Μέσω Πανελλαδικών η είσοδος σε μη κρατικά ΑΕΙ

Το πλαίσιο ανέλυσε ο Λάκωνας υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης - Από το φθινόπωρο του 2025 οι πρώτες αιτήσεις

Τετάρτη, 07 Φεβρουάριος 2024 17:59 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μέσω Πανελλαδικών η είσοδος σε μη κρατικά ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου–Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Λάκωνας υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, την ώρα που οι φοιτητικές αντιδράσεις κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ συνεχίζονται, καθώς περίπου 150 σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων θα εξασφαλίζουν οι υποψήφιοι τη φοίτηση σε  μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων που προορίζεται να ιδρυθούν στην Ελλάδα. Τα εν λόγω ιδρύματα θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Οι προϋποθέσεις εισαγωγής,
το κόστος ίδρυσης και τα αυστηρά κριτήρια
Σύμφωνα με τον Κυρ. Πιερρακάκη, οι φοιτητές θα μπορούν να εγγράφονται στα ιδιωτικά ΑΕΙ, εφόσον πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει.

Επεσήμανε, ακόμα, πως για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου επί 0,8.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός παραρτήματος πανεπιστημίου της αλλοδαπής ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.

Από την πρόβλεψη αυτή εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου,  που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή. Όπως ισχυρίστηκε ο Κυρ. Πιερρακάκης, τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών, ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Περαιτέρω, ο υπουργός εξήγησε ότι όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με της χώρας μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.

«Ο νόμος είναι νόμος,
δεν πρέπει να ζημιωθούν οι φοιτητές»
Εξάλλου, ο υπουργός υπογράμμισε ότι χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση στη Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από πανεπιστημιακούς για τις εξετάσεις με ψηφιακά μέσα, αλλά και για τις καταλήψεις, ο Κυρ. Πιερρακάκης διεμήνυσε: «Σέβομαι τον διάλογο, αλλά οι καταλήψεις η βία και οι καταστροφές υπονομεύουν τα ΑΕΙ», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο νόμος είναι νόμος, δεν πρέπει να ζημιωθούν οι φοιτητές».

Τι περιέχει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:
- τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια
- τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
- την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
- την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου
  Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τα δημόσια πανεπιστήμια, με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση:
- Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
- Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
- Απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
- Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια όπως είπε ο υπουργός, επρόκειτο να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση έως το βράδυ της Τετάρτης (8/2).

 

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti