Άνοιξε τις πύλες του το Κέντρο Πολιτισμού Αν. Μάνης

Φορέας ανάδειξης της μανιάτικης πολιτιστικής κληρονομιάς

Παρασκευή, 27 Μάιος 2016 18:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άνοιξε τις πύλες του το Κέντρο Πολιτισμού Αν. Μάνης

Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης, που στεγάζεται στο πλήρως αναπαλαιωμένο κτίριο του παλαιού παρθεναγωγείου στο κέντρο του Γυθείου, άνοιξε επίσημα τις πύλες του στο κοινό, το Σάββατο 14 Μαΐου. Στο κάλεσμα του Δήμου Αν. Μάνης ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπαιδευτικοί του παλαιού παρθεναγωγείου, αλλά και άνθρωποι που ανιδιοτελώς προσέφεραν προσωπικά τους αντικείμενα με σκοπό να εμπλουτίσουν τις μόνιμες και περιοδικές  εκθέσεις του Κέντρου Πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους, ευχαρίστησε και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση του έργου αυτού κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα στελέχη του δήμου για την προσφορά τους στην επιτυχία αυτή.

Στη συνέχεια, το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη διαδικασία του μουσειολογικού και ερμηνευτικού σχεδιασμού του Κέντρου Πολιτισμού από τη μουσειολόγο κ. Ευγενία Σταυράκη καθώς και για τα ευρύτερα ζητήματα πολιτισμού στη Μάνη, στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη εποχή, από τον αρχιτέκτονα – πολεοδόμο - εθνολόγο κ.  Γιάννη Σαΐτα. Στις εισηγήσεις έγινε ιδιαίτερη μνεία για την αποστολή και τη χρησιμότητα του κέντρου καθώς και το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει για την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη του τόπου.

Μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα προσφέρθηκε αναμνηστικό σε όλους τους δωρητές του ΚΠΑΜ, για την προσφορά και τη συμβολή τους στο Κέντρο Πολιτισμού.

Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μάνης κκ Χρυσόστομος τέλεσε τον αγιασμό και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνεπώς, τυγχάνει, πολλών  από καρδίας συγχαρητηρίων, ο κύριος δήμαρχος, ο οποίος, παρά την παρέλευσιν τόσων χρόνων, απεφάσισε μετά των αξιοτίμων συνεργατών του, να παραδίδει σήμερα, ένα τιμαλφές του τόπου κειμήλιον σέ μάς και στούς επιγενομένους συμπολίτες μας, ένα κτίσμα, λαλίστατο μάρτυρα Πολιτισμού, γι’ αυτούς που θα εισέρχονται στο Γύθειο.… Το Γύθειο και οι ενοικούντες εν αυτώ μετά της εμής ελαχιστότητος αλλά, θέλω να πιστεύω, και οι επιγενόμενοι Γυθειάτες, θα είναι στο τετιμημένο Όνομά σας, ευγνώμονες εσαεί! Άξιος!!»

Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης κκ Χρυσόστομος μαζί με το δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο,  έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων, υπό το άκουσμα εμβατηρίου από τη φιλαρμονική του Δήμου Ανατολικής Μάνης, και τη συνδρομή του μικρού μαθητή Νικολάου Γκλεζάκου.

Τον παγκοσμίου φήμης βαρύτονο κ. Λούη Μανίκα, με καταγωγή από τον Άγιο Νικόλαο Μελιτίνης, είχαν τη χαρά να απολαύσουν οι πρώτοι επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού, με την εξαίσια ερμηνεία, μελοποιημένων ποιημάτων σε ένα πρόγραμμα με θέμα «Ύμνος στον Πολιτισμό της ιδιαιτέρας Πατρίδας μας», υπό τη συνοδεία στο πιάνο του κ. Μάριου Καζά.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο φορέα ανάδειξης της μανιάτικης πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινωνικο-οικονομικής της εξέλιξης, τόσο στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και σε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ιδανικό προορισμό μαγευτικής διαδραστικής πολιτιστικής εμπειρίας. Σκοπός του ΚΠΑΜ είναι να προβάλλει την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου Αν.  Μάνης, τη σημαντική τοπική φυσιογνωμία, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων την προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Μάνη, εστιάζοντας στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της περιοχής και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά στην κοινωνικοοικονομική και τουριστική της ανάπτυξη.

Το έργο ύψους 1.168.661,59 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013, θεματική προτεραιότητα 57, «Βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών» του άξονα 3 «Βελτίωση του Επιχειρησιακού Περιβάλλοντος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», υπό την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αν. Μάνης.

Ο εκθεσιακός χώρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης (Παλαιό Παρθεναγωγείο) υποδέχεται το κοινό: καθημερινά 10:00–13:00 & 18:00–21:00. Το ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το αναγνωστικό κοινό είναι: Δευτ–Τρ–Τετ–Παρ. 8:00–14:30 και κάθε Πέμπτη 9:00-13:00 & 17:00–21:00.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti