Η ΕΡΤ, το Πατρινό Καρναβάλι και οι ευθύνες κάθε πόλης για τα του οίκου της

Δευτέρα, 18 Μάρτιος 2024 21:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ΕΡΤ, το Πατρινό Καρναβάλι και οι ευθύνες κάθε πόλης για τα του οίκου της

Το Πατρινό Καρναβάλι είναι μακράν το σπουδαιότερο στα Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Στην Ελλάδα είναι αξεπέραστο, κανένα άλλο καρναβάλι δεν μπορεί να συγκριθεί στο ελάχιστο μαζί του.

Γιατί το πατρινό Καρναβάλι είναι αξεπέραστο; Γιατί έχει μια ιστορία 196 χρόνων. Μέσα από αυτήν την διαδρομή ένωσε μοναδικά στοιχεία όπως την τοπική κουλτούρα με την ευρωπαϊκή, κατάργησε ως δράση τις τάξεις (φτωχοί και πλούσιοι χόρευαν μαζί), δημιούργησε δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, αποκτώντας μια φοβερή προσωπικότητα, αλλά και μια μεγάλη διάρκεια (κάθε χρόνο ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου).

Το Πατρινό Καρναβάλι δεν μιμήθηκε κανένα άλλο, έχει την δική του ταυτότητα. Στηρίζεται στην παράδοση, το χιούμορ, το κέφι, το ευφάνταστο. Ακόμα και τα άρματα που δημιουργεί είναι έργα τέχνης, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Μέσα στον χρόνο λοιπόν, το Πατρινό καρναβάλι έχει πια γίνει ένας σπουδαίος θεσμός στον οποίο συμμετέχουν όλοι. Ομάδες Πατρινών, φορείς, απλοί δημότες, σύλλογοι. Και πάντα ο στόχος είναι το κέφι και το χιούμορ.

Η ΕΡΤ προχώρησε σε μια απρέπεια. Για πρώτη φορά δεν μετέδωσε την καρναβαλική παρέλαση, την ενέταξε σε μια γενική περιγραφή μαζί με άλλα καρναβάλια. Ο λόγος που προχώρησε στην απρέπεια αυτή είναι ότι εκεί στην ΕΡΤ δεν έχουν ιδέα τι είναι πραγματικά το Πατρινό Καρναβάλι. Ποτέ δεν το έμαθαν. Ούτε όταν το μετέδιδαν επί ώρες. Αν είχαν μια ιδέα, θα φρόντιζαν ανάμεσα στην περιγραφή της παρέλασης να δείχνουν μικρά δίλεπτα εν είδη ντοκιμαντέρ με όλα όσα καθιστούν το Πατρινό Καρναβάλι μοναδικό.

Εκεί στην ΕΡΤ νομίζουν ότι Πατρινό Καρναβάλι είναι μια παρέλαση όπως στην Ξάνθη, το Ρέθυμνο ή στο... Μοσχάτο. Ανύποπτοι και αδαείς. Όμως οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την απρέπεια της ΕΡΤ είναι η ίδια η πόλη των Πατρών. Μέσα από μια αδιανόητη αδιαφορία, δεν έχουν προβάλλει ποτέ το Καρναβάλι τους. Οι ίδιοι επέτρεψαν να φαίνεται ίδιο με τις ανά Ελλάδα παρελάσεις.

Δεν ενίσχυσαν τον θεσμό με Καρναβαλικό Μουσείο και μια μικρή Καρναβαλική Disneyland 12μηνης επισκεψιμότητας. Είναι η ίδια ανικανότητα και αδιαφορία που η Πάτρα των φοβερών δυνατοτήτων δεν είναι τουριστικός προορισμός.

Η περίπτωση του Πατρινού Καρναβαλιού που οι ίδιοι οι Πατρινοί έφτασαν να θεωρείται μια παρέλαση, μας υπενθυμίζει πόση μεγάλη ευθύνη έχει κάθε πόλη για τα του οίκου της. Ας μην τα βάζουν με την ΕΡΤ των αδαών λοιπόν εκεί στην Πάτρα. Πρώτα να δουν τον καθρέφτη τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti