Το διαδίκτυο «φωτίζει» την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και με λακωνική συνδρομή

Παρασκευή, 06 Ιούλιος 2018 11:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το διαδίκτυο «φωτίζει» την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και με λακωνική συνδρομή

«Ποια η ιδιαίτερη σχέση της Λακωνίας με το συγκεκριμένο εγχείρημα; Ένας από τους τεχνολογικούς εταίρους του έργου πίσω από αυτό έχει τις ρίζες του στη Σπάρτη και αυτός δεν είναι άλλος από την εταιρία CITE (Communication & Information Technologies Experts Α.Ε., www.cite.gr), η οποία πέραν της συνδρομής της σε πολλά πεδία του έργου, έχει σημειώσει σημαντικότατες επιτυχίες στο πεδίο της και πλέον τυγχάνει διεθνούς επιστημονικής και τεχνολογικής αναγνώρισης».

Αν και η πραγματικότητα είναι ότι η Σελήνη δεν διαθέτει σκοτεινή πλευρά, είναι γεγονός ότι μόνο η μισή σχεδόν από αυτή είναι ορατή από τη Γη μας, γεννώντας κατά καιρούς υπόβαθρο για μυθοπλασία και θεωρίες συνωμοσίας. Η σύγχρονη τεχνολογία σιγά σιγά τραβά το πέπλο μυστηρίου από ουράνια σώματα τα οποία στο παρελθόν αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. Σήμερα η δυνατότητα εξερεύνησης της «σκοτεινής» πλευράς της Σελήνης, αλλά και αυτού του Άρη με τα «κανάλια» του, είναι διαθέσιμη σε καθέναν και καθεμία οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους έναν σύγχρονο περιηγητή διαδικτύου (web browser).
Ίσως το ισχυρότερο σχετικό παράδειγμα αποτελεί η διαδικτυακή υπηρεσία PlanetServer (access.planetserver.eu) η οποία επιτρέπει στον διαδικτυακό επισκέπτη της να εξερευνήσει την επιφάνεια ουρανίων σωμάτων, όπως ο Άρης, η Σελήνη, ο Ερμής και άλλα, τα οποία έχουν αποτυπωθεί από διαστημικές αποστολές του παρελθόντος. Στο περιβάλλον αυτό μπορεί κανείς να «παίξει» με το ουράνιο σώμα και να εξετάσει λεπτομέρειες του ανάγλυφού του, όπως ακριβώς έχει συνηθίσει να κάνει και με τον δικό μας πλανήτη, σε δημοφιλή συστήματα διαδικτυακών χαρτών, να αναζητήσει σημαντικά σημεία ή σημεία προσεδαφίσεων κοκ και μάλιστα σε τρεις διαστάσεις!

Όσο απλό και αν γίνεται αυτό για το χρήστη, στο παρασκήνιο απαιτείται σημαντική τεχνολογία. Μάλιστα, η υπηρεσία PlanetServer είναι μόνο ένα από τα αποτελέσματα μιας μεγάλης, διεθνούς συνεργασίας με όνομα EarthServer 2 (www.earthserver.eu) η οποία προσφέρει και άλλες πολύ σημαντικές, επιστημονικά, υπηρεσίες οι οποίες αναφέρονται σε ωκεανογραφικά δεδομένα, κλιματικά δεδομένα, μετεωρολογικά δεδομένα, προβλέψεις καιρού κ.ο.κ. και έχουν υπόβαθρο τον πλανήτη μας. Φιλοδοξία του έργου, το οποίο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία τον Απρίλιο του 2018, ήταν το να ενσωματώσει petabytes δεδομένων (χιλιάδες terabytes) σε μια διηπειρωτικά κατανεμημένη υποδομή. Η υποδομή αυτή πέραν των τεραστίων διαστάσεών της, φέρει τεχνολογία αιχμής, όπως ένα ισχυρό σύστημα διαχείρισης χωροχρονικών δεδομένων (rasdaman) το οποίο στο παρασκήνιο αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις επεξεργασίας του τεράστιου όγκου δεδομένων που απαιτείται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται ένα προηγμένο σύστημα προβολής του οποίου η ανάπτυξη συντονίζεται από τη NASA (Web World Wind).

Τι ιδιαίτερο όμως κρύβει για τη Λακωνία η συγκεκριμένη δουλειά; Ένας από τους κύριους εταίρους του έργου έχει τις ρίζες του στη Σπάρτη και αυτός δεν είναι άλλος από την εταιρία CITE (Communication & Information Technologies Experts Α.Ε., www.cite.gr ), η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας. Πέραν της συνδρομής της σε πολλά πεδία του έργου, η CITE έχει σημειώσει σημαντικότατες επιτυχίες στο πεδίο της, οι οποίες πλέον τυγχάνουν διεθνούς προβολής. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF), το οποίο προβλήθηκε σε σχετικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) το 2017 (http://eoopenscience.esa.int/files/presentation172.pdf) και ανοίγει νέους ορίζοντες στη διάθεση των τεράστιων δεδομένων του Κέντρου.

4

Communication and Information Technologies Experts Α.Ε.
www.cite.gr

Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύμπραξη πίσω από το έργο, καθώς σε αυτή συμμετέχει η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (η γνωστή NASA) και σημαντικοί φορείς παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η αυστραλιανή Εθνική Υπολογιστική Υποδομή (NCI), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF) και το Εργαστήριο Θαλασσίων Μελετών του Πλύμουθ (PML). Πέραν της CITE, δύο ακόμα ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι πάροχοι τεχνολογίας του έργου: η γερμανική rasdaman Gmbh και η ιταλική MEEO s.r.l.. Τέλος, το Jacobs University (Γερμανία) είναι ο συντονιστής του έργου και επικεφαλής της υπηρεσίας PlanetServer.

5

Το έργο EarthServer 2 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από το πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 (Horizon 2020), με τον κωδικό έρευνας #654367. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο του έργου (www.earthserver.eu).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti