελληνισμός μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης, ο ελληνισμός της ελευθερίας, του λιογέρματος και του αγέρα.
Ο Ρίτσος αποπνέει μέσω της ποίησής του εκείνη την αισιοδοξία, εκείνη την άγνοια του κινδύνου που επιδεικνύουν μόνο οι ποιητές και οι αγωνιστές.
«Μια σιωπηλή μεταβολή γίνεται μέσα μας που αλλάζει τον θάνατο σε ζωή, την ερημιά σε συντροφιά, την ταπείνωση σε υπερηφάνεια».
Ο Γιάννης Ρίτσος δεν είναι μόνο έλληνας στοχαστής αλλά και οικουμενικός στοχαστής.
Όλα αυτά τα μηνύματα λοιπόν τα αποτύπωσαν οι μαθητές στις εργασίες τους που σήμερα βραβεύουμε.
Ευελπιστούμε δε, με το Δήμο Μονεμβασίας που αναλάβαμε την πρωτοβουλία, αυτός  ο Πανελλήνιος Μαθητικός Φιλολογικός Διαγωνισμός να γίνει θεσμός.
Αισθάνομαι εξάλλου την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά το υπουργείο Παιδείας που έθεσε τον διαγωνισμό υπό την αιγίδα του, καθώς επίσης και το ΕΚΕΒΙ, την πρόεδρο της επιτροπής του κ. Χρύσα Προκοπάκη για την ενεργό συμμετοχή της στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν για το έτος Γιάννη Ρίτσου, όπως επίσης και τους ακαδημαϊκούς δασκάλους που συμμετείχαν στην αξιολόγηση των εργασιών.
Μέσα από τη δύναμη του πνεύματος τα παιδιά καταθέτουν και τη δύναμη του χαρακτήρα τους.
Και σε αυτό έχουν συμβάλλει πολλοί. Οι γονείς, οι δάσκαλοι και γενικότερα το σχολικό περιβάλλον.
Σήμερα έχουμε τη χαρά αγαπητά μου παιδιά να σας τιμήσουμε γιατί μας κάνατε υπερήφανους, αλλά και αισιόδοξους για το μέλλον αυτής της χώρας, για το μέλλον το δικό σας.
Η σημερινή νεολαία είναι η νεολαία της σύγχρονης δράσης, η νεολαία που θα πάρει στα χέρια της την αυριανή Ελλάδα επειδή το δικαιούται.
Σας εύχομαι πάντοτε στη ζωή σας να έχετε ως οδηγό το «ευ αγωνίζεσθαι» και «αιέν αριστεύειν» .
Η σημερινή βράβευση αναδεικνύει πρότυπα για τη νέα γενιά.
Θέλω να σας ευχαριστήσω ξεχωριστά γιατί μας κάνατε υπερήφανους ως έλληνες αλλά και ως λάκωνες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland