Κατέρρευσε το γεφύρι στις πηγές Κρεββατά στον Μυστρά

Μελετάται η αντικατάστασή του με μεταλλικό

Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2024 09:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κατέρρευσε το γεφύρι στις πηγές Κρεββατά στον Μυστρά

Μια δυσάρεστη έκπληξη δοκίμασαν τις προάλλες οι κάτοικοι του όμορφου Μυστρά, αφού, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατέρρευσε το θαυμάσιο γεφύρι στις πηγές Κρεββατά. Συχνά αναφέρονται και ως «βρύσσες Κρεββατά». Πρόκειται για μια ξύλινη πεζογέφυρα, υπέροχη στην όψη, στην έξοδο της κοινότητας, στον δρόμο προς τον αρχαιολογικό χώρο, αριστερά. Το γεφύρι στις πηγές Κρεββατά αποτελεί γεωγραφικό τοπόσημο για ντόπιους κι επισκέπτες, όντας το επίκεντρο της ανάπλασης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή πριν αρκετά χρόνια. Ένας θαυμάσιος χώρος αναψυχής, με πλακόστρωτη διαδρομή στη σκιά ψηλών δέντρων, υπέροχο σημείο για βόλτα και «άραγμα». Πλήθος κόσμου και τουρίστες σταματούν εκεί τακτικά θεωρώντας οικείο τον τόπο. Μεγάλες πιένες γνώρισε και την περίοδο της καραντίνας. Το υδάτινο τοπίο που δημιουργεί ο καταρράκτης, τους χειμώνες, θρυλείται μοναδικό.

Υποψία βανδαλισμών
Μιλώντας στον «Λακωνικό Τύπο» ο πρόεδρος της κοινότητας Μυστρά, Δημήτρης Σκρουμπέλος, ανέφερε πως είχαν παρατηρηθεί σημάδια βανδαλισμών στο γεφύρι, το προηγούμενο διάστημα, στο σημείο των στηριγμάτων του.  Έτσι, φρόντισε σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου, να αποκλειστεί κατά έναν τρόπο το σημείο με ειδική σήμανση, για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων. Πράξεις βανδαλισμού, εκεί, δεν είναι άγνωστες. Φαίνεται πως το γεφύρι, τραυματισμένο, σταδιακά πήρε επικίνδυνη κλίση. Αρχικά παρουσίασε μερική κατάρρευση. Ύστερα ανέλαβαν η Φυσική και οι νόμοι της βαρύτητας που επέβαλαν και την ολική κατάρρευσή του.

Αντικατάσταση με νέα μεταλλική γέφυρα
Σύμφωνα με τον κ. Σκρουμπέλο, έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες, αρμοδίως, για την άμεση αντικατάσταση της πεσμένης ξύλινης γέφυρας, με νέα μεταλλική. Ύστερα από κατεπείγουσα ενημέρωση, το τοπικό συμβούλιο Μυστρά αποφάσισε να προτείνει στον Δήμο κατά προτεραιότητα, την κατασκευή μεταλλικής γέφυρας, αλλάζοντας την προτεραιοποίηση έργων που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο πρόεδρος του Μυστρά περιέγραψε την άψογη συνεργασία που είχε με τον αντιδήμαρχο Παν. Παυλή, την τεχνική υπηρεσία και τον αρμόδιο μηχανικό κ. Πατσιλίβα. Μάλιστα, ευχαριστώντας άπαντες, τόνισε ότι «ο Παυλής τρέχει την οικονομοτεχνική μελέτη και ήδη έχει αρχίσει να παίρνει προσφορές, για να ξεκινήσει τη διαδικασία».

Εδώ θα είμαστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη και αυτού του έργου, εν όψει και της τουριστικής περιόδου, με ενδιαφέρον και ψυχραιμία. Ας μην λησμονούμε πως η ευδοκίμηση ενός Δήμου δεν συναρτάται αποκλειστικά και μόνον με τα μεγαλεπήβολα έργα και σχέδιά του αλλά ειδικό βάρος έχουν και τα μικρά, φαινομενικά, απλά έργα, που ελαφραίνουν την αδυσώπητη καθημερινότητα τού πολίτη. Τέλος, να υπογραμμιστεί, πως από το σημείο τού «καταρράκτη» έχουν αφετηρία 2 πεζοπορικά μονοπάτια: Το Μυστράς – Ταϋγέτη και το τοπικό, με το χαρακτηριστικό σήμα «τ» σε κίτρινο φόντο. Για κάμποσα μέτρα τα μονοπάτια αυτά ακολουθούν την ίδια πορεία. Όμως λίγο πριν το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου (19ος αι.), χωρίζονται.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti