24ωρη πανελλαδική απεργία: Η Λακωνία ξανά στους δρόμους κατά του 13ωρου

Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου -  Συγκεντρώσεις σε Σπάρτη και Μολάους

Δευτέρα, 13 Οκτώβριος 2025 12:43 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
24ωρη πανελλαδική απεργία: Η Λακωνία ξανά στους δρόμους κατά του 13ωρου

Σε ρυθμούς απεργίας κινείται εκ νέου, την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, ολόκληρη η χώρα, καθώς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς, «νομιμοποιεί την 13ωρη εργασία και καταργεί βασικά εργατικά δικαιώματα».

Στη Λακωνία, στο απεργιακό κάλεσμα συμμετέχουν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και άλλες συλλογικότητες και συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του νομού, που οργανώνουν συγκέντρωση στις 10:30΄ το πρωί, στον χώρο του Εργατικού Κέντρου στη Σπάρτη (Αγίου Νίκωνος 124). Στη συνέχεια οι απεργοί αναμένεται να προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της λακωνικής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα (10:30΄ πμ) και στην είσοδο του Νοσοκομείου Μολάων από τον Σύλλογο Εργαζομένων της μονάδας.

Η νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία έρχεται λίγες ημέρες μετά την κινητοποίηση της 1ης Οκτωβρίου 2025, ξανά απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

ΑΔΕΔΥ Λακωνίας:
«Όλοι στην πανελλαδική απεργία 
ενάντια στον νόμο τερατούργημα για το 13ωρο»
Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ Λακωνίας τονίζει ότι η σημερινή απεργία αποτελεί κλιμάκωση του αγώνα «απέναντι στην κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα και στη ζωή των εργαζομένων», ενώ προσθέτει πως «στέλνουμε στα σκουπίδια το νομοσχέδιο–τερατούργημα για το 13ωρο», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ικανοποιεί στο ακέραιο όλες τις απαιτήσεις των εργοδοτικών ενώσεων».

Αναφέρει αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ Λακωνίας:

«Την Τρίτη 14 Οκτώβρη με πανελλαδική απεργία κλιμακώνουμε την πάλη απέναντι στην κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα και στη ζωή των εργαζομένων. Στέλνουμε στα σκουπίδια το νομοσχέδιο–τερατούργημα για το 13ωρο.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έρχεται με ακόμα χειρότερους όρους από εκείνους που είχαν παρουσιαστεί στη λεγόμενη διαβούλευση. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ικανοποιεί στο ακέραιο όλες τις απαιτήσεις των εργοδοτικών ενώσεων.

Πρόκειται για μια ωμή επίθεση στον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, μια ακόμα προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η σύγχρονη σκλαβιά.

Η απεργία της 1ης Οκτωβρίου και οι συγκεντρώσεις στην Λακωνία και σε όλη την Ελλάδα έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: Το νομοσχέδιο για την αποκτήνωση των εργαζομένων απορρίπτεται! Δεν θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω, να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ζωή!

Τώρα δυναμώνουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για 7ωρο– 5ήμερο 35ωρο, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Διεκδικούμε λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια, ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια».

Οι απεργοί διεκδικούν:
«- Να μην ψηφιστεί το 13ωρο
- Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
- Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
- Κατάργηση του νέου Πειθαρχικού Δικαίου»

Κλείνοντας, η ΑΔΕΔΥ απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής: «Όλες και όλοι στην απεργία!»

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Μολάων:
«Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο» 
Στην 24ωρη απεργία της Τρίτης (14/10) συμμετέχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων, ο οποίος προχωρά σε κινητοποίηση, στις 10:30΄ σήμερα το πρωί, στην είσοδο της νοσηλευτικής μονάδας.

Στη δική του ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων επισημαίνει:

«Η νέα απεργιακή απάντηση είναι το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη θεσμοθέτηση της δεκατριάρωρης εργασίας, σα να μη συμβαίνει τίποτα,  ότι θα ζούμε για να δουλεύουμε.

Να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά, ότι αυτό το νομοσχέδιο αφορά και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Αρχικά τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου, εργολαβικούς κτλ, όπου θα μπορεί πιο άμεσα να εφαρμοστεί, αλλά και στους μόνιμους υπαλλήλους. Άλλωστε, η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου στο ιατρικό προσωπικό με την επέκταση του εβδομαδιαίου ωραρίου στις 60 ώρες είναι ψηφισμένη από το 2017, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Ενώ οι υπερωρίες, τα 13ωρα, οι κόντρα βάρδιες (πρωί - νύχτα και απόγευμα - πρωί) όπου δεν τηρείται το 11ωρο ανάπαυσης, γίνονται σύστημα για να βγουν οι βάρδιες. 

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για διευθέτηση του χρόνου εργασίας προς όφελος του εργαζόμενου και δυνατότητα για παραπάνω εισόδημα χωρίς να ψάχνει για δεύτερη δουλειά, είναι αισχρά, υποκριτικά και προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια μας. 

Αφενός, ως υγειονομικοί ξέρουμε καλά τις συνέπειες της υπερεργασίας στον ανθρώπινο οργανισμό, την φθορά που υφίσταται και που δεν αναπληρώνεται με ανάπαυση μέρες ή και εβδομάδες μετά. Αφετέρου κανένας εργαζόμενος δεν θα αναγκαζόταν να ψάχνει δεύτερη δουλειά ή άλλους τρόπους ενίσχυσης του εισοδήματος του αν ο μισθός του έφτανε για να ζήσει την οικογένειά του με αξιοπρέπεια. 

Το νομοσχέδιο για το 13ωρο και η πρόσφατη ψήφιση του νέου πειθαρχικού στο Δημόσιο, σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, δημιουργούν ένα ακόμα πιο ασφυκτικό εργασιακό πλαίσιο με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με σκυμμένο το κεφάλι, ωθώντας τους στη φυγή και τις παραιτήσεις. 

Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζουμε την απεργία και καλούμε σε απεργιακή κινητοποίηση, την Τρίτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 10:30΄ πμ στην είσοδο του νοσοκομείου».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων απαιτεί:
«- Απόσυρση του νομοσχεδίου για το 13ωρο.
- Κατάργηση του Νέου Πειθαρχικού Δικαίου στο Δημόσιο.
- Αυξήσεις 20% τουλάχιστον στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη στα Βαρέα.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα