Στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας του Νότου τα πορτοκάλια της Λακωνίας

Συνάντηση Δαβάκη - Αυγενάκη

Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2024 16:34 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας του Νότου τα πορτοκάλια της Λακωνίας

Το μείζον πρόβλημα της διάθεσης και εμπορίας των πορτοκαλιών που πλήττει και πάλι φέτος τους Λάκωνες παραγωγούς, έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο Θανάσης Δαβάκης, σε συνάντησή τους την Πέμπτη (18/4), στο υπουργείο. Σε αντίθεση με πέρσι, η εξαγωγική δραστηριότητα είναι μειωμένη ενώ παρατηρούνται αθρόες εισαγωγές του προϊόντος, κυρίως από την Αίγυπτο.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα και ότι θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας του Νότου, που θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Λάκωνα βουλευτή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εντάξει τα εσπεριδοειδή στο πρόγραμμα έκτακτων ελέγχων προκειμένου να αντιμετωπισθεί και το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.

Συνάντηση Δαβάκη - Αυγενάκη
Στη συνάντηση μεταφέρθηκε το κλίμα αγωνίας που υπάρχει στους Λάκωνες παραγωγούς αφού «μέχρι στιγμής παρατηρείται τεράστια μείωση στην εμπορία των πορτοκαλιών και ιδιαίτερα της ποικιλίας βαλέντσια, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια την ίδια εποχή είχαμε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα». Παράλληλα, στην ελληνική αγορά «γίνονται αυξημένες εισαγωγές από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ), γεγονός που περιορίζει τη διάθεση των ελληνικών προϊόντων», τόνισε ο Θ. Δαβάκης. Επίσης, ενημέρωσε τον υπουργό ότι «δυστυχώς μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών καταλήγουν στη χυμοποίηση σε πολύ χαμηλή τιμή, ενώ όσα διατίθενται στην αγορά φεύγουν από τον παραγωγό σε τιμή που καθιστά ασύμφορη την καλλιέργειά τους».

Ο ρόλος της Αιγύπτου
Στη συνέχεια ζήτησε από τον Λ. Αυγενάκη να εξετάσει «αν και κατά πόσον η μεγάλη αυτή κάμψη στις εξαγωγές προκύπτει από την αύξηση των εισαγωγών από την Αίγυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά και «από ποια συμφωνία προκύπτει αυτό» και «τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο για να προστατεύσει το προϊόν και το εισόδημα των παραγωγών». Τέλος, ζήτησε, «να εξετασθούν από το υπουργείο τρόποι διασφάλισης της εμπορευσιμότητας του προϊόντος μέσα στο συγκεκριμένο Ενωσιακό περιβάλλον και σε περίπτωση που το φαινόμενο αυτό επιμείνει, την στήριξη με κάποιας μορφής ενίσχυση στους παραγωγούς».

Οι δύο άντρες συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για το θέμα αυτό και θα υπάρχει ενημέρωση για τις εξελίξεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti