Το θεοκρατικό Ιράν πολέμα εξ αρχής το Ισραήλ

Δευτέρα, 15 Απρίλιος 2024 00:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το θεοκρατικό Ιράν πολέμα εξ αρχής το Ισραήλ

Το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει απευθείας πόλεμο με το Ιράν. Το Ιράν χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, τους παρέχεις και συμβουλευτική στήριξη και είναι πίσω από όλες τις βομβιστικές επιθέσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Δίνει πυραύλους και drones στην Χεζμπολάχ, στους Χούθι και στην Χαμάς. Χρηματοδοτεί έμμισθους πολεμιστές, παρέχει πληροφορίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίθεση με 300 drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Σάββατο το Ιράν κατά του Ισραήλ, είχε ταυτόχρονες εκατοντάδες βολές από 4 ακόμη κράτη που βρίσκονται στην περιοχή.

Εξαπέλυαν πυραύλους όλοι. Τι λειτούργησε; Πρώτα από όλα η άμυνα από ΗΠΑ και Βρετανία. Ούτε ένας πύραυλος από τους Χούθι δεν έφτασε στο Ισραήλ. Καταστράφηκαν όλοι έγκαιρα. Στη συνέχεια και η Ιορδανία που έκλεισε τον εναέριο χώρο της και κατέρριπτε ό,τι έμπαινε. Έτσι μόνο ένας πύραυλος κατάφερε να χτυπήσει το Ισραήλ, αφού η ομπρέλα του απεδείχθη πανίσχυρη.

Ωστόσο η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι το Ιράν που πολεμά το Ισραήλ. Αυτό έχει ονομαστεί "πόλεμος δια αντιπροσώπων", αλλά είναι σόφισμα. Τι πάει να πει "δια αντιπροσώπων" όταν το Ιράν τούς βάζει να σε πολεμούν με δικά του χρήματα και όπλα;

Εδώ τώρα αξίζει να πούμε ότι το Ιράν χρηματοδοτεί όλους τους Άραβες τρομοκράτες ενώ δεν είναι αραβικό κράτος. Οι Ιρανοί είναι Πέρσες. Αυτοί που κυβερνούν την χώρα όμως είναι σκληροί Ισλαμιστές. Έχουν στήσει ένα σκληρό αυταρχικό θεοκρατικό καθεστώς, φυλακίζουν και δολοφονούν διαδηλωτές που αντιστέκονται, οι γυναίκες είναι υπό διωγμό ενώ η νεολαία συνολικά είναι απέναντι τους.

Το καθεστώς βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλαπλές κρίσεις (πληθωρισμός, κατάρρευση της βιομηχανίας, ελλείψεις νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, έλλειψη βασικών φαρμάκων, κύμα εγκληματικότητας, εσωτερικές διαμάχες κ.α.) και επιμένει στη σκληρή καταστολή, αυξάνοντας μάλιστα τις εκτελέσεις (τουλάχιστον 200 από την αρχή του χρόνου).

Η εμπόλεμη τακτική είναι για το Ιράν ένας χρήσιμος αποπροσανατολισμός. Εμφανίζεται να υπερασπίζεται το Ισλάμ και αυτό δικαιολογεί κάθε έγκλημα της άρχουσας τάξης στο εσωτερικό της χώρας. Όμως για πόσο θα εμφανίζεται σαν θεατής σε έναν πόλεμο που αυτό διεξάγει;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti