Π. Τριτάκης: «Εκλαμβάνω την απουσία της αντιπολίτευσης ως έμμεση συμφωνία»

Η εισήγηση για το ΣΒΑΑ Δ. Σπάρτης

Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2024 11:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Π. Τριτάκης: «Εκλαμβάνω την απουσία της αντιπολίτευσης ως έμμεση συμφωνία»

Με τις ψήφους της συμπολίτευσης και ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η προτεινόμενη «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Σπάρτης», μετά τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 11/12.

Στην εισήγησή του, ο Παν. Τριτάκης, αναφερόμενος στην αποχώρηση των αντιπολιτεύσεων, τόνισε με νόημα πως, εκλαμβάνει αυτή «την απουσία ως έμμεση συμφωνία». Ενημέρωσε ότι υπήρχε καταληκτική ημερομηνία υποβολής τού φακέλου, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, στη Διαχειριστική Αρχή, έως την Παρασκευή (13/12) και ώρα 3 μμ. Σημείωσε ότι, «η ΣΒΑΑ απαντά σε σύγχρονες ανάγκες της Σπάρτης, περιέχοντας μέρος των προγραμματικών δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής, προτάσεις φορέων και πολιτών όπως και όλη τη συμμετοχική δουλειά που προέκυψε από τη διαβούλευση». Επιπλέον, «περιλαμβάνει και έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ή απεντάχτηκαν και επιθυμία όλων είναι να γίνει προσπάθεια επαναχρηματοδότησης». «Πιστεύουμε» είπε «στην εφαρμοσιμότητα του σχεδίου», αφού «αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό ώριμα ή υπό σύνταξη μελετών έργα, που μπορούν να ξεκινήσουν σε αυτή την προγραμματική περίοδο». Σε άλλο σημείο κ. Τριτάκης χαρακτήρισε «κλειδί» για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, την «ήδη άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με όλους τους φορείς της πόλης». «Από την Περιφέρεια» είπε «εντάσσουμε έργα που ωριμάζουν από την πλευρά της και είναι κοινής αποδοχής».

Ο κ. Τριτάκης αναφέρθηκε σε έναν προϋπολογισμό της ΣΒΑΑ «πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ», προερχόμενο «από το ΕΣΠΑ 2021-2027», ενώ επίσης ανέφερε ότι «σκοπός είναι η δημιουργία μιας πόλης φιλικής προς τους κατοίκους της, ανθεκτικής στις προκλήσεις του μέλλοντος και έτοιμης να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Ας σημειωθεί, πως με την ψήφιση της εισήγησης, βεβαιώνεται ότι η ΣΒΑΑ είναι «απόλυτα εναρμονισμένη και συμβατή με τις προβλέψεις του ΣΒΑΚ Δ. Σπάρτης».

Πριν τη συζήτηση τού θέματος ο Β. Βαλιώτης ζήτησε αναβολή της, αφού «δεν έγινε σωστή διαβούλευση» όπως υποστήριξε. Όταν το αίτημά του καταψηφίστηκε, η παράταξή του αποχώρησε. Ενστάσεις και ως προς το περιεχόμενο του φακέλου, εξέφρασε η παράταξη Κανελλοπούλου, πριν αποχωρήσει ομοίως από τη συνεδρίαση. Η παράταξη Τζανετέα αποχώρησε πριν την εισαγωγή του θέματος. «Να το συζητήσετε μόνοι σας», είπε η επικεφαλής.

Ο φάκελος της πρότασης ΣΒΑΑ
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την εισήγηση Τριτάκη, ο φάκελος της πρότασης «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Σπάρτης», προκρίνει παρεμβάσεις όπως:
- Ανάπλαση Κέντρου Σπάρτης (μεταφερόμενο).
- Επέκταση ανάπλασης Παλαιολόγου από Όθωνος Αμαλίας έως Εθνικής Αντιστάσεως.
- Ενεργειακή αναβάθμιση Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου Σπάρτης.
- Ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση Ματαλείου Δημοτικού Κολυμβητηρίου.
- Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Δημοτικής Αγοράς.
- Πράσινη ανάπλαση της περιοχής Ευρώτα από παλιά γέφυρα ως παραπόταμο Κνακίωνα.
- Λειτουργία Κέντρου Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Δήμο Σπάρτης.
- Κινητές Μονάδες Πρόληψης και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας.
- Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Ανοιχτής Φροντίδας, Βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής και Κοινωνικής Ένταξης.

Προσφεύγει σε ΕΥΔ και ευρωπαϊκά όργανα η αντιπολίτευση
Την Πέμπτη, με επιστολή τους προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Περιφερειακού Προγράμματος Πελοποννήσου και με κοινοποίηση προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δ. Πτωχό, οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Σπάρτης, με επικεφαλής τους Ντία Τζανετέα, Βαγγέλη Βαλιώτη και Αναστασία Κανελλοπούλου, διαμαρτύρονται για την «παντελή έλλειψη διαβούλευσης σχετικά με την προτεινόμενη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Σπάρτης».

Καταγγέλλουν το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή ψήφισε το ΣΒΑΑ μετά τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 11/12/2024, σε μια διαδικασία «που κράτησε 5 λεπτά» και με την οποία «δεσμεύουν τον δήμο για την επόμενη 3ετία έως 5ετία από πλευράς έργων και επεμβάσεων». Τα προτεινόμενα έργα και οι παρεμβάσεις είναι «όσα έχουν ήδη ενταχθεί σε προηγούμενα προγράμματα και δεν έχουν υλοποιηθεί», τονίζουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα