«Σαλπάρει» από καλοκαίρι η Ακαδημία της Νεάπολης

Η Σχολή Εμπορικού Ναυτικού θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό 2024-25 - Η αντιδήμαρχος Σ. Δουμάνη στον «ΛΤ» για το χρονοδιάγραμμα και τις δυνατότητες της εκπαιδευτικής δομής

Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2024 09:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Σαλπάρει» από καλοκαίρι η Ακαδημία της Νεάπολης

Πιο κοντά από ποτέ είναι η έμπρακτη εκπλήρωση ενός μεγαλόπνοου στόχου και ονείρου ετών για την τοπική κοινωνία των Βοιών και όχι μόνο.

Η εναρμονισμένη με την παράδοση και το ύφος της ναυτομάνας Νεάπολης, Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Πλοιάρχων), πλέει σταθερά και με ούριο άνεμο προς το «λιμάνι» της, που δεν είναι άλλο από την έναρξη της τυπικής λειτουργίας της.

Όπως αποκαλύπτει η αντιδήμαρχος Βοιών, κ. Σοφία Δουμάνη αποκλειστικά στον «ΛΤ», η ιδρυθείσα σχολή θα συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους (2024-25) το προσεχές καλοκαίρι, υποδεχόμενη ουσιαστικά από φθινόπωρο του 2024 τους πρώτους σπουδαστές.

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, κατά το παρθενικό έτος δραστηριότητας της εκπαιδευτικής δομής, αναμένεται να φοιτήσουν περί τους 35 επίδοξους ναυτικούς. Μάλιστα, προσθέτει η κ. Δουμάνη, η κοινότητα της Ακαδημίας (ΑΕΝ) -στην αρχική φάση λειτουργίας της- θα στελεχωθεί και από περίπου 10 άτομα προσωπικό (επιστημονικό και υπεύθυνοι εξοπλισμού).

Ο «πολλαπλασιασμός» στο μέλλον
και η τιμή στη ναυτοσύνη των Βοιών
224059220 10227328674069604 4638111716202820325 n

Η αντιδήμαρχος Βοιών Σ. Δουμάνη (σσ φωτο αριστερά) υπολογίζει ότι «στην πλήρη ανάπτυξή της, τα επόμενα χρόνια, η ΑΕΝ θα διαθέτει στις τάξεις της περί τα 150 άτομα (σπουδαστές και προσωπικό).

Παράλληλα, σημειώνει ότι με την ΑΕΝ «αναγνωρίζεται και τιμάται στην πράξη η διαχρονική ναυτοσύνη της περιοχής των Βοιών, που στο παρελθόν έχει αναδείξει κάμποσους ναυτικούς με αξιοθαύμαστη πορεία στη θάλασσα.

Είναι σημαντική κατάκτηση για τη Νεάπολη, που σας θυμίζω ότι διαθέτει Ναυτικό Μουσείο, αλλά και κατεύθυνση Ναυτιλίας στο ΕΠΑΛ.

Έτσι, προσφέρεται τώρα μια μοναδική ευκαιρία άμεσης σύνδεσης της Δευτεροβάθμιας με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή μας».

Παράδοση μέχρι τέλη Ιουνίου
των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων
Την ίδια στιγμή, σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, ο οποίος είχε δώσει μάχες μαζί με άλλους θεσμικούς φορείς τα προηγούμενα χρόνια για την έλευση της Ακαδημίας, επισημαίνει ότι «προχωρά από τον δήμο με γρήγορους ρυθμούς» η εργολαβία της ανακαίνισης του πρώην Γυμνασίου Νεάπολης όπου θα στεγαστεί η σχολή. Υπενθυμίζεται ότι από το 2023 έχει υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου από τον Δ. Μονεμβασίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

«Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα παραδοθεί το κτίριο», υποστηρίζει η αντιδήμαρχος Σοφία Δουμάνη, η οποία σε κάθε περίπτωση πάντως, υπογραμμίζει ότι όλα θα είναι έτοιμα στην κατάλληλη στιγμή για να κάνει την αρμόζουσα πρεμιέρα η ΑΕΝ. Η ίδια διευκρινίζει ότι -ακόμα και στο σενάριο καθυστερήσεων στην παράδοση του ειδικού εξοπλισμού (σσ διαβάστε παρακάτω)- δεν θα υπάρξει ανατροπή ή ανωμαλία στη λειτουργία, καθώς τα εν λόγω μέσα προβλέπονται κυρίως για «μεγαλύτερα» έτη φοίτησης.

Ο εξοπλισμός για εκπαίδευση
σε πραγματικές συνθήκες
Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την οργάνωση και λειτουργία της Ακαδημίας συντελέστηκε προ ημερών. Ως γνωστόν, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027 η προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ για τη Σχολή Πλοιάρχων στα Βάτικα. Τον διαγωνισμό θα προκηρύξει ως δικαιούχος το Υπουργείο Ναυτιλίας, οι υπηρεσίες του οποίου συνέταξαν και κατέθεσαν το τεχνικό δελτίο της πράξης.

Μια εκπαιδευτική δομή που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, με τις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους και μέσα, περιγράφει ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρ. Τριχείλης. Όπως λέει, «με τη χρήση του εξοπλισμού θα επιτυγχάνεται η προσομοίωση των πραγματικών συστημάτων των πλοίων σε χώρους που παρέχουν ρεαλιστικές συνθήκες εκπαίδευσης και αποτελούνται από το σταθμό εργασίας του καθηγητή και τους σταθμούς των σπουδαστών, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό, οι σπουδαστές θα αποκτούν με τη φοίτησή τους στην Ακαδημία, εξοικείωση µε τις εργασίες και τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε κάθε πλοίο και σε µία σειρά σημαντικών συναφών τομέων εργασίας».

Παραδοτέα θα είναι: Ένας προσομοιωτής Γέφυρας, ένας προσομοιωτής GMDSS, ένας προσομοιωτής χειρισμού υγρού φορτίου, ένας προσομοιωτής ECDIS-RADAR/ARPA, εκπαιδευτικός εξοπλισμός για οργάνωση αίθουσας τηλεκπαίδευσης – τηλεδιάσκεψης, ένα εργαστήριο πολυμέσων, ένα εργαστήριο εφαρμογών Φυσικής και εξοπλισμός Μετεωρολογίας και διαφόρων οργάνων.

prwin Gymnasio Neapolhs

Οι ευχαριστίες
«Εκτός από τον περιφερειάρχη Δ. Πτωχό, θέλω να ευχαριστήσω τον τέως περιφερειάρχη, κ.  Π. Νίκα και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για τον έλεγχο και την απόφαση ένταξης», σημειώνει ο Ηρ. Τριχείλης, ο οποίος μεταφέρει τις ευχαριστίες τους και «στον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Στυλιανίδη, καθώς και τις υπηρεσίες του υπουργείου του για τη σύνταξη και κατάθεση του τεχνικού δελτίου της πράξης».

Με προεδρική βούλα
και τη συναίνεση πρωθυπουργού
Την ίδρυση, οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Λακωνίας και Σχολής Πλοιάρχων στη Νεάπολη, προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πριν από έναν χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Σημειώνεται πως στο αίτημα για ίδρυση Σχολής ΑΕΝ (Πλοιάρχων) στη Νεάπολη είχε συναινέσει με γραπτή έγκρισή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο του 2022. Επίσης, τη δημιουργία δύο νέων ΑΕΝ σε Νεάπολη και Μπούκα Μεσσηνίας είχε εξαγγείλει ο τότε υπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Πλακιωτάκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti