Γιατί σταμάτησε ξανά η Κωνσταντίνου Παλαιολόγου;

Οπτικές ίνες και μελέτη «με ζητήματα»…

Τετάρτη, 03 Απρίλιος 2024 17:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γιατί σταμάτησε ξανά η Κωνσταντίνου Παλαιολόγου;

Τμήμα δικτύου οπτικών ινών που είχε κρυφτεί, το άτιμο, κάτω από το κομμάτι της Κων/νου Παλαιολόγου, εκεί που επανάρχισαν πριν λίγο καιρό τα έργα ανάπλασης, στο κέντρο της Σπάρτης, «ανακάλυψε» η Τεχνική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, με έγγραφό της από 7/3, αναφέρει την ύπαρξη οπτικών ινών των εταιρειών Cosmote και Vodafone στο τμήμα της Παλαιολόγου ανάμεσα στις οδούς Λυκούργου και Βρασίδου και ζητά την μετατόπισή τους. Το θέμα ήρθε ως κατ’ επείγον στη Δημοτική Επιτροπή της Τρίτης (2/4) όπου τα μέλη της το υποδέχθηκαν, μάλλον, μουδιασμένα.

Η μετατόπιση των οπτικών ινών, σημειώνεται, πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο από εξειδικευμένο συνεργείο, που θα φροντίσει τεχνικά και για την επανασύνδεσή τους. Για τον λόγο αυτό οι δύο πάροχοι «έδωσαν προσφορά» για τις συγκεκριμένες εργασίες.

Τσούκλερης: «Η μελέτη έχει ζητήματα» - Βακαλόπουλος: «Έχετε δίκιο»
Παίρνοντας τον λόγο, ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Τσούκλερης, σημείωσε πως «φαίνεται για άλλη μια φορά ότι, δυστυχώς, η μελέτη από την αρχή, έχει ζητήματα» προσθέτοντας με νόημα: «Οι οπτικές ίνες δεν έχουν μπει πριν από 40 ή 50 χρόνια, είναι της τελευταίας δεκαετίας. Θα έπρεπε να τα γνωρίζει, δυστυχώς, και η Υπηρεσία αυτά τα θέματα, και να τα έχει δώσει στους μελετητές όταν έκαναν τις μελέτες εφαρμογής και επομένως να τα έχει και ο ανάδοχος όταν βρισκόταν στη φάση της κατασκευής». Ο δήμαρχος Μιχάλης Βακαλόπουλος, είπε σκεπτικός: «Έχετε δίκιο». Προηγουμένως ο Τσούκλερης είχε ρωτήσει, «πριν, δεν υπήρχε αυτό το δίκτυο, στο υπόλοιπο κομμάτι του έργου;» με τον αντιδήμαρχο Παν. Παυλή να απαντά αρνητικά.

Βαλιώτης: «Μπορούσαμε νωρίτερα»
Ο πολύπειρος Βαγγέλης Βαλιώτης επεσήμανε πως «μπορούσαμε αυτά τα ζητήματα να τα έχουμε λύσει νωρίτερα», με τον δήμαρχο να παραδέχεται ότι «έχουμε πολλά θέματα, κύριε Βαλιώτη, με τη μελέτη όπως ξέρετε».

Προηγουμένως, ο Γιάννης Καρμοίρης τόνισε τις καθυστερήσεις του έργου, λέγοντας πως αυτό «έπρεπε να έχει τελειώσει από τον Οκτώβριο του ’23. Και τώρα διαπιστώνουμε ότι έχει οπτικές ίνες από κάτω; Δεν το ξέραμε μέχρι τώρα;». Ενώ ο Τάσος Γκολέμης, αναρωτήθηκε πώς η Cosmote ζητά 5.000 ευρώ, ενώ η Vodafone 1.697 ευρώ. Ο κ. Παυλής σχολίασε «και μεις εκπλαγήκαμε, αλλά αυτή είναι η τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών». Κάπως έτσι πέρασε το θέμα της μετατόπισης και επανατοποθέτησης των οπτικών ινών, ομόφωνα και συγκαταβατικά.

Χαμογελά ο κ. Γεωργαλής
Κάπου μακρύτερα ωστόσο, θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί τον εργολάβο του έργου, κ. Ν. Γεωργαλή, να χαμογελά και να λέει: «Σας τά ‘λεγα, δεν σας τά ‘λεγα;»

Επίβλεψη έργων αντί της ΕΕΤΑΑ στην Πάρνωνας ΑΕ
Ακολούθησε στην ημερήσια διάταξη, η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Πάρνωνας ΑΕ» για την τεχνική – διοικητική υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών στην επιτάχυνση των ενεργειών υλοποίησης μιας σειράς έργων. Η σύμβαση αναφέρεται σε 5 έργα, δηλαδή το κεντρικό κομμάτι της Παλαιολόγου, το Open Mall, την ανάπλαση Άλσους Γουδέ, το Σπυροπούλειο στο Καστόρι και αντιπλημμυρικά.

Τσούκλερης: «Άνευ αντικειμένου η σύμβαση»
Κατά τη συζήτηση, ο Ν. Τσούκλερης υποστήριξε πως η προγραμματική αφορά σε έργα που έχουν δημοπρατηθεί ή εκτελούνται. Το δε φυσικό της αντικείμενο, όπως περιγράφεται σε παράρτημα, δεν υφίσταται. «Όλα αυτά έχουν τελειώσει στη φάση υποβολής των προτάσεων στα προγράμματα», είπε. Ενώ παρατήρησε ότι αυτό που υφίσταται είναι η επίβλεψη και υλοποίηση εργασιών, κάτι που αφορά «το 3ο και το 4ο τρίμηνο της προγραμματικής» και «τα υπόλοιπα έχουν γίνει στη φάση της ένταξης και δημοπράτησης». Παίρνοντας τον λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παν. Παυλής, τόνισε πως κατά την εκτέλεση των έργων προκύπτουν ανάγκες για αδειοδοτήσεις ή άλλες ενέργειες που γίνονται από τους επιβλέποντες, όπως απέδειξε και το θέμα των οπτικών ινών». Με τον Ν. Τσούκλερη να επιμένει πως αυτές οι διαδικασίες που περιγράφει η σύμβαση έχουν τελειώσει. Στη συζήτηση αναδείχθηκε και η αδυναμία της Τεχνικής Υπηρεσίας -λόγω υποστελέχωσης και συνταξιοδότησης προϊσταμένου- στον ρόλο της επιβλέπουσας των έργων, όπως αυτά υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν σε όλη την έκταση του δήμου. Κάτι που έχει αναφερθεί εγγράφως και από την ίδια.

Παράταση χρονοδιαγραμμάτων
Δωδεκάμηνη παράταση εκτέλεσης των περιλαμβανόμενων έργων διείδε ο Ν. Τσούκλερης. Αφού η διάρκεια της σύβασης είναι 12μηνη, ενώ σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα «το Open Mall θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες, η Παλαιολόγου σε 2 μήνες, το Γουδέ τώρα κοντά, ενώ το Σπυροπούλειο δεν έχει ξεκινήσει». Άρα πίσω από τις λέξεις υπάρχει «12μηνη παράταση όλων των έργων» αφού «δεν φαντάζομαι ότι θα πληρώνονται οι άνθρωποι ενώ το έργο θα έχει κλείσει», είπε. Πρόσθεσε πως «στα περισσότερα έργα υπήρχαν ήδη επιβλέποντες, δεν καταλαβαίνω τι θα κάνουν όλοι αυτοί». Για την αδυναμία των Τεχνικών Υπηρεσιών ζήτησε λεπτομέρειες ο Γ. Καρμοίρης με τον Παν. Παυλή να απαντά εκτός των άλλων: «Εδώ αλλάζει ο φορέας από όπου θα πάρουμε τους δύο επιβλέποντες. Είχαμε αποφασίσει να τους πάρουμε από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) αλλά αυτό θα καθυστερούσε. Έτσι πάμε μέσω “Πάρνωνα”. Σε λίγο η Τεχνική θα μείνει με 4 άτομα και χωρίς μηχανολόγο».

Βαλιώτης: «Απέτυχε η φιλοσοφία σας»
Παίρνοντας τον λόγο, ο Βαγγέλης Βαλιώτης, είπε στον δήμαρχο πως «απέτυχε η φιλοσοφία που είχατε με την ΕΕΤΑΑ», προσθέτοντας πως «καθυστερήσατε να προχωρήσετε στην προγραμματική σύμβαση με τον Πάρνωνα».

Πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας
Η εισήγηση πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας, ενώ αρνητικός ήταν και ο Βαλιώτης που συμμετέχει στη Δημοτική Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου. Ας σημειωθεί πως η αντιπολίτευση έθεσε σε ψηφοφορία πρόταση να μεταφερθεί το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι που απορρίφθηκε με 5-3.

Δ.Π.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti